Fira de Sant Sebastià i Fira dels Torrons d'Òdena

Celebrada des del segle XVII, la Fira de Sant Sebastià és com la Festa Major d'hivern del poble d'Òdena. 

Aquesta festa se celebrava el 20 de gener, coincidint amb l'onomàstica del sant - co-patró d'Òdena junt amb Sant Pere Màrtir -. La fira, d'una importància considerable, era com un aplec comarcal.

La festa, molt arrelada al poble, va anar evolucionant i consistia en instal·lar al carrer parades de joguines, jocs de bitlles, un mercat de porcs petits; s'organitzaven jocs de cucanya i el que és més curiós, botiguers d'arreu muntaven aquí les parades de torrons.

Però com massa sovint passa amb el patrimoni cultural, algunes tradicions es van descuidant fins que acaben engrandint l'oblit popular. Tot i que la Fira d'Òdena no va arribar a aquests extrems, sí que va patir uns anys de desencís popular que la van reduir a uns pocs actes molt concrets. L'empremta popular, però, va permetre recuperar-la el 1984 i es va rebatejar amb el nom de Fira dels Torrons.

Onze anys més tard, l'any 1995, es va tornar a anomenar com en els seus orígens La Fira de Sant Sebastià .

A l'any 2013 va nèixer, aprofitant el marc de la Fira de Sant Sebastià, l'Ecofira d'Òdena, una proposta firal ecològica que pretenia sensibilitzar la ciutadania sobre la necessitat de tenir cura del medi ambient, fomentar els productes ecològics i ser un punt de trobada de persones i professionals que treballessin per a la sostenibilitat des d'àmbits diversos. Aquesta proposta va celebrar-se durant tres edicions.

De nou l'any 2016 es recupera la tradicional Fira dels Torrons al voltant de la Plaça Major, amb diferents activitats, atraccions, exposicions de vehicles antics, el mercat de pagès i el Joc de la Cucanya, tornant a les seves arrels més similar a la proposta original.