Inici Actualitat Notícies Gran èxit de la 9a Fira de la Vinyala Gran èxit de la 9a Fira de la Vinyala

Un cop més s'esgoten els més de 1.500 quilos de vinyales cuinades.

L'Ajuntament d'Òdena i la Confraria de la Vinyala reben de la mà de Team Cargols i de l'Ajuntament de Toulouges (França) el planxot que la converteix en poble ambaixador durant un any de la Ruta Europea del Cargol.

Òdena s'omplia de gom a gom un any més amb la Fira de la Vinyala. El municipi despertava diumenge amb el Parc de la Font ple de visitants, i és que a les 10 del matí ja hi havia persones degustant les tapes de vinyales, tot un bon símptoma que la Fira de La Vinyala és un esdeveniment consolidat, una cita que cada any esperen els amants d'aquest apreciat crustaci.

El bon temps va acompanyar la jornada i a mig matí ja s'havien esgotat les vinyales cuinades d'alguns restauradors. A quarts de dues del migdia, no quedava ni una vinyala per vendre. En total, es calcula que es van repartir més de 1.500 quilos de cargols.

L'esdeveniment va comptar amb la presència d'alcaldes, regidors i consellers del Consell Comarcal de l'Anoia, que acompanyats de l'alcaldessa i regidors de l'Ajuntament d'Òdena van passejar i saludar a expositors i públic.

D'altra banda, la fira va rebre una cinquantena d'expositors, entre els quals hi havia 12 restauradors, més la Confraria de La Vinyala i l'Associació gastronòmica el Cargol Graciós que van cuinar les millors receptes amb vinyales. També hi va haver desenes de firaires, talleristes i altres expositors. El Parc de La Font es va omplir durant tot el matí d'experts i aficionats del món dels caragols. Els visitants van poder gaudir d'un matí ple d'activitats i degustar multitud de plats elaborats a base de vinyales des de les 10 del matí fins al migdia.

Durant tot el matí, l'animador Pep Callau va amenitzar la jornada i va animar a tothom.

Ruta Europea del Caragol

La Fira de la Vinyala ha estat inclosa a la Ruta Europea del Cargol, una iniciativa impulsada per diferents associacions gastronòmiques relacionades amb el món del cargol amb l'objectiu de promocionar aquest producte com aliment de la cuina tradicional. 

Així, el passat mes de juny,  l'Aplec del cargol (Lleida), Cargol Graciós (Barcelona), Team Cargols (Toluges), Prat de Cati (Mallorca), Confreria Bompasenca de la Carbassa i el Cargol (Pyrénées-Orientales) i la Confraria de la Vinyala (Fira de la Vinyala, Òdena) signaven un acord de col·laboració a través del qual aquestes entitats es comprometien a crear i fomentar la Ruta Europea del Cargol, un itinerari pels pobles i ciutats que acullen fires gastronòmiques amb el cargol com a protagonista. Cada any, una ciutat de l'itinerari serà l'ambaixadora de la ruta i li pertocarà fer el relleu a l'any següent a un altre poble de la ruta a qui li farà entrega del “planxot”, un tòtem per a exposar en el municipi durant tot l'any i que reconeix al poble ambaixador.

Així, aquest any, Òdena va rebre de la mà dels francesos de Toluges, el planxot que haurà de custodiar tot l'any fins la Fira de la Vinyala del 2020, quan serà poble ambaixador.

Premi a la millor tapa

Aquest any el jurat popular va premiar la tapa del restaurant L'Escorxador i el jurat professional (format per la Confraria de la Vinyala, l'entitat francesa “Team Cargols”) la Fecoll-L'Aplec del Caragol (Lleida) i “El Cargol Graciós” van fallar a favor del restaurant Cal Taribó.

Associacions cargolaires convidades

L'entitat francesa “Team Cargols” (Perpinyà), “El Cargol Graciós” del Barri de Gràcia de Barcelona, i la Fecoll-L'Aplec del Caragol (Lleida) van estar presents a la fira com a convidats especials de La Confraria de La Vinyala. Totes les entitats van formar part del jurat i el Cargol Graciós va fer fins i tot una recepta amb vinyales.

Festa de la Verema

En el marc de la mateixa fira  es va celebrar també la Festa de la Verema, coordinada per l'Associació de Petits Viticultors de la Conca d'Òdena. A les onze del matí va començar la tradicional trepitjada de raïm a càrrec de les pubilles i hereus i de tothom que s'hi va voler sumar. En acabar, els assistents a la demostració van poder tastar el most resultant del procés.

Homenatges a la gent gran        

L'Ajuntament d'Òdena aprofitava, un any més, l'ocasió per atorgar els reconeixements a la gent gran del municipi. Enguany els homenatjats per ser les persones de més edat van ser Antonio Mascó Font (94 anys) i Ramona Brescó Castells (94 anys). També es va homenatjar a les parelles de més de 50 anys de casats que van ser: Manuel López Merino i Ascensión González Martínez, Pascual Corella López i Àngela Cañellas Puig, José Almirón Soldado i Natividad Rodríguez Garcia, Manuel Alonso Carbajo i Juana Jorquera López.

49 expositors

Hi van haver un total de 47 expositors, dels quals 13 són restauradors més la Confraria de la Vinyala i l'Associacio cargolaire convidada El Cargol Graciós. Els restauradors que hi van participar amb un estand oferint els seus plats són: Restaurant Scorpia, Restaurant Canaletes, Restaurant Samuntà, Restaurant ca l'Andorrà, Bar Jordi, Restaurant cal Taribó, Restaurant l'Escorxador, Restaurant El Racó del Traginer, Restaurant Carpi, Restaurant Castell de Rubió, Rostisseria les Comes i “Xiringuito” de la Mar.

Les degustacions de vins van anar a càrrec del Celler Grau i Grau, Igualavins, Celler Figueres, Caves Bohigas i Cervesa artesana Els Minairons. I com a expositor de degustacions d'alimentació artesana hi va haver Làctics La Tossa (formatges).

També hi va haver expositors d'oficis amb els caragols com a protagonistes, els expositors d'artesania amb caragols i altres expositors locals de caire més general.

La Fira de la Vinyala és una fira inèdita a Catalunya dedicada al cargol de vinya, una varietat de caragol molt apreciat culinàriament a Òdena i a la comarca de l'Anoia. Amb aquest esdeveniment Òdena es dona a conèixer a l'hora que promociona el seu comerç local.

La Fira de la Vinyala, vinya, verema, vinyala és una combinació perfecta entre gastronomia, ruralitat, artesania i promoció econòmica. L'esdeveniment està organitzat per l'Ajuntament d'Òdena i compta amb el suport de la Diputació de Barcelona i la coordinació de Mapamundi Produccions i la Confraria de la Vinyala.