L'art de la xilografia catalana s'exposa a Capellades

Capellades acollirà la mostra itinerant “Xilografies. La fusta feta imatges. L'auca dels oficis del taller dels Abadal, segles XVII – XXI” que es podrà veure al Museu Molí Paperer des de dissabte 24 de març fins al 13 de maig.

L’exposició posa en valor la xilografia catalana, l'art de gravar peces escultòriques de baix relleu en fusta dels períodes barroc i neoclàssic. Les xilografies de la col·lecció Rubiralta i Garriga, realitzades entre els segles XVII i XIX en el taller dels Abadal, constitueixen un arxiu gràfic de la història dels inicis del disseny industrial, la moda, la música, els oficis, els costums, les festivitats i la cultura popular de la societat preindustrial a Catalunya.

Organitzada per l’Oficina de Patrimoni Cultural de la Diputació de Barcelona, en col·laboració amb la Col·lecció Rubiralta i Garriga (CRiG), la mostra ja s’ha pogut veure a Manresa i Martorell i després de Capellades viatjarà a Calella i Moià.

La mostra

L’espai expositiu mostra les xilografies de l’impressor manresà, Lluís Rubiralta i Garriga, impreses el 1956 a escala de les matrius de fusta del segle XVIII, originals de l’auca dels oficis del taller de la família Abadal, llinatge d’impressors i gravadors de Manresa.

L’auca està formada per 48 imatges de 47 oficis com sabater, moliner, cerer, taverner, sastre, espardenyer, fuster, escloper, matalasser, ferrer, aiguader, carnisser o barretaire, entre d’altres. Els oficis s’han agrupat en sis àmbits temàtics: espai urbà; paisatges pre-industrials; cos i vestit; comunicació gràfica; artesania, ofici i disseny; i música, veu i cançó.

També es presenten les xilografies d’altres auques atribuïdes al taller dels Abadal, com les moralitzadores per a l’home i la dona, i la dedicada al carnestoltes, totes tres dels segles XVIII-XIX.