Programa de la Fira de la Vinyala 2019

La vinyala és la varietat de cargol més apreciada culinàriament a Òdena i a la comarca de l’Anoia. Aquesta varietat de cargol, també anomenat de vinya, forma part de l’entorn natural del nostre territori. Tot i que actualment encara a Òdena hi ha vinyes i bodegues de renom, l’extensió de vinya havia estat un conreu importantíssim en el passat. Així, la vinya i els marges de pedra seca que envolten les vinyes són l’hàbitat natural de les vinyales.

És lògic doncs, que la vinyala sigui el cargol més apreciat culinàriament a la comarca, i en aquest sentit, és el punt de partida de la Fira de la Vinyala. L’artesania, el lleure i la gastronomia són els altres elements bàsics d’aquesta fira es realitza a d’Òdena.

L’objectiu és promocionar una fira amb la denominació d’un producte típic del municipi, LA VINYALA o ‘cargol vinyal’, acompanyat d’una oferta de productes artesanals. D’aquesta manera es vol potenciar el comerç i l’hostaleria locals i fer d’Òdena, i per extensió la comarca de l’Anoia, un referent en tots els àmbits que envolten la vinyala.

La presència de restaurants acreditats i de qualitat es considera un element important en aquesta Fira on s’ofereix una proposta gastronòmica de qualitat amb la modalitat de degustació. S’acompanyarà de postres, vi i cava elaborats a Òdena.

PROGRAMA 2019

 • Degustació gastronòmica de plats cuinats amb vinyales per restaurants d’Òdena i de l’Anoia. La degustació de plats es realitzarà al Parc de la Font a partir de les 10 del matí, comprant directament les tapes i els vins als expositors. Hi haurà diferents degustacions de plats elaborats amb vinyales, embotits, formatges, vi, cervesa i cava (hi haurà copa de vidre commemorativa) i l’adquisició de carmanyoles.
 • Vinyales cuinades per endur-se a casa. A més de les degustacions,us podreu emportar vinyales cuinades a casa amb carmanyoles que trobareu a la fira.
  A més dels restauradors que serviran les degustacions de vinyales, la Confraria de la Vinyala i el cuiner Josep Vivancos del Restaurant Samuntà, cuinaran grans paelles de vinyales perquè tothom pugui degustar-les. Només la compra d’aquestes serà a través de Vinyalons (la moneda de la fira que s’ha de bescanviar), la resta de degustacions serà directament amb euros a cada expositor.
 • Festa de la Verema. A les 11 hores a la Plaça Major La Festa de la Verema forma part des del 1995 de les festes tradicionals d’Òdena i des de 2012 forma part dels actes de la Fira de la Vinyala. Els assistents a la demostració de la verema podran tastar el most resultant del procés.
 • Mostra de productes i artesania alimentària de l’Anoia.
 • Mercat del Cargol. A la Fira trobareu productors de cargols, utensilis emprats en el món del cargol com cargoleres, llaunes, cassoles… i productes amb el cargol com a protagonista: com bijuteria, decoració…
 • Activitats infantils. Curses infantils de vinyales, jocs de la vinyala i tallers.
 • Mostra d’arts i oficis. Demostracions d’antigues activitats i oficis vinculats amb el cargol com cargols de forja o escultures de cargols amb fusta…
 • Atorgament dels Premis Vinyala d’Òdena. A les 12h a la Plaça Major. Reconeixement a la iaia i l’avi de més edat del municipi. Per tercer any consecutiu, també es donarà un reconeixement a les parelles d’Òdena que han complert 50 anys o més de casats.
  Hi haurà un premi a la millor tapa segons el jurat format per restauradors i especialistes en la gastronomia del cargol.
 • Premi “Troba la vinyala esquerrana”. Qui trobi una closca que giri al contrari de les agulles del rellotge obtindrà un premi consitent en gaudir de tots els sopars de la Confraria de La Vinyala durant un any.
 • Actes i activitats presentats per l’animador Pep Callau