Montmaneu celebra la Festa de la Caldera amb Quim Masferrer com a Calderer d'Honor

La festa de la Caldera de Montmaneu es celebra des de temps immemorials. Per Carnestoltes un dels costums més arrelats són els grans àpats col·lectius, oferts en alguns llocs als pobres, i en d’altres que pren part tota la població, que és possiblement el seu origen correcte. Tothom participa en l’obtenció dels ingredients, que passen a ser comuns i tothom hi té dret. Aquest tipus d’àpats tenen el seu origen en cerimònies sagramentals col·lectives anteriors a la cultura romana, sentit que encara mantenim en els grans banquets que efectuem en grans moments de la nostra vida.

Tradicionalment es realitzava el dimarts de carnaval, malgrat en l’actualitat té lloc el diumenge de Carnestoltes. Prèviament a la distribució del menjar entre els veïns i visitants el capellà beneeix les calderes d’escudella. Es també tradicional concursar en un típic joc de bitlles mentre les calderes amb la botifarra, trossos de cansalada, arròs, fideus i d’altres condiments s’acaben de coure.

Enguany per gaudir de la festa s’ha preparat un nodrit programa que començarà dissabte amb el carnaval infantil, cercavila pels carrers i animació amb el grup La Cremaller. Per acabar hi haurà xocolata amb melindros per a tothom. la cercavila començarà a les 6 de la tarda.

I diumenge ja de bon matí es farà l’encesa de les calderes i l’elaboració en directe de l’escudella a càrrec del mestre calderer, Josep Parera.

Durant tot el matí es podrà gaudir del Mercat de Pagès i de jocs infantils tradicionals de carrer.

A partir de les 9 del matí començarà l’esmorzar de pagès, Les viandes de l’Hostal: botifarra blanca, botifarra negra, cansalada, ou ferrat, pa amb tomàquet, vi i aigua.

A les 11 del matí es durà a terme el 3r Concurs popular d’allioli.

A les 12 del migdia tindrà lloc la missa solemne, a la sortida de la quan tindrà lloc la benedicció de les calderes. Tot seguit hi haurà una actuació els Falcons de Capellades.
La banda de música escocesa Catalan Bagpipe Band aportarà bon humor, teatre de carrers i explosives sorpreses, a les 11 del matí i a la 1 del migdia.

Cap a quarts de 2 del migdia es farà el nomenament del Calderer d’Honor d’enguany: Quim Masferrer, actor i presentador d’El Foraster de TV3.

Finalment, a les 2 del migdia es procedirà al repartiment gratuït de l’escudella entre els assistents.

El mateix Quim Masferrer, a les 6 de la tarda a la Sala, oferirà l’espectacle “Bona gent”.