Les Festes del Roser de Vallbona recuperen la normalitat aquesta edició

Se celebraran del 3 al 7 de juny, amb Dilluns de Pasqua Granada com a dia més destacat

Vallbona d’Anoia torna a celebrar aquest any les Festes del Roser recuperant del tot la normalitat, després de dos anys amb afectacions derivades de la pandèmia de Covid-19. La festa forma part del catàleg del Patrimoni festiu de Catalunya i hi ha referències documentals a la mateixa anteriors a l’any 1570. Les festes sempre se celebren al voltant del Dilluns de Pasqua Granada i aquest any tindran lloc de divendres 3 a dimarts 7 de juny.

La primera de les activitats, el II Torneig de pàdel Festes del Roser, començarà dijous dia 2 i s’allargarà fins diumenge dia 5, i tindrà lloc a les pistes de pàdel del carrer del Pèlag Roquer. Divendres 3, a les 18 h, s’inaugurarà l’exposició de pintures a Cal Pons, amb aforament limitat. Mitja hora més tard, a les 18.30 h la Sala polivalent Jaume Calveras acollirà la conferència ‘Conflictivitat social a la Catalunya del barroc: bruixes, bandolers i lluita quotidiana’. A les 19.30 h serà el torn de la inauguració de l’exposició Roser 2022 a la Sala d’exposicions, que anirà seguida de l’entrega de premis del concurs de cartells del Roser 2022. A la nit, a les 22 h, el correfoc dels Diables de Vallbona sortirà de davant de Cal Simón i acabarà amb el Castell de focs al camp de futbol. Després, a la terrassa del bar Kala Piscina, hi haurà una sessió de música amb el DJ Urtica Sound.

La caminada popular a les barraques de pedra seca del Soldó serà la primera activitat de dissabte dia 4. És una caminada circular que començarà i acabarà a la plaça de l’Església i que comptarà amb esmorzar per a tothom a l’arribada. A les 9.30 h el camp de petanca acollirà el V Torneig Juan Garcia, campionat local de botxes que també oferirà esmorzar a tots els participants abans de la composició de tripletes, a les 10 h. Al migdia, a les 12 h la Sala polivalent Jaume Calveras serà l’escenari de l’actuació infantil ‘Factor K’, amb servei de bar a càrrec de l’AFA de l’Escola Josep Masclans. La tarda arrencarà a les 18 h amb el concert de la Coral Ara i Aquí de Vallbona i de la Coral Noves Veus de Capellades a l’Església de Sant Bartomeu. A les 19.30 h el Cercatasques sortirà de l’Ateneu popular, acompanyat de la txaranga Ho Peta Street Band. A la nit, sopar de festa a la zona de food trucks al camp de futbol a les 21.30 h, i a les 23 h, al pavelló del poliesportiu, Concert amb Karaokes Band, Eterns i Juantxo Skalari i la Rude Band.

La Fira de la Garlanda serà l’activitat principal de diumenge 5 al matí, de les 10 a les 15 h, amb la Mostra d’Arts i Oficis de la Vallbona del segle XVI, una recreació històrica teatralitzada, l’exposició fotogràfica sobre la Vallbona Moderna i degustació de cervesa artesana, amb zona de menjars i vermuts. Tot plegat tindrà lloc al carrer Nou i la plaça de l’Església. Durant el matí de diumenge també es faran les visites guiades ‘Vallbona, parada i fonda’ per conèixer el pas del Camí Ral pel municipi, amb sortida des de les escales de l’Església, d’11 a 13 h. A la tarda, a les 17 h, el Casal d’Avis acollirà el Bingo especial de les Festes del Roser. A les 19 h, a la plaça de l’Església, s’hi presentarà el llibre ‘Petita història de Vallbona d’Anoia’, a càrrec de la il·lustradora Pilarín Bayés i de Jaume Borràs Martí. I a la nit, a les 22 h, el Grup de Teatre de Vallbona interpretarà l’obra ‘El cafè del centre’ a la Sala polivalent Jaume Calveras.

El dia 6, Dilluns de Pasqua Granada, començarà a les 11 h amb la recollida de les Administradores. Les administradores sortints Carmen Cortés Tarazaga, representada per Carme Uri Foz i Eulàlia Codina Gomis deixaran pas a les entrants; Isabel Vilarrubí Ortí, representada per Gemma Poch Vilarrubí i Montse Puiggròs Font, representada per Lourdes Saumell Vallès.

A continuació se celebrarà la Missa solemne, que anirà seguida de la processó amb la Mare de Déu del Roser pels carrers del nucli antic. Les Roseres i Pabordes sortints Marta Parejo Uri i Pau Ter Cabrerizo, i

Paula Pastor Villagrasa i Marc Lasa Saumel donaran pas a les entrants, Anais Uceda Morón i Adrià Lucena Sorolla, i Maria Boladeras Catalán i Albert Cano Borràs respectivament. Al migdia, a les 14.30 h, es farà el tradicional Llevant de taula amb les Roseres i els Pabordes passant per les cases amb les almorratxes de colònia. A la tarda, a les 18.30 h, tindrà lloc el tradicional Treure ball en què es farà el traspàs de bacines que marca el relleu de les Roseres i Administradores, seguit de la ballada de sardanes. La jornada la tancaran el Concert i Ball de gala de les 22 h a la Sala polivalent Jaume Calveras, amb la Cobla-Orquestra Costa Brava. L’endemà, dimarts 7, Dia del gos, només hi ha un acte programat, organitzat pel Casal de la Gent gran: la projecció de la pel·lícula ‘Mi dulce geisha’ a la sala polivalent Jaume Calveras.

Punt lila a les festes

L’Ajuntament, amb el suport de la Diputació de Barcelona i la cooperativa Cúrcuma, instal·larà dissabte un punt lila durant les activitats d’oci nocturn, seguint l’aposta per unes festes de caire feminista, lliures d’agressions i actituds masclistes. El punt lila, a banda de donar atenció a persones que hagin viscut agressions, també informa a la població sobre el Protocol Contra Agressions Sexistes i comparteix informació i recursos territorials sobre violències masclistes i el col·lectiu LGTBIQ+.