La Xarxa celebra 40 anys amb un cap de setmana d'espectacles a Igualada

La història del grup igualadí va començar a partir de l’experiència terrassenca. El Grup Rialles Igualada (actualment Grup Xarxa d’Espectacles Infantils i Juvenils d’Igualada), va iniciar les seves activitats durant el curs 77-78 amb la projecció de la pel·lícula La Ventafocs.

La història havia començat molt abans en una reunió a finals d’agost de 1977 de l’Associació de Pares de Família d’Igualada amb Francesc Clua que era el coordinador del Moviment RIALLES de Catalunya, acollit a Òmnium Cultural, i tenia la seva seu a Terrassa. Aquest moviment es va obrir també en aquell moment a Sabadell, Badalona, Manresa, i Vilafranca del Penedès i esdevenia així una de les primeres ciutats amb programació estable.

La finalitat de Rialles en el seu origen i que és plenament vigent actualment a La Xarxa, és promoure espectacles de qualitat estètica i pedagògica per a un públic familiar, que permetin la participació i creativitat i que facin sintonitzar el públic amb la cultura catalana. Perquè el temps lliure dels nois i les noies sigui una font de creixement personal a través dels espectacles i que aprenguin des de ben petits a ser uns bons espectadors quan siguin grans.

Fruit d’aquesta iniciativa, l’any 1990 el grup Rialles impulsà La Mostra de Teatre Infantil i Juvenil d’Igualada, que l’any que ve arribarà a la 30a edició. L’any 1995 el grup Rialles d’Igualada s’incorpora a la Fundació Xarxa de Teatre Infantil i Juvenil, continuant de manera ininterrompuda la seva habitual programació.

A Igualada, això suposa comptar amb una dotzena de representacions al llarg de la temporada, que comença el setembre i acaba abans de La Mostra. Les funcions es fan quinzenalment al Teatre Municipal de l’Ateneu. Actualment, unes 15 persones formen el grup local de La Xarxa, i ara fa 40 anys que duu a terme la tasca iniciada a la ciutat.
Xarxa Igualada té més de 1200 socis, no només de la ciutat, sinó també d’altres indrets. Per als infants, ser-ne soci suposa una sèrie d’avantatges, com ara un descompte en el preu de l’entrada, rebre la programació a casa, i un petit obsequi el dia de l’aniversari (i tot això és totalment gratuït!). A banda de la programació estable, Xarxa Igualada organitza els espectacles infantils de la Festa Major de la ciutat, així com el ball de Carnestoltes. Des d’aquest gener s’han incorporat al programa d’inclusió social Apropa Cultura.

A més, aporta i coordina el voluntariat a La Mostra d’Igualada, fira de Teatre Infantil i Juvenil de Catalunya que anualment se celebra a la nostra ciutat. I enguany, com qui res, celebren els 40 anys! Per això volen omplir d’espectacles els carrers i el teatre passant pels diferents gèneres que han donat sentit a l’entitat: cinema, espectacle musical, teatre de carrer, i teatre de sala. Seguiran treballant i esperen celebrar-ne molts més perquè en fan 40 i no paren.

Un cap de setmana ple d’espectacles

Amb motiu del quarantè aniversari La Xarxa ha organitzat un cap de setmana ple d’activitats. Demà dissabte 17 de febrer, a les 18.30 h, al Teatre Municipal l’Ateneu, The Penguins, una banda fascinada pels ritmes caribenys presentarà el seu concert, amb una bona colla de músics a l’escenari. Les entrades es vendran a partir de les 16.30 h al vestíbul de l’Ateneu. Tenen un preu de 5 € per als socis Xarxa i de 6 per als no socis.
El diumenge dia 18 de febrer, la Rambla Sant Isidre s’omplirà d’espectacles, a partir de les 11 del matí. Circ Xic fa un homenatge als circs ambulants que anaven de poble en poble amb la seva proposta biCirc.

A les 11.45 h arribarà El senyor de les baldufes de la companyia Penélope y Aquiles. El Senyor de les baldufes vindrà de llocs desconeguts per capturar-nos amb el seu misteri i presentar-nos el seu univers ‘baldufesc’.

Fèlix Brunet presentarà Bicicadabra a les 12.30 h. Un personatge singular que anirà fent màgia a les persones que es trobi pel carrer, tot conduint un tricicle amb música dixieland.
A les 13.15, al Casal Popular Foment, Biel Rossell Pelfort presentarà Joan l’acompanyant, una breu adaptació d’El Lazarillo de Tormes (1554) dirigida per Paco Paricio, de Los titiriteros de Binéfar. L’obra se situa a casa del cec on el Joan (el Lazarillo) passa un munt de peripècies per distreure’s i no pensar en el tema que l’angoixa, la fam. I tot amb una bona dosi d’ironia i d’humor. Una obra artesanal i de creació pròpia d’aquest jove actor de 13 anys.

A les 2 del migdia hi haurà un vermut familiar al Casal Popular el Foment i la tarda serà cinematogràfica. A les 6, al Teatre Municipal l’Ateneu, hi haurà la projecció de Gran Prix a la muntanya dels invents (1975). Al cim d’una muntanya hi viu el mecànic de bicicletes i inventor Teodor amb els seus amics: el pessimista mussol Lambert i el valent i optimista Sonny. Els tres construiran un cotxe de competició gegantí, l’Il Tempo Gigante, per fer front al campió mundial de Fórmula 1. El preu de l’entrada és de 3 € i a la sortida de la sessió hi haurà una xocolatada gentilesa d’Scorpia.

Font:Veuanoia.cat