L'Ajuntament d'Igualada plantarà 70 oliveres amb el Consell de la Infància per recuperar la producció tradicional d'oli

El projecte vol esdevenir un espai didàctic per donar a conèixer com era la producció d’oli de la nostra ciutat entre els segles XVIII, XIX i XX

 

Aquest dissabte 26 de febrer, l’Ajuntament d’Igualada amb el Consell d’Infants de la ciutat farà una plantada de 70 oliveres en un dels terrenys de la ciutat a Sesoliveres. En la presentació del projecte, l’alcalde d’Igualada, Marc Castells ha explicat que el govern de la ciutat vol convertir aquest camp d’oliveres en un “espai didàctic per a totes les escoles d’Igualada on poder mostrar de primera mà, com era la producció tradicional d’oli a casa nostra tal i com feien els nostres avantpassats, posant en valor en nostre passat agrícola”.

L’any 2016 l’Ajuntament i el Sindicat de Pagesos ja van fer una primera passa en la recuperació, rehabilitació i reobertura per a usos culturals de l’antic Celler del Sindicat i Molí d’Oli, un edifici modernista de l’arquitecte Cèsar Martinell. Ara es vol fer un pas més, recuperar la producció d’oli amb segell 100% igualadí.

Aquest dissabte 26 de febrer a les 11 del matí es plantaran un centenar d’oliveres a la zona de Sesoliveres, que deu precisament el seu nom a la gran presència d’oliveres que hi havia. Els encarregats de fer-ho seran els integrants del Consell dels Infants, ajudats per pagesos del territori. La jornada, oberta a tothom, pretén ser una jornada festiva que rememori la història agrícola de la nostra ciutat. Durant la plantada s’oferirà pa torrat amb oli a tots els assistents.

El manteniment d’aquestes oliveres es esdevindrà una activitat educativa oberta a les escoles i als centres oberts per tal de poder viure de primera mà tots i cadascun dels passos de l’elaboració d’oli de forma tradicional. Anualment es collirà la producció d’aquestes oliveres i el Sindicat dels Pagesos en farà una producció limitada que es comercialitzarà sota el nom de “Sesoliveres”. Els guanys d’aquesta comercialització es destinaran al manteniment d’aquestes oliveres i l’elaboració i comercialització del producte.