El castell de la Torre es podrà visitar dos cops l'any

El castell medieval de La Torre de Claramunt es donarà a conèixer al públic. L'Ajuntament i la família De Febrer han signat un conveni de col·laboració per millorar el coneixement del passat del municipi.

 

La fortificació torredana del segle XI obrirà les seves portes al públic dos cops a l'any, després que l'Ajuntament del municipi i els propietaris de la fortalesa hagin signat un acord de col·laboració el passat dia 11 d'abril. Així, totes les persones interessades a conèixer el castell podran realitzar una visita guiada en grup cada primer dissabte de juny i de desembre entre les 10 i la 1. Amb aquest acord, la família De Febrer, que actualment viu al castell, obre les portes de casa seva i afavoreix la divulgació i promoció de la història del municipi. Un gest que des del consistori s'agraeix profundament. En aquest sentit, l'alcalde, Jaume Riba i el regidor de Turisme, Xavier Comes, manifestaven la satisfacció per "aquest acord històric que posa en valor el compromís per les dues parts de fomentar el coneixement de la història del territori i el foment del patrimoni arquitectònic de La Torre de Claramunt".

 

El Castell de la Torre de Claramunt té una planta hexagonal, i consta de planta baixa i tres pisos. L'espai s'articula al voltant de tres patis. Aquesta estructura tan complexa reflecteix la successió de reformes i ampliacions que s'hi ha fet en diversos moments. La part més antiga seria la façana nord, que té una torre quadrangular adossada a l'angle nord-est. Als segles XIV-XV es va fer una ampliació cap al sud. Finalment, al segle XVI es va ampliar de nou cap a l'est i cap al sud, cosa que fa que avui les façanes d'estil renaixentista siguin més visibles. A l'exterior, davant de la façana est es conserva un tram del fossat que devia circumdar el castell. També es conserva l'església de Sant Joan Baptista, originàriament d'estil romànic, que segurament formava part del recinte original del castell.

Aquesta acció de promoció del patrimoni s'inclou també dins el projecte “Anoia, terra de castells” d'Anoia Turisme en el que l'Ajuntament de la Torre de Claramunt també hi està adherit. Es tracta d'una iniciativa del Consell Comarcal de l'Anoia que promociona la comarca a través de la posada en valor del patrimoni arquitectònic que suposen aquestes fortaleses.