La Catalunya Central participarà a la 7a edició de 'Benvinguts a Pagès La Festa' que torna els dies 1 i 2 d'octubre al territori

El cap de setmana de visites gratuïtes a pagès es presenta a Manresa amb una oferta de 22 explotacions, 27 restaurants de proximitat, 22 allotjaments rurals i prop d’una vintena d’activitats complementàries

‘Benvinguts a Pagès La Festa’ manté la inscripció prèvia a través de la pàgina web benvingutsapages.cat i amplia les rutes d’un dia o bé de cap de setmana amb un total de tres itineraris a la demarcació amb protagonisme pels productes del Bages, Osona i Anoia i la restauració del Berguedà

La Catalunya Central participarà a la 7a edició de Benvinguts a Pagès La Festa el primer cap de setmana d’octubre. Els dies 1 i 2 d’octubre el territori s’apunta a la gran festa de la pagesia catalana amb una oferta pròpia de 22 explotacions agroalimentàries, 27 restaurants de proximitat, 22 allotjaments rurals i prop d’una vintena d’activitats complementàries a les comarques del Bages, Osona, Moianès, Anoia, Solsonès i Berguedà. El cap de setmana de portes obertes i visites gratuïtes als pagesos i pageses de Catalunya s’ha presentat aquest matí a Manresa, a la seu dels Serveis Territorials d’Empresa i Ocupació.

Els dies 1 i 2 d’octubre la ciutadania tindrà una nova oportunitat per conèixer en primera persona l’origen d’allò que mengem cada dia i descobrir els processos d’elaboració dels productes de temporada i proximitat en una edició que manté la reserva prèvia a través de la pàgina web benvingutsapages.cat per fer més àgil la reserva de les visites gratuïtes. El projecte convida el públic a degustar els productes de temporada i de proximitat, omplir el rebost i comprar directament als pagesos i pageses en una oportunitat per fidelitzar nous clients. A través de les visites s’estableix una relació que permetrà a la ciutadania apropar-se a tot un món, que tot i ser fonamental, cada cop li queda més llunyà. Poder conèixer l’origen dels aliments facilita una millor alimentació i, de retruc, suposa millorar la nostra salut.

Una oferta àmplia

A la Catalunya Central el públic que participi a Benvinguts a Pagès La Festa tindrà al seu abast una àmplia oferta d’activitats divulgatives. La ciutadania podrà conèixer en què consisteix la transhumància amb abelles que practiquen des d’una petita explotació d’apicultors a l’Anoia, acompanyar una família de ramaders d’Osona que tenen vaques de pastura i cultiven els seus propis cereals o viure en primera persona com es treballa per aconseguir una carn de xai de màxima qualitat al Berguedà en què se segueix la tradició familiar a partir de la feina amb un ramat propi d’ovelles que pastura per l’entorn, entre d’altres atractius. L’oferta es complementarà amb la participació d’un total de 27 restaurants que han estat proposats pels mateixos productors i productores del projecte i la participació de 22 allotjaments rurals que oferiran estades especials durant el primer cap de setmana d’octubre.

Proximitat i arrelament al territori

La directora dels Serveis Territorials d’Empresa i Treball a la Catalunya Central, Maria Teresa Clotet, ha explicat que Benvinguts a Pagès “permet fer difusió del model de turisme sostenible que volem per al nostre país a partir d’un model desestacionalitzat, desconcentrat, diversificat i que generi una major despesa i més distribuïda pel territori”.Per la seva part, el director dels Serveis Territorials d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural a la Catalunya Central, Josep Arderiu, ha destacat que “el projecte encaixa molt bé amb la voluntat del Govern de la Generalitat com són l’alimentació i la salut de les persones, reforçar la venda de proximitat, la sostenibilitat ambiental i, en definitiva, la promoció del sector agroalimentari i la seva diversitat de productes i posar en valor els atractius turístics del territori”. El director de Prodeca, Ramon Sentmartí, ha afegit que “l’alimentació és un sector estratègic. Mengem tres cops al dia i el sector primari és vital. Sense els nostres productors i productores no hi seríem”. Sentmartí també ha posat en valor “la cura que la pagesia té del territori i, en paral·lel, a través del projecte vol contribuir a la seva viabilitat econòmica. És un sector clau que el necessitem”.

 

Els pagesos i pageses també han tingut protagonisme en el marc de la presentació davant els mitjans de comunicació. Des de Nous El Soler, la Núria ha apuntat que “ens hem afegit al projecte perquè volem donar a conèixer què fem i com treballem. A més ens coincidirà amb l’inici de la temporada de la recol·lecta de la nou”. Mentrestant, Oriol Comallonga, des dels Ous de l’Oriol reconeix que és bàsic que “la ciutadania es reconnecti amb el territori i conegui l’origen dels productes que ens consumeixen cada dia. En el marc de les visites, el públic podrà fer un recorregut per la granja i volem que siguin conscients d’on surten els productes que acaben a taula”.

Més rutes aquest any

Una de les novetats d’aquesta edició de Benvinguts a Pagès La Festa és l’ampliació del nombre de rutes d’un dia o bé de cap de setmana que combinen pagesia, gastronomia i patrimoni i que es posen a disposició de la ciutadania per fer més fàcil les visites coincidint amb el primer cap de setmana d’octubre. A la Catalunya Central s’han preparat les rutes Tasta la diversitat de productes d’Osona, La riquesa dels productes del Bages i l’Anoia i La ramaderia dels Pirineus, descobreix els seus secrets. Les experiències proposen les visites a les explotacions participants, poder conèixer la història i el patrimoni natural del seu entorn, allotjar-se a establiments rurals i degustar els productes de quilòmetre zero als restaurants recomanats pels mateixos productors i productores. Els detalls dels itineraris també es poden consultar a través de la pàgina web benvingutsapages.cat

 

La pàgina web, eina de reserves

Les visites de Benvinguts a Pagès La Festa ja es poden reservar de manera gratuïta a través de la pàgina web benvingutsapages.cat, que permet planificar i seleccionar de manera còmoda quina explotació visitar a través d’un mapa o bé es pot fer la cerca per tipus de producte. Fins ara, a través de la pàgina web prop d’unes 1.500 persones ja han fet la seva reserva gratuïta.

Organització

Benvinguts a Pagès és una iniciativa de la Generalitat de Catalunya, en una actuació coordinada pel Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, a través de Prodeca, i pel Departament d’Empresa i Treball, a través de l’Agència Catalana de Turisme. Col·laboren amb el projecte la Fundació Alícia, la Diputació de Barcelona, el Club Súper3 (CCMA), l’Ajuntament de Barcelona, l’Agència Catalana de Joventut, el Departament de Drets Socials, els Consells Comarcals, les Oficines Comarcals del DACC, els Consorcis i Oficines de Turisme i altres entitats i associacions que treballen per la revalorització i la promoció del sector.

Elprojecte s’emmarca amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de Nacions Unides, el Pacte Verd i el Farm to Fork europeu i el Pla Estratègic de l’Alimentació de Catalunya (PEAC) en els àmbits de la promoció de la sostenibilitat, la biodiversitat, la producció d’aliments de proximitat i la viabilitat del sector, assegurant el futur de la pagesia arrelada al territori. Tots aquests projectes s’alineen amb la importància i la necessitat de valorar i incentivar la venda i el consum de proximitat pel seu benefici mediambiental en reduir-ne la petjada de CO2. Catalunya ha estat pionera a Europa en la creació del segell de venda de proximitat.