CONSENS INSTITUCIONAL RESPECTE DE LES MESURES SOCIALS PER ALS HABITANTS DE LA CONCA D'ÒDENA DURANT EL CONFINAMENT

Comunicat de l'Ajuntament d'Igualada sobre les mesures de confinament del COVID-19

L’alcalde d’Igualada, Marc Castells, insisteix de la necessitat de continuar compromesos a provar de reduir la corba de creixement de les persones infectades pel COVID-19 a la Conca d’Òdena. Les autoritats van prendre una decisió difícil, però encertada. El contagi augmentarà encara, les mesures de confinament es notaran d’aquí a 15 dies. La salut de les persones és la principal fita. La millor manera de protegir la comunitat és autoprotegir-se. I això depèn del que fem cadascú de nosaltres amb la higiene personal, rentat de mans, mantenint la distància social...

El confinament que inclou Igualada, Vilanova del Camí, Santa Margarida i Òdena, recomana a la ciutadania romandre als seus domicilis. Es permet sortir a comprar menjar, anar a la farmàcia o anar a rebre atenció sanitària només quan sigui estrictament imprescindible. Castells demana que durant uns dies evitem visitar la gent gran de la comunitat i acompanyem-los per telèfon i de manera virtual. Cal extremar les mesures de contagi amb la gent més gran perquè tenen un pronòstic d’evolució de malaltia en cas d’infecció més greu.


L’alcalde informa que s’han inhabilitat els parquímetres de totes les zones blaves de la ciutat i que la mesura serà plenament operativa aquesta tarda. Així mateix, l’aparcament de l’Hospital d’Igualada amb 200 places també serà gratuït durant aquests dies de confinament.


Enric Morist, coordinador de Creu Roja a Catalunya, agraeix el consens dels 4 alcaldes per tirar endavant les mesures socials. Això ens permet actuar amb agilitat col·lectius desfavorits: gent gran, malalt crònics... que estan encara en situació més vulnerable que la resta de la població. Els tècnics i tècniques, voluntaris i ciutadans que els hagin d’ajudar tenen l’accés restringit per protegir-les i reduir el risc de contacte. I s’ha aprovat un primer paquet de mesures que consisteix a:
• Mantenir oberts bancs d’aliments municipals com a servei essencials. Allà hi va la població més vulnerables. S’extremaran precaucions.
• Mantenir els serveis a domicili de les persones més vulnerables i que no tenen cap més solució, per part tècnics municipals o organitzacions socials.
• Incrementar trucades proactives a persones desfavorides per veure quina és la seva situació i fer acompanyament emocional.
• Garantir que els nens i nenes de la comarca de famílies amb especial vulnerabilitat que tenen assegurat el menjador escolar i ara no el poden gaudir, preparant dispositiu per fer arribar ajuda via targes d’alimentació o sistema similar que anunciarem en un parell de dies.

• Oferir línia gratuïta per trucar les 24h al dia a persones que tenen servei de teleassistència i, a més, rebran trucades per mantenir contacte cada 2 o 3 dies màxim.


Es recorda que està garantit el subministrament de paper moneda, la recollida de brossa, els subministraments a supermercats i comerços d’alimentació i primeres necessitats.


El moviment de professionals de mitjans de comunicació no està autoritzat. Recomanacions Els símptomes més comuns del coronavirus són lleus, poden semblar els d'una grip. Afecten un 80% de les persones infectades i són malestar general, febre o tos. En els casos moderats pot produir sensació de falta d'aire i, en els més greus, la infecció pot causar pneumònia i altres complicacions.


Si es nota algun dels símptomes principals, s’ha de trucar al 061 o al CAP de la zona i seguir les instruccions que proporcioni el personal d’atenció sanitària.


S'ha d'estar atent a la gent més vulnerable, com la gent gran i les criatures, i pensar a cobrir les necessitats més bàsiques. Tenir una agenda de contactes bàsica i d'emergència és bàsic. Cal extremar les mesures d'higiene dins de casa, com ara rentar-se les mans amb freqüència amb sabó, netejar superfícies i objectes que es toquen sovint. També cal minimitzar els contactes de risc: mantenir-se a un metre de distància, no fer petons ni encaixades de mans, tapar-se amb un mocador o amb la part interior del colze a la boca en esternudar o tossir.