L'Hostaleria de Catalunya s'uneix contra les noves restriccions al tabac

El Gremi de Restauració de Barcelona, la FIHRT i els 23 Gremis que en formen part d'aquesta, la Federació d'Hostaleria de Lleida, la Federació d'Hostaleria de Comarques de Girona, l'Associació d'Hostaleria de Tarragona, el Gremi d'Hotels de Barcelona, PIMEC Comerç, PIMEC Turisme, i el Gremi d'Estanquers, entre d'altres, recolzen aquesta iniciativa.

El Govern ultima una norma que podria prohibir fumar en tots els tipus de vetlladors

Els restauradors catalans estan orquestrant un front comú a fi que la Generalitat s'ho pensi de nou i no prohibeixi l'any que ve fumar en tots els tipus de terrasses. D'aquesta manera els diferents gremis de restauració de les comarques de Barcelona, Girona, Tarragona i Lleida s'estan unint per a denunciar que els plans del Govern podrien suposar unes conseqüències catastròfiques per al sector, una conseqüències catastròfiques que damunt a penes tindrien repercussió en la salut pública i que podrien conduir a situacions una miqueta absurdes.

A l'altre costat de les barres argumenten que la gent podria eludir aquest veto simplement situant-se a penes un pas més enllà del parasol. L'oposició dels restauradors catalans també compta amb el suport de nombroses associacions de comerciants i de petits empresaris i patronals, com són el Gremi d’Estanquers de Barcelona, la Fundació Barcelona Comerç, Barcelona Oberta i les seccions de comerç i turisme de Pimec. La veritat és que plou sobre mullat. La restauració porta setmanes denunciant que el present estiu no està complint les expectatives. Qualsevol canvi normatiu dóna motiu a una gran incertesa.

La Agència de Salut Pública va anunciar a la fi de juliol que es disposava a elaborar un paquet de mesures destinat a frenar el tabaquisme, a augmentar encara més les restriccions sobre un insalubre costum que no acaba de remetre d'una manera contundent. Entre les mesures que la Generalitat es disposava llavors a ponderar figura la prohibició de fumar en tots els tipus de vetlladors.

En aquests moments els clients dels bars i dels restaurants poden encendre els seus cigarrets a les terrasses obertes, aquelles que únicament estiguin cobertes per parasoles i només quedin flanquejades per petites jardineres. Les terrasses formades per estructures, amb parets i sostres, ja tenen vetats els cigarrets. La Generalitat, no obstant això, ja va voler destacar a la fi de juliol que la major part de les terrasses semicerradas incompleixen la normativa, que les administracions han d'intensificar les inspeccions d'aquests espais. La declaració d'intencions de la Generalitat va caure com una maçada en les timbes, i ràpidament es van multiplicar les anomenades a les diferents associacions del sector per part de professionals molt preocupats pel seu futur.

Fuentes del departament de Salut van detallar ahir mateix que ja treballen amb la intenció que a mitjan any que ve ja estigui llesta la nova normativa que prohibirà fumar en recintes esportius a l'aire lliure, en les marquesines dels autobusos i, entre altres llocs, en els vehicles privats. “Sobre la possibilitat de prohibir fumar a les terrasses –van agregar ahir les fonts de la conselleria–, tal com va dir en el seu moment el secretari de Salut Pública, Joan Guix, es tracta d'una proposta i s'està treballant sobre aquest tema per a tractar de comptar amb el consens dels agents implicats”.

Aquesta última picada d'ullet de la Generalitat als restauradors no va ser suficient per a apaivagar els seus ànims. Pere Chias, president del Gremi de Restauració de Barcelona, va lamentar ahir que la Generalitat no els estigui tenint en compte a l'hora de definir les seves iniciatives.

“No s'ha produït cap diàleg previ amb les entitats que representem a l'hostaleria a Catalunya –va respondre Chias, molt preocupat–. Volem reunir-nos amb el president Torra i les conselleries de Salut i Empresa. La Generalitat no està prenent en compte l'impacte que la seva mesura podria tenir. Ara la incertesa és molt alta. I és que en l'actualitat les terrasses són la taula de salvació de la restauració catalana, i la restauració és un dels pilars de l'economia del país. A més, es tracta d'una mesura que conduirà a situacions absurdes i injustes. Els vianants que caminin al costat d'una terrassa podran fumar, també les persones que se senten en els bancs de l'a el costat... Fins i tot els clients que es posin dempeus i es retirin una mica del parasol podran fumar mentre continuen la seva conversa”.

Els restauradors també asseguren que els arguments de l'Administració autonòmica no s'ajusten a la realitat, que l'actual normativa ja compta amb un ampli consens social i que el seu compliment per part dels professionals és del tot majoritari.

“Com controlarem que el client fumi a un metre de la terrassa? –es pregunta Antoni Escudero, de la Federació d’Hostaleria de les Comarques de Girona–. Encara ens sorprèn que la Generalitat emprengui semblant iniciativa sense consultar-nos. Aquesta idea tindrà conseqüències molt dures sobre l'economia catalana”.

Rafa Olivier, de la Associació d’Empresaris de Hostaleria de la Província de Tarragona, abunda que “el principi del bon govern que hauria de presidir totes les actuacions de les administracions públiques obliga a mesurar les conseqüències i l'impacte econòmic de les seves decisions. Però fins ara no sembla que el Govern l'estigui tenint en compte”.

Josep Castellarnau, de Hostaleria de Lleida, entén que la Generalitat està creant un problema on no n'hi havia. “No esperàvem una iniciativa d'aquest tipus perquè en realitat la situació actual és acceptada per pràcticament tothom”.

Article de Luís Benvenuty aparegut el 17.09.2019 a La Vanguardia i sotscrit per tots els Gremis i Associacions que formen part de la FIHRT.