EL GREMI DEMANA NO FER EFECTIU EL TANCAMENT DELS SEUS ESTABLIMENTS FINS QUE ES PRONUNCÏI EL TSJC

La Resolució presentada pel Govern  aquesta matí al TSJC ha hagut de ser esmenada, i fins demà, previsiblement, no es resoldrà sobre la seva procedència

El Govern, tot i no comptar amb l’aval de la Justícia, pretén tirar pel dret

Atenent a les circumstancies excepcionals que ens envolten i al desconcert generat a l’entorn sobre si demà podem obrir o no els establiments, volem manifestar-vos el nostre parer.

Després de la reunió mantinguda ahir al Palau de la Generalitat amb diversos membres del Govern, encapçalats pel seu  Vicepresident i President en funcions, HC Pere Aragonès, i de la filtració de les mesures que ens proposarien al sector per limitar els contagis per la COVID-19, les Federacions es van oposar fermament al tancament d’activitat proposat.

El Govern no ha escoltat les propostes del Sector, ja que la seva proposta no són més que fets consumats que se’ns han presentat sense possibilitat d’esmena. Les mesures compensatòries anunciades pel Govern són insuficients.

El TSJC no resoldrà avui, i per evitar la incertesa, s'ha acordat que la Resolució es publicarà i entrarà en vigor aquesta matinada (01:00h) però amb entrada en vigor en suspens dels 3 apartats que afecten a drets fonamentals a l’espera de la interlocutòria del TSJC (reunions familiars, culte religiós i docència universitària).

El Govern pretén que la restauració tanqui sense que les mesures que suspenen l’activitat de restauració a tot Catalunya es trobin avalades per la Sala del Contenciós del TSJC.

Amb la informació que disposem aquest moment, i si es publica el Decret tal i com ha anunciat el Govern de la Generalitat, us hem de recomanar que demà no obriu.  Amb tot, entenem que la forma en que s’està prenent aquesta decisió tant important, que afecta a tot el  sector de Catalunya, més de 200.000 treballadors i 50.000 autònoms, s’hauria d’haver pres i informat  amb temps suficient i no a ultimíssima hora, i podem entendre qualsevol decisió que prengueu al respecte.

La inseguretat jurídica és màxima a hores d’ara. Els empresaris, en la majoria autònoms, pimes i micropimes no saben què fer en aquests moments amb tanta anada i vinguda de l’executiu. El desgavell comunicatiu és evident.

El sector ha hagut de cancel·lar reserves, celebracions, comandes, repartir producte entre el personal abans de que es faci malbé. Tot són pèrdues.

NO estem d’acord amb les formes del Govern a l’hora de prendre aquesta decisió. El dret al treball és un dret reconegut per la Constitució als ciutadans, i sense l’aval judicial, el Govern no pot aplicar-lo de facto.

Entenem que es pot garantir la continuïtat econòmica amb les màximes mesures de prevenció i seguretat per a la salut de les persones, com hem estat fens fins ara.

Demanem que s’estableixin altres mesures i campanyes de conscienciació entre la ciutadania per disminuir l’activitat social, que és on veritablement s’està ocasionant la transmissió del virus.

No desobeïm la Resolució. Demanem que no s’apliqui fins que el TSJC es pronunciï. Qui pot afirmar rotundament que la Resolució de Salut serà confirmada en tots els seus extrems? Per què no podem esperar-nos a la seva aplicació fins que resolgui el TSJC. Per què tanta pressa?

La restauració no és la causa dels contagis; des del primer moment, el sector ha estat qui més mesures ha pres per poder donar tranquil·litat als clients i usuaris dels seus serveis.

Demanem que és sancioni a l’infractor; qui no compleixi les mesures sanitàries ha de ser sancionat fermament.

Sentim moltíssim les conseqüències d’aquesta incertesa.

Continuarem treballant per exigir més respecte al sector, l’aplicació d’unes restriccions més justes per tots i un pla d’ajuts efectiu al nostre sector.