“Igualada Ciutat amb Cor”, nova campanya de conscienciació dins del projecte de ciutat cardioprotegida

Igualada ha iniciat una nova campanya de conscienciació sobre l’ús i ubicació dels desfibril·ladors a la ciutat sota el títol “Igualada Ciutat amb Cor”.  El desplegament de la xarxa de desfibril·ladors en els equipaments públics es va iniciar el desembre del 2012 i, actualment, la xarxa pública de DEAs instal·lats per l’Ajuntament d’Igualada ja suma 46 aparells.

Una de les actuacions destacades dins d’aquesta campanya és l’edició del mapa desplegable “Igualada ciutat amb cor”, que es repartirà a totes les llars igualadines. En aquest desplegable es localitzen els DEAs que hi ha a la ciutat i s’explica l’algoritme del Suport Vital Bàsic.

A banda de la instal·lació dels DEAs, el departament de Sanitat i Salut Pública ha coordinat cursos de formació en “Suport Vital Bàsic i DEA”, de 6 hores de durada, impartits pel Grup Docent de Suport Vital del Consorci Sanitari de l’Anoia (CSA). Aquests cursos s’han adreçat, principalment, al personal d’equipaments municipals, policies locals, personal polític i professorat/conserges de les escoles. Un cop feta aquesta formació inicial, cada 2 anys es requereix un petit curs de reciclatge.

També s’ha apostat per la formació dirigida a les escoles a través de diferents tallers per a alumnat de primària i secundària.

La campanya “Igualada ciutat amb cor” també compta amb nous dissenys dels vinils que vesteixen els 13 tòtems situats a la via pública, i amb 2 QR que enllacen a dos vídeos diferents: El primer està protagonitzat pel Consell d’Infants d’Igualada, que té una trobada amb el Dr. Josep M. Soto i parlen de la xarxa de DEAs amb l’objectiu de conèixer-la i transmetre als seus iguals els coneixements en aquest àmbit. El segon és una animació on s’expliquen els passos a seguir davant d’una aturada cardiorespiratòria i la resposta que cal donar.

La importància d’actuar

La cardioprotecció de les ciutats és una necessitat cada vegada més important ja que les malalties cardíaques són la primera causa de mort a Europa i a l’Estat espanyol moren cada any més de 25.000 persones de manera sobtada. A Catalunya la xifra és de 10 persones al dia mortes per aturades cardiorespiratòries amb un total de 3.700 víctimes anuals. Per tant una actuació precoç i eficaç, amb l’ajuda d’un DEA, és decisiva davant d’una situació crítica i pot resultar clau per aconseguir salvar una vida. Les possibilitats de supervivència disminueixen un 10% per cada minut que passa si no s’actua ràpidament. Per això és tant important l’actuació immediata, mentre no arriben els serveis d’emergències i disposar d’una xarxa àmplia de desfibril·ladors que permetin una actuació eficaç.