Desactivat el nivell 2 del Pla Alfa a tot Catalunya
●Avui els Agents Rurals donen per finalitzat l’episodi de perill elevat d’incendi forestal per una millora de les condicions climatològiques
●El Cos d’Agents Rurals ha fet més de 600 actuacions relacionades amb la prevenció d’incendis en els 6 dies que ha durat la situació
●El punt més àlgid es va produir els dies 15 i 16, amb 29 comarques amb el nivell 2 de Pla Alfa activat
L’episodi es va iniciar el divendres dia 12 d’abril motivat per unes condicions meteorològiques anòmales per l’època de l’any, amb temperatures excepcionalment altes, unes humitats relatives baixes i vent que, juntament amb la sequera acumulada de la vegetació, ha fet incrementar el perill d’incendi. La situació de perill elevat es dona per tancada avui després de sis dies amb el nivell 2 del Pla Alfa activat.
Durant aquests dies el Cos d’Agents Rurals ha fet més de 600 actuacions relacionades amb la prevenció d’incendis. El nivell 2 del Pla Alfa suposa que els Agents Rurals fan prioritàriament actuacions de vigilància per evitar incendis forestals.
Durant aquest episodi s’han produït diversos incendis forestals, els més importants el cap de setmana. El de La Granja d’Escarp, que va tenir el seu origen a l’Aragó, i el de Portbou, que es va iniciar en territori francès. En el primer cas, va afectar 138,67 hectàrees de terreny forestal del Segrià, 12 d’elles agrícoles, segons dades provisionals. El de Portbou va afectar 135,28 ha dins l’Espai Natural Protegit del massís de l’Albera, també segons dades provisionals.
Evolució de l’episodi
Els Agents Rurals van activar el nivell 2 del Pla Alfa el passat dia 12 d’abril a 24 comarques de Catalunya i el dia següent ja eren 26 les comarques amb aquest nivell, elevat de risc d’incendi forestal. Tot el cap de setmana hi van haver 29 comarques amb el nivell 2 del Pla Alfa. Ahir dilluns 17 el risc elevat d’incendi forestal encara es va mantenir a 22 comarques i avui dimarts hi ha27 comarques amb el nivell 1.
105 incendis de vegetació des del 15 d'abril
Des del divendres, 15 d’abril, els Bombers de la Generalitat han atès un total de 105 serveis per incendis de vegetació arreu de Catalunya. D’aquests, 58 han estat incendis de vegetació forestal, 28 de vegetació agrícola i 19 de vegetació urbana.
Pel que respecta als incendis de vegetació per regions, la Regió d’Emergències de Tarragona ha atès 29 serveis, la de Terres de l’Ebre 21, la Metropolitana Sud 19, la Metropolitana Nord 15, la de Lleida 11, la de Girona 6 i la Centre 4.
Els incendis més destacats i que han requerit més recursos del cos de Bombers de la Generalitat han estat el de la Granja de l’Escarp, de dissabte a les 16.14h, ja extingit i on hi han treballat més d’un centenar de dotacions, i el de Portbou, de diumenge a les 09.52h, que ja està en fase de control i una dotzena de dotacions continuen revisant-ne el perímetre.
En episodis de perill d’incendi forestal com el que va finalitzar ahir i que ha durat 5 dies, les unitats del Grup Especial de Prevenció d’Incendis Forestals (GEPIF) del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural s’han centrat exclusivament en la vigilància activa i primera intervenció en incendis. Concretament els 7 equips que estan distribuïts territorialment per Catalunya han fet rutes de vigilància al nord de la Terra Alta i la Ribera d'Ebre, les riberes del Segre i Nogueres on s'ha detectat acumulació de borrissol, les serres de Cardó i Muntanyes de Tivissa. També han fet vigilància a les comarques del Bages, Baix Solsonès, Anoia, Baix Llobregat, Alt Penedès, Priorat, Garrigues, i la Conca de Barberà i l’Alt Empordà.
La presència del GEPIF en el territori durant les vuit hores de més risc permet, d’una banda, un efecte dissuasiu i, de l’altra, aquesta ràpida primera intervenció. La presència sobre el terreny és molt important per atacar els incendis al més aviat possible i evitar que esdevinguin grans i destructius i facilitar les tasques als Bombers de la Generalitat. Les rutes de vigilància estan marcades pel mapa de perill que elaboren diàriament els tècnics del Servei de Prevenció d’Incendis Forestals.