Nou èxit de la Fira de la Vinyala d'Òdena

Es calcula que es van fer prop de 3000 degustacions de vinyales

Aquest diumenge, es va celebrar a Òdena l'11a edició de la Fira de la Vinyala, que ha atret milers de persones d'arreu del territori omplint de gom a gom el parc de la Font d'Òdena.

A partir de les 11h del matí els 10 restauradors i la confraria de la vinyala, van oferir les seves propostes culinàries amb les vinyales com a protagonistes.

En total, es calcula que es van repartir prop de 2.000 quilos de cargols, unes 3000 degustacions de vinyales. El bon temps va acompanyar la jornada i a mig matí ja s'havien esgotat les vinyales cuinades per alguns dels restauradors participants. La confraria de la Vinyala, amb 5 paelles, van cuinar 400 quilos i iniciat al migdia, també van acabar les vinyales.

També van participar i complementar la fira els cellers i vinoteques amb vins, caves i cerveses del territori i productors artesans alimentaris que oferien carn, embotits, formatges entre altres productes d'elaboració local o comarcal.

Com cada any es va atorgar el premi a la millor tapa de vinyales segons el públic assistent i a la millor segons el jurat. El premi a la millor tapa de vinyala popular ha estat, en primer lloc, pel restaurant Cal Taribó, seguit de Les Comes i el Bar Fènix. El premi a la millor tapa segons el jurat va decidir el restaurant Escorpia, en primer lloc, el Kiosket de l'Anna en segon i el restaurant Canaletes en tercer.

En el marc de la fira es va celebrar també la Festa de la Verema, coordinada per l'Associació de Petits Viticultors de la Conca d'Òdena. A les onze del matí va començar la tradicional trepitjada de raïm a càrrec de les pubilles i hereus i seguidament es va veure el procés d'elaboració del most.

La mostra gastronòmica la complementava el mercat d'artesania amb temàtica de cargol amb demostracions d'art i oficis i expositors d'artesania, sempre amb els cargols com a denominador comú.

L'Ajuntament d'Òdena organitza la "Fira de la Vinyala", una fira inèdita a Catalunya dedicada al cargol de vinya, una varietat de caragol molt apreciat culinàriament a Òdena i a la comarca de l'Anoia. L'objectiu d'aquest esdeveniment no es altre que promocionar Òdena i el seu territori, la seva gastronomia, els seus productors alimentaris, el seu comerç...,, a partir d'aquest producte singular, el cargol de vinya.