La Diputació presenta les Vies Blaves, que recorreran 48 quilòmetres del riu Anoia

La inversió pel tram anoienc serà de 12 milions d’euros

Aquest dilluns a la tarda es feia la presentació de l'avenç del pla director de les Vies Blaves. Entre aquests camins, que la Diputació vol promoure com a atractiu turístic i mediambiental, hi ha la Via Blava de l'Anoia que recorrerà gairebé una cinquantena de quilòmetres del riu.

La Via Blava de l'Anoia suposarà uns 48 quilòmetres de recorregut a peu de riu i una inversió de 12 milions d'euros. El tram del riu que dona nom a la comarca s'estendrà a l'Alt Penedès i al Baix Llobregat i tindrà 12 punts d'accés. Dels tres trams, serà el que tingui el recorregut a peu de riu, sense desviar-se pràcticament. La Diputació presentava aquest dilluns l'avenç del pla director de les Vies Blaves, que a més de l'Anoia inclouen el Llobregat i el Cardener i completen 243 quilòmetres de recorregut. L'aprovació definitiva es preveu de cara al primer trimestre de 2019.

 

A l'acte de presentació hi eren el director general d'Ordenació del Territori i Urbanisme, Agustí Serra, i el vicepresident segon de la Diputació de Barcelona i responsable de l'àrea de Desenvolupament Econòmic Local, Marc Castells, també alcalde d'Igualada. Les Vies Blaves discorreran per una de les àrees més dinàmiques d'Europa. Aplega 58 municipis de set comarques, amb una població de més de 400.000 habitants. Cal tenir present, però, que un total de 5,2 milions de persones, el 70% dels catalans, "hi viu o es troba a menys de mitja hora de distància". Per la dimensió del projecte, és una actuació inèdita al sud d'Europa.

La inversió total suposarà una inversió de 45 milions d'euros, a càrrec de la Diputació. El PDU distingeix tres elements que conformaran les Vies Blaves i proposa criteris d'ordenació per a cadascun. En primer lloc, la via, que es concep tant un camí físic, amb els requisits d'accessibilitat que això comporta, com un recorregut i un relat per l'evolució del paisatge i el patrimoni. Sempre que sigui possible, s'aprofitaran i condicionaran camins existents. L'avanç proposa un total de 35 portes d'accés a les Vies Blaves. Finalment, els nodes són els encreuaments de les Vies Blaves amb altres camins històrics, rutes turístiques o senders de Gran Recorregut. El Pla estableix, per a cadascun d'aquests elements, una sèrie de criteris que en relació a aspectes com l'accessibilitat, el tipus de traçat, l'ordenació urbanística, i factors ambientals, paisatgístics i patrimonials. 

El document encara no defineix encara el traçat definitiu de la via ni el número i ubicació concreta de portes i nodes, sinó que en fa una proposta que "s'haurà de treballar juntament amb els municipis situats al llarg de les Vies Blaves". Per a cadascun d'aquests components el Pla director estableix un seguit de criteris funcionals en relació als següents aspectes: el traçat, l'accés, l'accessibilitat, configuració i ordenació urbanística, atributs i factors ambientals, patrimonials i paisatgístiques.