Gots, coberts i palletes de plàstic, prohibits d'aquí a un any

D'aquí un any els bastonets, coberts, plats i palletes de plàstic d'un sol ús quedaran prohibits. A més, els gots de plàstic, les tapes del cafè per endur i safates de menjar per emportar tindran un sobrecost a partir del 2023.

La intenció, doncs, no és cap altra que reduir-ne el seu ús. El consell de ministres ha donat llum verda aquest dimarts a l'avantprojecte de llei de Residus i Sòls contaminats que inclou el repte de posar data de caducitat als plàstics d'un sol ús. La idea és retallar en un 15% la generació de residus fins l'any 2030.

Durant la roda de premsa posterior al consell de ministres, la ministra per a la transició ecològica, Teresa Ribera, ha explicat que el tipus impositiu serà de 0,45 cèntims d'euro per quilogram d'envàs. S'espera recaptar al voltant de 724 milions d'euros.

Per altra banda i a partir d'ara, els restaurants hauran d'oferir aigua no envasada de manera gratuïta com a alternativa per reduir el consum d'envasos. Els plàstics i envasos d'un sol ús s'hauran de reduir a la meitat en l'àmbit de la restauració.