El Consell Comarcal organitza 4 formacions a través de la Xarxa de Productes de la Terra de l'Anoia

Les jornades tenen places limitades i donen prioritat als productors que ja estiguin censats a la Xarxa 

El Consell Comarcal de l’Anoia organitza quatre formacions durant els mesos de març i abril, en diversos municipis de la comarca, a través de la Xarxa de Productes de la Terra de l’Anoia. Totes les formacions són teòric-pràctiques, gratuïtes i tenen places limitades, donant prioritat d’inscripció als productors censats a la Xarxa de Productes de la Terra. Les inscripcions es poden fer a través d’aquest formulari

La primera formació serà dissabte, 19 de març, de 9 a 14h, a la finca Cal Sant Miquel Montserrat, al Bruc. Porta per títol “Poda d’oliveres, mètode Tomàs Llop”, i anirà a càrrec d’ell mateix. Aquest mètode de poda natural trenca amb els criteris convencionals de la poda i aconsegueix mantenir una elevada productivitat, minimitzant la incidència de malalties i plagues.

El cap de setmana del 26 i 27 de març es faran dues formacions. La primera, dissabte 26 de 9:30 a 14h, tindrà lloc a Cal Grimau, a l’Espelt, Òdena, amb el títol “Aprofitaments hídrics i línies clau”, a càrrec de Juan Pedro, de La Casa Integral. La sessió servirà per conèixer com es poden dur a terme accions que contribueixin a aprofitar els recursos hídrics disponibles, en un context de períodes de sequera més intensos i perllongats.

Diumenge 27 serà el torn de la formació “Combinació de cultius, elecció d’espècies i varietats més adaptada, i permagricultura”, de 10 a 13h a Can Mercaderet - La Mallola, a El Saió, Santa Margarida de Montbui. Sergio Caballero, de Mas de les Vinyes, serà l’encarregat de la formació, que mostrarà com incrementar la resiliència i la viabilitats de les petites i mitjanes explotacions agrícoles escollint espècies i varietats altament adaptades a les condicions ambientals locals i combinant-les de forma òptima. També es tractarà el maneig de l’explotació per reduir-ne les necessitats de recursos, per millorar-ne l’estructura del sòl i per incrementar-ne la biodiversitat i al funcionalitat.

L’última formació d’aquesta primavera serà dimecres, 6 d’abril, de 9 a 14h, a la seu del col·lectiu Eixarcolant, a Jorba. Bàrbara López, de Desocarrel, donarà les claus per al “Control i gestió de plagues i malalties en eco, centrat en horta i petites plantacions de fruiters”, que és un dels elements principals a tenir en compte per assolir una bona productivitat i qualitat. A la formació es mostraran diferents eines de diagnòstic, seguiment i control de plagues en horta i fruiters.

Aquesta activitat s’emmarca també dins el projecte del Parc Agrari de la Conca d’Òdena, impulsat des de l’ens comarcal, que treballa per afavorir el desenvolupament d’un model agroalimentari basat en la qualitat i la proximitat. En aquest sentit, un dels seus actors clau són els agricultors i ramaders i l’agroindústria transformadora que estan assentats al Parc Agrari de la Conca d’Òdena.

La Xarxa Productes de la Terra és un ens de la Diputació de Barcelona, que acull empreses productores i elaboradores de productes alimentaris de les comarques de la demarcació de Barcelona i ofereix diferents serveis: des d’assessorament sobre subvencions, ajuts, comercialització, recerca de finançament o gestió empresarial, fins a una borsa de formació amb cursos especialitzats per al sector i suport en la promoció i millora de la comercialització.