Anoia Turisme edita una guia que recull tota la informació sobre torres i castells

“Anoia, terra de castells – la comarca medieval”, és el nou document que ha editat el Consell Comarcal, que recull un dels majors atractius de la comarca, les torres i castells.

La guia presenta una selecció de les fortificacions que es poden trobar al territori anoienc, les ubica en un mapa, en fa una breu descripció i detalla les visites que s’hi poden fer; visita guiada, visita exterior i lliure, visita exterior i concertada. Es podrà trobar als punts d’informació turística de la comarca, al Consell Comarcal de l’Anoia i als diferents ajuntaments. Se n’han editat 4000 en català i anglès i 2000 en francès i castellà.

                                                             

El nou editable es complementa amb l’aplicació mòbil de l’ “Anoia terra de castells” on mitjançant tres rutes es pot conèixer la història i els personatges que han habitat en aquestes construccions històriques apassionants que abunden al territori.

La comarca de l’Anoia és rica en patrimoni, en cultura, en natura… ara bé, les torres i els castells ocupen un lloc destacat, per aquest motiu l’ens comarcal va crear el projecte i marca “Anoia, terra de castells”, per poder agrupar aquestes construccions com a vehicle de promoció del territori i de viatge en la recerca històrica.

Castells mil·lenaris de l’època de la conquesta

Bona part d’aquestes torres i castells daten d’entre mitjans del segle X i mitjans del segle XI. En aquells moments els comtes de Barcelona, Osona-Manresa i Berga-Cerdanya van ocupar i repoblar el territori, desplaçant els antics possessors musulmans.

 

Quan la zona va deixar va de ser primera línia de frontera, els castells van passar a ser el centre administratiu dels nous senyorius feudals. Entre d’altres, van destacar famílies com els Claramunt, Montbui, Tous o Òdena.

A partir del segle XIV, la família dels Cardona es va fer amb els principals senyorius de la comarca, de manera que les torres i castells van passar a ser el lloc de residència dels seus administradors.

Amb el pas dels segles i l’augment del pes de les ciutats, els antics centres de poder es van anar abandonant, o bé van ser reconvertits en masos o cases. Actualment, tots ells són una magnífica targeta de presentació per a la comarca de l’Anoia.