El Departament d'Acció Climàtica assaja un producte per allunyar els cabirols de la vinya

Aquesta mesura s’emmarca en el Pla estratègic de prevenció de danys i control sanitari d’espècies cinegètiques 2025

Es tracta de protegir la vinya en un any en què a causa de la sequera els danys a aquest conreu podrien augmentar considerablement

 

Imatge de la prova pilot

El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural té en marxa un assaig amb un producte natural que s’aplica als ceps de la vinya per protegir-la dels possibles danys dels cabirols. Està autoritzat en agricultura ecològica i actua sobre els sentits olfactiu i gustatiu, és a dir, amb una olor i un gust que no agrada als cèrvids i, per tant, fa que no busquin l’aliment en aquest conreu.

L’aplicació del producte, l’estan realitzant les Agrupacions de Defensa Vegetal de les comarques del Baix Penedès, l’Alt Camp i el Priorat a través d’una simple polvorització sobre les plantes. De moment, s’ha assajat en 3 parcel·les on habitualment hi ha danys de cabirol. Un cop passats 30 dies de la primera aplicació, s’ha de repetir el procés i valorar-ne els resultats. Aquest producte s’utilitza a França des de fa anys amb bons resultats com a mètode de control biològic.

Un pla específic per minimitzar els danys dels cabirols al Priorat

L’any 2018, el Departament va posar en marxa un Pla pilot específic que treballa de manera coordinada (Cos d’Agents Rurals, Consell Comarcal, ajuntaments, DO Montsant i DOQ Priorat, societats de caçadors i Federació Catalana de Caça i organitzacions agràries) en la prevenció i mitigació dels danys produïts pel cabirol en els cultius de la comarca del Priorat. Els objectius finals són reduir els danys a l’agricultura, disminuir la població de cabirol en determinats indrets de la comarca i rebaixar el risc d’accidents de trànsit i malalties.

Ara, amb el nou marc del Pla estratègic de prevenció de danys i control sanitari d’espècies cinegètiques 2025 iniciat l’any passat, es pretén donar un nou impuls per poder aplicar tot un ventall d’actuacions més ampli que permeti limitar una proliferació desmesurada de la població de cabirol. Es tracta de controlar d’una manera més eficient els riscos i els danys que genera en la comarca del Priorat principalment, però que es farà extensiu a les zones veïnes.

Augment de densitats però també de captures

Les captures de cabirol a la comarca del Priorat han augmentat considerablement amb l’ampliació del període hàbil de caça, en què s’ha passat de les 125 peces abatudes en una temporada a les 350 de mitjana en les darreres 4 temporades de funcionament del Pla pilot.

Captures de cabirol a la comarca del Priorat
Captures de cabirol a la comarca del Priorat

El cabirol és una espècie en expansió a Catalunya i presenta un creixement sense arribar al màxim de població que pot suportar el territori. Aquest augment té la causa en la gran quantitat d’hàbitat, aliment i tranquil·litat que troba el cabirol a Catalunya, fet incrementat per la manca de grans depredadors naturals al nostre país. La funció d’intentar mantenir en equilibri les poblacions es regula principalment mitjançant la caça, tot i que es treballen i es valoren altres aspectes com l’accés a l’aliment i a l’hàbitat que troben els cabirols.

En aquest sentit, l’assaig d’avui facilita que busquin l’aliment en altres llocs que no siguin els conreus de la vinya, tot just en el període en què la vinya inicia la brosta, que és quan és més sensible. A més, enguany, en l’actual escenari de sequera, es preveu que els danys a conreus originats per aquesta espècie podrien augmentar considerablement.

Una taula específica de la vinya

El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, conjuntament amb l’Institut Català del Vi (INCAVI), va promoure la constitució de la Taula de Cogestió per al Control de Danys Cinegètics a la Vinya per debatre i proposar solucions pel que fa als danys causats per espècies cinegètiques. Aquesta Taula, constituïda el juliol de l’any passat, s’emmarca en el Pla estratègic de prevenció de danys i control sanitari d’espècies cinegètiques 2025 i està integrada per representats de tots els sectors de la vinya.