RECURSOS PER A UN OCI NOCTURN SALUDABLE DURANT LA FESTA MAJOR

L’Ajuntament d’Igualada acosta als joves diferents serveis per a la promoció de la salut als espais festius nocturns
 
 
 

Des de la regidoria d’Entorn Comunitari de l’Ajuntament d’Igualada, en el marc del projecte Nits de Qualitat, s’està treballant per assolir el distintiu Q de festa! també per a la Festa Major de la ciutat. Amb aquest objectiu, enguany s’impulsa la campanya “Jo sóc la festa! Tu ets la festa! Per una Festa Major memorable, FM Salut!” i es posen a disposició de la ciutadania, especialment dels joves, diferents serveis per a la promoció de l’oci nocturn saludable.

Alguns dels elements que es podran trobar a l’Espai Barraques i al Territori Festiu seran l’Info Salut! que aportarà informació útil sobre salut, drogues, sexualitat i altres temes relacionats, l’Info Alcoholèmia que facilitarà regletes de l’Agència de Salut Pública de Catalunya que permeten calcular el nivell aproximat d’alcoholèmia, l’Info Transport amb un recull d’alternatives per trobar la millor forma d’arribar a casa amb transport públic i Preservatius, on es podran trobar kits de plaer proporcionats per Sidastudi per a prevenir malalties de transmissió sexual i embarassos no desitjats, entre altres. La campanya #josoclafesta serà també present als diferents espais festius i anirà de la mà de la campanya #NOendeixempassarNiuna. Es complementaran els materials audiovisuals que s’estan promocionant des del passat mes d’abril i es compartiran missatges a través de cartells amb diferents lemes i missatges.

A més, el dissabte 25 i el diumenge 26 d’agost hi haurà un dispositiu d’intervenció itinerant, que recorrerà els diferents espais de festa, format per parelles d’educadores de carrer per al foment de la salut, que facilitaran informació sobre prevenció i reducció de riscos associats a l’oci nocturn per mitjà de dinàmiques i jocs sobre consums de drogues, conductes sexuals de risc o conducció. Aniran degudament identificades com a membres Som.Nit de Creu Roja Joventut.

Aquest operatiu complementarà i treballarà de forma coordinada amb el grup d’intervenció itinerant del Punt Lila per a la prevenció, sensibilització i atenció de potencials agressions sexistes, que actuarà les nits del divendres, dissabte i diumenge. També estarà format per parelles d’educadores de carrer especialitzades en perspectiva de gènere. Si algú presencia o pateix algun tipus d’agressió, pot contactar-hi directament o, si no es troben properes, fer-ho a través de les barres.

Per a donar la màxima efectivitat a aquest conjunt d’iniciatives el passat dilluns, 20 d’agost, es va celebrar una nova edició de la formació en salut en el context de Festa Major, dirigida específicament a les entitats gestores de barraques i del Territori Festiu. S’hi van abordar aspectes com la seguretat alimentària, la dispensació responsable d’alcohol i la reducció de riscos associats i, com a novetat, es va fer una aproximació sobre sensibilització i prevenció de potencials situacions de violències sexuals.