Les llavors i el seu llegat es reivindiquen a Argençola aquest diumenge

Des de les 9 del matí de diumenge, Argençola serà l'escenari de diverses activitats relacionades amb la difusió de les llavors, al costat d'un mercat de productes de proximitat. La jornada es clourà al migdia, amb un dinar popular en el que es farà degustació d'una paella de verdures.

Per setè any, l'associació argençolenca El Trill, organitza la Matinal d'Intercanvi de Llavors al poble. L'activitat, programada aquest diumenge 4 de març, vol ser un espai
on els amants, aficionats i professionals del món de l'agricultura intercanvien experiències i coneixements, a més de retornar al cicle de cultiu, llavors de varietats que tenen el perill de quedar en l'oblit. L'escenari, l'entorn privilegiat d'Argençola.

Les activitats començaran a les 9 del matí, amb una caminada popular "Matinals del Trill 2018" a la Vall de Rocamora i al Torrent de les Vinyes, per participar-hi cal inscripció prèvia a la plana web del Trill www.eltrill.org. També comptarà amb una Jornada Tècnica PAT, "Saviesa i experiències de les llavors tradicionals", a la Sala polivalent de l'Ajuntament d'Argençola. Durant tot el matí s'habilitarà un espai de trobada on intercanviar llavors i un petit mercat de productes de proximitat, on es podrà esmorzar i a les 2 del migdia participar en el dinar popular amb la degustació d'una paella de verdures.

 

 

 

Les llavors han agafat més protagonisme en les darreres edicions com a element aglutinador de la jornada. Des de l'any passat, a part d'estar exposades per què cada un dels participants es pugui endur les que li puguin interessar mentre deixa les seves pròpies, es fa una tasca de caracterització d'aquestes llavors. L'objectiu d'aquest segon pas és que totes i cadascuna de les persones que participen en la matinal, en aportar els seus exemplars, informin de les particularitats d'aquests. Per la qual cosa, se sol·licita que abans d'entrar s'ompli una fitxa amb informació sobre les llavors que s'aporta en l'intercanvi.

Per fer aquesta tasca més efectiva, els voluntaris de l'associació el Trill junt amb alumnes del CFGM de Producció Ecològica de l'Institut d'horticultura i jardineria de Reus, estaran a  disposició per resoldre els dubtes que podeu tenir. "Les llavors presenten un patrimoni genètic que l'home ha tardat milers d'anys en modelar. Des que les llavors comercials han entrat de ple en el món de l'agricultura, aquest patrimoni s'ha vist escapçat quasi en la seva totalitat. Aquesta matinal pretén posar el seu granet de sorra perquè les llavors ancestrals que encara sobreviuen ho continuïn fent" explica l'organització.

 

Font: AnoiaDiari.cat