La Festa Major d'Igualada recupera la normalitat amb una gran participació en els més de 130 actes programats
Del 22 al 29 d’agost Igualada ha viscut la celebració de la Festa Major de Sant Bartomeu que ha recuperat totalment la normalitat després de dos anys marcats per les restriccions de la Covid. Malgrat que la pluja ha fet acte de presència en alguns actes i va obligar a modificar o suspendre’n algun (com en el cas del concert de Di-versiones, el pregó o el correfoc) la festa ha recuperat els principals actes tradicionals, festius i culturals.
El regidor de Promoció Cultural, Pere Camps, ha valorat molt positivament la Festa Major d’aquest any i ha agraït la tasca de totes aquelles persones que l’han fet possible. Camps ha destacat que enguany “la Festa Gran d’Igualada ha tingut actes per a tots els gustos, edats i sensibilitats, oferint a tothom la possibilitat de sentir-se seva la festa”.
L’èxit de les visites guiades farà que es repeteixin al mes d’octubre
Les visites guiades d’aquest any han estat un dels actes que ha exhaurit abans les entrades. Una proposta innovadora a diferents terrats de la ciutat i al nou Alberg de Cal Maco ha permès a Igualadins i Igualadines conèixer la historia de la ciutat i veure’n la fisonomia des de diferents terrats amb vistes a tot el municipi. Està previst, que davant la gran demanda per realitzar la visita aquesta es pugui repetir al mes d’octubre, quan no faci tanta calor. La història de la ciutat també va centrar la conferència institucional, duta a terme per Josep M. Torras i Ribé a la Biblioteca Central sobre el context històric en què Igualada va comprar per 3.000 lliures l’any 1622, el domini que el monestir de Sant Cugat tenia sobre la vila i passà a dependre de l’autoritat del rei i un batlle de la seva pròpia elecció, en substitució del que nomenava el monestir.
Pel que fa als actes tradicionals, n’hi ha hagut un total de setze, els principals amb la participació d'imatgeria de la ciutat. Han destacat la Processó del dimecres 24 d'agost, a les 19 h; La Cercavila Tradicional, el dissabte 27 d'agost, a les 18 h. La cercavila menuda el dilluns 29 d’agost a la tarda totes elles amb gran nombre de públic que volia tornar a veure les colles que feia dos anys que no podien participar a la festa amb condicions normals. Han tornat, també, els Versots i el Ball parlat de la colla del Ball de Sant Miquel i els Diables d’Igualada i la Passacalle de la vigília del Sant.
Cal destacar també l’exposició de la Biblioteca Central “Bas d’Igualada, estamper”, un recorregut per la vida i el treball de Pere Bas Vich, que va ser impressor d’Igualada. La mostra ha estat comissariada per Teresa Miret i es pot veure encara a la Biblioteca. Ha destacat també la producció de l’Ateneu Igualadí, “La Corte del Faraón” que ha omplert totalment el teatre en els tres dies que s’ha dut a terme la funció. Més de cent persones entre actors, cantants, ballarins i músics, han pujat a l’escenari del Teatre Municipal l’Ateneu Igualadí per celebrar la història de l’entitat i la ciutat. Ha comptat amb la participació de la JOSA i la Coral Xalest.
En total s’han dut a terme un total de 44 activitats musicals amb gran èxit de públic on han destacat els concerts de La Pegatina, l’actuació del grup mític dels anys setanta Los Diablos o el concert de La Principal de la Bisbal el diumenge de la Revetlla de les places.
El pregoner de la Festa Major d’enguany ha estat el comunicador, guionista i humorista amb vincles amb Igualada, Quim Morales, veu de “L’última hora” del programa El matí de Catalunya Ràdio, que ha hagut de fer la lectura del pregó des de dins de l’Ajuntament a causa de la pluja. El pregó de Morales, on ha repassat amb humor els principals actes de la festa, s’ha pogut veure a través de les xarxes socials i sentir, en directe, a Ràdio Igualada.
Diumenge Igualada va viure una important diada castellera que va retornar els Moxiganguers a la Plaça de l’Ajuntament per Festa Major acompanyats dels Xiquets de Valls i els Xiquets de Reus. Els morats van igualar la seva millor actuació carregant i descarregant un 5 de 8.
Una de les novetats d’aquest any ha estat el Piromusical Aqualata que ha retornat a l’Estadi de futbol de les Comes. Per desplaçar-s’hi hi ha hagut servei de bus gratuït directe des de diferents punts de la Ciutat.
Una Festa sense incidents i amb un important dispositiu de seguretat i de prevenció d’agressions masclistes.
La regidora de Governació, Carlota Carner, ha destacat que tant els Mossos d’Esquadra com la Policia Local han confirmat que aquesta Festa Major s’ha dut a terme sense incidències destacables, més enllà de les que puguin sorgir en una festa tant participada com ha estat la festa d’aquest any.
Carner ha explicat que tant el cos de Mossos d’Esquadra com el de la Policia Local, han previst més dispositius i efectius per tal de garantir la seguretat i la prevenció en tots els actes, especialment els nocturns.
En aquesta línea la regidora de Governació ha destacat que com a novetat s’ha establert un corredor segur per part del Cos de Mossos d’Esquadra en col·laboració amb la Policia Local que ha estat actiu divendres, dissabte i diumenge de matinada. Aquest dispositiu ha consistit en un recorregut que ha unit els espais festius i de concerts amb l’estació de busos i tren. El recorregut ha comptat amb presència policial amb l’objectiu de crear un itinerari segur i que previngui actes de violència masclista. Carner ha destacat que aquest dispositiu “ha estat usat per les persones participants a la festa, sobretot la matinada de diumenge a dilluns amb una valoració molt positiva de les persones que l’han utilitzat, sentint-se segures durant tot el recorregut”
El Servei d’Igualtat de Gènere de l’Ajuntament d’Igualada, amb la col·laboració de la MICOD, també ha posat a disposició de la ciutadania dispositius de Punt Lila d’atenció a les violències sexuals i LGTBIfòbiques durant les nits de Festa Major, dos han estat permanents i un altre ha estat itinerant.