Els Premis Ciutat d'Igualada reconeixen el talent cultural i la creació artística

La gala dels premis Ciutat d'Igualada 2017 serà recordada per l'estrena dels Premis d'Honor de la ciutat, que en la seva primera entrega van homenatjar dos igualadins amb una gran trajectòria social i cultural a la ciutat: Magí Puig i Jaume Farrés. Durant l'acte es van lliurar els premis de set cateogories, Carles Prat va endur-se un nou Paquita Madriguera i Mans Unides va recollir el Mossèn Còdol; el Jaume Caresmar d'investigació va quedar desert.

 

El Teatre Municipal l'Ateneu es va rendir aquest diumenge en aplaudiments i gratitud al tarannà i al compromís social i cultural de Magí Puig i Jaume Farrés, els dos primers igualadins que reben l'estrenat Premi d'Honor Ciutat d'Igualada. 

 

Durant la gala d'entrega dels XXII Premis Ciutat d'Igualada, es va homenatjar la trajectòria de dues persones fortament vinculades al Centre d'Estudis Comarcals d'Igualada (CECI) i a múltiples esferes del món associatiu, cultural i social de la ciutat. Magí Puig ha estat durant molts anys ànima de l'Aula Universitària de la Gent Gran (AUGA), també del gremi d'adobers, i Jaume Farrés, incansable investigador i difusor de la història d'Igualada, conegut pel seu ofici de cisteller i pel seu activisme en entitats com Igualada solidària. Tots dos es van mostrar especialment emocionats de rebre un reconeixement com aquest, "immerescut", va deixar anar Farrés, qui en un context com l'actual va aprofitar per comentar també una anècdota de la vida de Magí Puig: "va patir la presó política i represiva de Via Laietana, sense que ho sabessin a casa seva".

 

Al llarg de la gala es van repartir els guardons de 7 de les 8 categories dels premis. L'igualadí Carles Prat es va endur per quarta vegada el Premi de Composició Musical Paquita Madriguera, amb l'obra La ciutat d’Ivori; pel que fa a la categoria de disseny Gaspar Camps, es van premiar els interiors de les noves oficines de La Renda Urbana, fets per l’estudi 99espais i realitzats per Xavier Pelfort. El Premi d’Art Digital Jaume Graells ha reconegut les obres Florecer, Hogar i Skydive, de l’autor xilè resident a Barcelona, Sebastián Felipe Becerra i també ha rebut un accèssit El zoo del dr. Blau del tarragoní Robert Sirvent. El Premi de Poesia Joan Llacuna se'l va endur l’escriptor manacorí Jaume Mesquida, amb l’obra Resplendor de foc, que recupera algun del lèxic genuí de Manacor, i pel que fa al Procopi Llucià de fotografia, va recaure en José Beut, de València, per la col·lecció Los Surma; es va lliurar també un segon premi a Yolanda Luque, de Castellbisbal, per la col·lecció Dones de França al segle XVIII. El Premi Mossèn Còdol al Compromís Social i Cívic va premiar l’ONG Mans Unides d’Igualada, membre d’Igualada Solidària i que treballa per ajudar a pal·liar les situacions de pobresa dels pobles del Sud. Finalment, el lliurament del Premi d’Investigació que porta el nom de Jaume Caresmar, de qui es commemoren justament els 300 anys del seu naixement, va quedar desert.

 

 

La platea del Teatre Municipal l'Ateneu es va omplir per seguir la gala dels premis, que va comptar amb la participació del cor "The 4 men's"; durant l'acte es va fer també un record pels presos polítics i pel govern a l'exili, amb un seient del teatre buit i amb un llaç groc; l'hauria d'haver ocupat el conseller de cultura, Lluís Puig, que continua a Brussel·les.