Gairebé 15.000 nens i nenes passen pel Saló de la Infància d'Igualada

El passat dijous, amb tradicional cercavila de cloenda del Saló de la Infància, es posava el punt i final als vuit dies de la 34a edició d'aquest esdeveniment a Igualada. Per segon any, el recinte de l'Escorxador n'era la ubicació. Hi ha hagut un total de 14.738 visitants, fet que suposa una mitjana de prop de 2.000 persones diàries i uns quants centenars més de visitants. El Saló va tenir una afluència molt alta en els seus darrers dies, fins al punt que la regidora d'Infància i Joventut, Patrícia Illa, admet que es van haver de tancar portes. Amb tot, fa una valoració positiva de l'emplaçament -"que ha augmentat la capacitat, fins a 1.300 persones"- i al funcionament i l'acceptació de les activitats proposades.

Segueixen sense assolir-se les xifres d'assistència a Cal Carner, que estaven sobre els 16 i 17.000 assistents, però Illa ho atribueix més a l'obertura d'altres espais similars a poblacions properes, "que era d'on venia molt del públic que teníem altres anys". La percepció del govern és que hi ha molta més satisfacció amb l'espai actual que el d'experiències prèvies com Cal Carner o el Museu.

Aquest 2017-2018 el saló s'ha anomenat El Saló Tecnològic i ha tingut com a principal objectiu l'estímul de l'interès per aquest àmbit entre els més petits després que, en anys anteriors, s'abordessin altres eixos temàtics com els invents, la música o el cinema, entre altres. S'hi van oferir en total 32 activitats per a diferents edats, vuit més que en l'edició anterior, un fet que va ser possible gràcies a la utilització de més espai exterior i l'optimització dels espais interiors. Durant els dies que s'ha celebrat, hi han treballat específicament una directora, sis coordinadors i 75 monitors, contractats per l'Ajuntament d'Igualada, a banda de 23 persones procedents d'empreses o entitats externes. S'ha comptat amb la col·laboració de 22 empreses o entitats que han esponsoritzat les activitats que s'hi han celebrat i hi han pres part també 22 entitats sense ànim de lucre que han dut a terme exhibicions de tot tipus.

Els responsales de Joventut destaquen especialment que les activitats relacionades amb l'eix temàtic d'enguany, com la realitat virtual, el Minecraft, el muntatge d'un circuit elèctric en una postal o l'ampliació de les Plays, han tingut una gran acollida, sobretot amb els infants més grans, un segment d'edat que en altres edicions no havia trobat propostes prou atractives. Es valora molt positivament també la separació i ampliació de l'espai nadons, que ha permès ampliar els tallers i manualitats dels més petits, així com la nova distribució de l'espai, diferenciant clarament l'àrea de petits de l'àrea de grans. De cara a la propera edició, segons avança Illa, s'estudiarà la possibilitat que els
infants de dos anys puguin participar en més activitats del saló, tal i com han suggerit moltes famílies.

El Caga Tió, amb més de 600 infants

L'altre clàssic nadalenc és el torneig esportiu Caga Tió, impulsat pel departament d'Esports de l'Ajuntament d'Igualada amb la col·laboració del Consell Esportiu de l'Anoia, ha celebrat la seva 26a edició al voltant, com és tradició, dels dies de Nadal i Sant Esteve. El complex esportiu de Les Comes ha acollit, doncs, diferents activitats i competicions esportives, que han aplegat en total 642 infants, repartits en 117 equips diferents, 37 corresponent a l'ESO i 80 pel que fa a les edats de primària.

Des del departament d'Esports es destaca especialment el fet que el canvi de format engegat ara fa dos anys, que fa que tots els nois i noies participants prenguin part en tots els esports proposats i no només en un de sol, està tenint una bona recepció i estimula l'interès per altres disciplines. De cara als propers anys, es fixa la prioritat d'estimular la participació al Caga Tió d'infants que formen part d'equips d'esport federat. Segons Illa, la valoració d'aquesta nova edició per part de l'Ajuntament d'Igualada és doncs, satisfactòria. A la pàgina www.torneigcagatio.cat es poden consultar els resultats i veure les fotografies que s'han anat fent durant tot el torneig.