El GHITA participa al 2n #FAMTRIP2019 de la FIHRT per Terres de l'Ebre

Els representants dels Gremis de la FIHRT s’han desplaçat aquest passat dilluns a Terres de l’Ebre per participar, per segon any consecutiu en el FAMTRIP organitzat per l’Entitat.

Més d’una trentena de representants dels Grems i Assocacions de la FIHRT van acudir a aquesta nova edició, per compartir amb els companys de les associacions i gremis de Terres de l’Ebre associats a la FIHRT, experiències, paisatge, producte, problemes i gastronomía.

La FIHRT es troba representada en el territorio a través de l’Associació DELTA SUBLIM, Col.lectiu Gastronòmic d’Alcanar i Les Cases, l’Associació de Comerç i Serveis Camarles i Lligallos, i l’Associació d’Empresaris de l’Ampolla ADELA.

El dinar, celebrat al Restaurant Can Manel, de Les Cases d’Alcanar, membre del Col.lectiu Gastronòmic d’Alcanar i Les Cases, va comptar amb la participación de l’Alcalde, Joan Roig, i del Regidor de Turisme, Jordi Monfort, així com de representants de FECOTUR i de l’Associació d'Empreses i Activitats Turístiques del Delta de l'Ebre (AEATDE)

Dilluns va tenir lloc per segon any consecutiu, el FAMTRIP de la FIHRT a Terres de l’Ebre, una manera de posar en comú els coneixements i experiències del sector de l’hostaleria, la restauració, el producte i la gastronomía, dels Gremis de la FIHRT, en un marc incomparable, com és el Delta.

La Jornada es va iniciar ben aviat a Vilanova i la Geltrú, des d’on els gruix de l’expedició de la FIHRT es va desplaçar en autocar, fins a la Cambra Arrossera del Montsià.

Allí, vam poder gaudir de les explicacions sobre la Cambra, que és una societat cooperativa situada a la ciutat d'Amposta, al Montsià.

La seva història se remunta al 1927 amb la creació de la Cambra Arrossera d'Amposta. L'actual Cambra Arrossera del Montsià és el resultat de la fusió de la Cámara Arrocera de Amposta i de la la Cooperativa Agrícola de #Sant Jaume d'Enveja, l'any 2003.

La cooperativa elabora i comercialitza la seva producció d'arròs sota la DOP Delta de l’Ebre comercialitza la marca Montsià, nascuda el 1959.

Vam tenir la sort de conèixer l’origen dels planters d’arròs del Delta, el procès del producte, i els diferents usos en la gastronomía.

Posteriorment, ens vam desplaçar a Sant Carles de la Ràpita, per dirigir-nos cap el Musclarium.

És probablement el més semblant a un paradís: el mar, el silenci, la llunyania de la costa i la seva humanitat, i un racó tranquil i flotant enmig de la badia, on degustar els musclos i les ostres en el mateix lloc on creixen. Aquest lloc és el Musclarium, a la Badia dels Alfacs, a la Ràpita.

De la mà d’En Gustau Turon i de i l'Albert Grasa, propietari del Musclarium,  vam descobrir el privilegi d'aquest tros de terra i mar tan especial anomenat Delta de l’Ebre i els seus productes més preuats. Agrair a l'Albert Grasa les facilitats i explicacions que hem tingut en la nostra visita del passat dilluns.

Després d'un breu passeig amb llanxa (només es pot accedir a les musclaires amb barca), l’Albert Grasa, ens va explicar el procés de creixement de les ostres i musclaires.

A continuació els representants dels gremis FIHRT, acompanyats per Daniel Montoya de DELTAIC i membre de El Rebost del Delta de l’Ebre, i de Fabrizia Toccolo d’IGCAT, vam degustar enmig d'aquest privilegiat racó de pau les ostres i els musclos que creixen sota la musclera, on també es pot menjar i donar-se un capbussó. Una gran experiència que des de la #FIHRT volem compartir amb tots vosaltres.

Finalitzada la degustació, els participants es van desplaçar cap a Les Cases d’Alcanar, on Anna Sancho, del Restaurant Casa Manel, del Col.lectiu GAstronòmic d’Alcanar i Les Cases, ens va oferir un tastet de productes del territori, com l’anguila, boquerons, músclos, arròs caldós i fideuà. Va ser el moment de fer balanç del dia, i de contrastar amb representants de col.lectius del territorio, la situació del sector, i la necessitat de treballar aspectes com l’economia circular, i la sostenibilitat de les activitats turístiques.

Des de la FIHRT es va fer un sorteig de dos lots de productes de Terres de l’Ebre, como li d’oliveres mil.lenàries, ginebra Harbour de l’Ampolla, Licor d’Arròs, arrós Montsià, Mel Murria, vi dolç,…. Els guanyadors del Sorteig, Alejandro Eguía, Gerent del Gremi d’Hostaleria de Sitges, i Albert Bermúdez. Vicepresident del Gremi d’Hoteleria i Turisme del Bages, i propietari de l’Hostal Soler de Sant Joan de Vilatorrada.

Agraïr la predisposició del Regidor de Turisme d’Alcanar i Les Cases, Jordi Monfort, que des de el primer dia, ha cregut en la necessitat de que el Col.lectiu GAstronòmic d’Alcanar i Les Cases, tingui en la FIHRT i els Gremis que hi formen part, un referent, per tal de col.laborar i millorar en el dia a dia, tenint en compte a més, necessitats de formació especifiques del sector. EL mateix podem dir de l’alcalde d’Alcanar, En Joan Roig. Molt contents de que acceptés la nostra invitació, per tal de coneixent’s i de que vegi en nosaltres uns col.laboradors que brindem l’experiència de 22 associacions i gremis, amb més de 40 anys d’experiència molts d’ells.

Les darreres línies per agrair als representants de FECOTUR i de l’Associació d'Empreses i Activitats Turístiques del Delta de l'Ebre (AEATDE) la seva participació al dinar. Esperem poder comptar amb ells com a nous membres de la FIHRT. Creïem que pode aportar molt a aquests col.lectius.

I finalitzem, donant les gràcies Gustavo Turon, l’ànima de la FIHRT a Terres de l’Ebre. Els gremis de la FIHRT ja esperen una nova edició del FAMTRIP per a l’any que ve.