Les obres de la connexió d'Igualada amb la ronda Sud començaran el novembre

El nou accés, amb un cost de 12,2 MEUR, s’ubicarà entre els actuals de Sant Maure i de Vilanova del Camí

Aquesta actuació traurà dels nuclis urbans d’Igualada i Santa Margarida de Montbui uns 6.000 vehicles diaris i millorarà la mobilitat i connectivitat de vianants i ciclistes

El Departament de la Vicepresidència i de Polítiques Digitals i Territori iniciarà el novembre vinent les obres del nou enllaç d’Igualada a la ronda Sud (C-37), que ha adjudicat per un import de 12,2 MEUR i un termini d’execució de 18 mesos. El nou enllaç, que s’ubicarà entre els actuals de Sant Maure i de Vilanova del Camí, dotarà la població d’una connectabilitat més ràpida i directa a la ronda. Així mateix, permetrà redistribuir els fluxos de vehicles en aquest àmbit, de manera que alliberarà de trànsit l’interior del nucli d’Igualada, alhora que optimitzarà la ronda.

Aquesta obra abasta tres termes municipals: Igualada, Vilanova del Camí i Santa Margarida de Montbui. L’enllaç estarà format per dues rotondes i un vial d’un quilòmetre.  Aquest vial tindrà dos carrils, un per sentit, de 3,50 metres d’amplada i dos vorals d’1 metre cadascun. 

El traçat inclou dues estructures per salvar la riera Garrigosa, primer, un pont amb una longitud d’uns 26,5 metres i el riu Anoia, després, amb un viaducte d’uns 115 metres en tres vans de 55, 35 i 25 metres. Un cop passat el riu Anoia, el traçat connecta amb la trama urbana d’Igualada; en concret, amb el carrer del Rec, a l’altura del carrer de la Misericòrdia, mitjançant una rotonda.

Per connectar la xarxa urbana d’Igualada amb el camí del riu, paral·lel al riu Anoia pel seu marge dret, s’han previst voreres habilitades per a vianants i ciclistes al viaducte sobre el riu Anoia que connecten amb la xarxa de camins existent en el riu.

Igualada ronda

Redistribució de trànsits

La ronda Sud d’Igualada té sis quilòmetres de longitud i discorre des de Santa Margarida de Montbui fins a Vilanova del  Camí. En el tram més proper a Igualada, la ronda té dos accessos: el de Sant Maure i el de Vilanova Sud. Així, per exemple, els conductors que accedeixen a la ronda per Vilanova del Camí han d’arribar a l’enllaç de Sant Maure (en sentit est‐oest) i després circular per la C‐37z per l’interior de la xarxa viària urbana fins arribar al centre d’Igualada.

Així, aquesta actuació comportarà una redistribució dels trànsits a l’entorn de la ciutat d’Igualada i alliberarà de trànsit de pas l’interior del nucli urbà, a més d’incrementar la connectivitat del municipi i reduir el temps de recorregut en l’accés a la ronda. El nou accés d’Igualada captarà més de 7.000 vehicles diaris i farà que 4.200 vehicles que actualment travessen Igualada deixin de fer-ho. Paral·lelament, 1.800 vehicles deixarien de circular per l’interior de Santa Margarida de Montbui. D’aquesta manera, a més, s’optimitzarà la ronda Sud d’Igualada, que actualment té un trànsit d’uns 5.000 vehicles diaris.