El proper 17 de setembre arriba a Igualada la 7a Jornada Gastronòmica de les Plantes oblidades

L’esdeveniment portarà a la ciutat més d’un centenar d’activitats, tallers, xerrades i sortides per donar a conèixer la utilitat de les plantes oblidades

 

Igualada viurà el proper 17 de setembre la setena edició de la Jornada Gastronòmica de les Plantes oblidades. L’activitat està organitzada pel col·lectiu Eixarcolant amb el suport de l’Ajuntament d’Igualada. Es tracta d’un esdeveniment  que ja s’ha consolidat a la ciutat i que té per objectiu descobrir què són i per a què serveixen les plantes oblidades. La jornada presenta més de 100 activitats entre tallers, degustacions, xerrades i degustacions en espai on descobrir les plantes oblidades, combinant els coneixements tradicionals i la innovació.

El regidor de Promoció de la Ciutat, Miquel Vives, acompanyat pel President i Coordinador del Col·lectiu Eixarcolant han presentat aquest dimecres les activitats d’aquesta setena edició de la Jornada que es durà a terme a l’entorn de l’Espai Cívic Centre i la plaça del Gasogen.

Vives ha destacat que les jornades responen a tres grans objectius del nostre model de ciutat. El primer, com a ciutat que mai para: fa pocs dies de la festa major, de la botiga al carrer i del festival de música Encambra't, i els propers dies hi haurà els actes de la Diada Nacional; tot un seguit d'activitats lúdiques, culturals i esportives que fan d'Igualada una ciutat viva. El segon, com a ciutat com a centre d'oci, cultura, comerç i restauració: Igualada és una ciutat que atrau turisme i és referent com a eix comercial. I el tercer objectiu, posar en valor els aliments de proximitat: aquestes jornades permeten redescobrir les herbes remeieres de la iaia, i ens recorden la nostra història. Vives considera que el producte de proximitat té valor de futur, com demostra, per exemple, la reforma del mercat. El regidor també assegura que el seu govern aposta clarament per aquest tipus de compra i d'aliments de proximitat.

Per la seva banda, Talavera ha explicat que la Jornada ja és tot un referent per pagesos, ramaders, restauradors i ciutadania en general i que continua en la línia dels objectius de cada any; mostrar tot el  potencial de les espècies silvestres comestibles i les varietats tradicionals per tal de  poder aprofitar de forma eficient i sostenible els recursos que ens ofereix l’entorn, fet  indispensable per avançar vers la sobirania alimentària, per afrontar l’emergència  climàtica.

Algunes de les activitats destacades de la programació d’enguany  són el dinar ofert per Eixarcolant on es podran degustar algunes de les plantes de les que es parlarà als tallers, actuacions musicals i tallers diversos en els què es podrà descobrir com fer sabó, cervesa, infusions silvestres o estampats naturals. Novament es realitzarà una fira amb 70 parades on descobrir tot tipus de productes silvestres i els projectes que hi ha al darrere.

La Jornada Gastronòmica de les Plantes Oblidades està organitzada de forma voluntària pel Col·lectiu Eixarcolant, una entitat sense ànim de lucre que fomenta la recuperació -i adaptació a la realitat actual- dels usos corresponents a espècies silvestres comestibles i varietats agrícoles tradicionals, com a eina per afavorir un model agroalimentari més sostenible, saludable i just, que proporcioni aliments de qualitat a l’abast de tothom, i que afavoreixi el desenvolupament sostenible de l’entorn rural.

A més comptarà amb la participació de més de 150 voluntaris i voluntàries. Es tracta d'un esdeveniment únic que mostra, de forma amena però amb tot el rigor, que construir un model agroalimentari més sostenible és tant possible com imprescindible.