Inaugurat el nou camí fluvial de la riera d'Òdena

Aquest dissabte ha tingut lloc una caminada inaugural del camí de la riera d’Òdena, un itinerari fluvial que va des del nucli urbà d’Òdena fins al riu Anoia, amb un recorregut de 7,28 km seguint la riera d’Òdena, transitable a peu, en bicicleta, a cavall i d’altres mitjans no motoritzats.

En la caminada inaugural, a la que s’hi han sumat nombrosos ciutadans per recórrer el nou vial i admirar els elements d’interès paisatgístic, ambiental i patrimonial de la Conca d’Òdena que fins ara romanien pràcticament inaccessibles, hi han participat el diputat d’Infraestructures i Espais Naturals de las Diputació de Barcelona, Pere Pons, juntament amb, l’alcalde d’Igualada, Marc Castells, i l’alcaldessa d’Òdena, Maria Sayavera.

El camí fluvial, que surt del nucli urbà d’Òdena i arriba fins al riu Anoia seguint el traçat de la riera d’Òdena, és un ambiciós projecte impulsat des de fa set anys conjuntament per la Diputació de Barcelona i la Mancomunitat Intermunicipal de la Conca d’Òdena (MICOD), amb un cost de prop d’un milió d’euros, la major part dels quals aportats directament per la Diputació.

La inversió realitzada en aquesta infraestructura ha servit per recuperar i millorar l’hàbitat natural de la ribera i el conjunt de l’espai fluvial i obrir-lo a la ciutadania perquè els vianants puguin admirar elements d’interès geològic com els xaragalls de margues blaves, elements d’interès paisatgístic com les vistes panoràmiques del Puig Aguilera o els conreus agrícoles de secà a l’entorn del paratge El Coto, i elements d’interès cultural i arquitectònic com el Castell d’Òdena o el Cementiri Nou d’Igualada. Un cop creuat el pont de Can Riba, el camí segueix el traçat de l’Anella Verda d’Igualada i finalitza a la desembocadura de la riera d’Òdena al riu Anoia, on enllaça amb la Via Blava Anoia.

Aquest nou camí fluvial dignifica i conserva l’espai natural, l’apropa a la ciutadania i ajuda a vertebrar la Conca d’Òdena. Forma part del projecte Parc Fluvial Anoia, que inclou el riu Anoia, la riera de Castellolí i el torrent de Güells, a més del a Riera d’Òdena. Tots ells es connectaran a la Via Blava Anoia que ha d’unir la Conca d’Òdena fins al mar, a través de les lleres dels rius Anoia i Llobregat, en un projecte promogut per la Diputació de Barcelona.

La Mancomunitat Intermunicipal de la Conca d'Òdena (MICOD) és una associació formada el 2001 per set municipis de la comarca de l'Anoia, tots ells situats a la conca d'Òdena: Igualada, Vilanova del Camí, Santa Margarida de Montbui, Òdena, la Pobla de Claramunt, Jorba i Castellolí, per donar serveis de manera mancomunada i també serveis relacionats amb el medi ambient i la mobilitat.

Aquesta acció de la Diputació de Barcelona respon als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) números 3 “Salut i benestar” i 9 “Indústria, innovació i infraestructures”. Els 17 ODS van ser proclamats per l’Assemblea General de Nacions Unides el 25 de setembre de 2015 i formen part de l’agenda global per a 2030. La Diputació de Barcelona de Barcelona n’assumeix el compliment i desplega la seva acció de suport als governs locals de la província d’acord amb aquests ODS.