Arriba el 9è Mercat de les espècies d'Argençola

En aquesta jornada tècnica es parlarà de la menta i els poniols de Catalunya.

El principal component actiu i aromàtic són els olis essencials. Però cal que abans de res, ens situem entre la varietat de plantes distribuïdes i cultivades en el territori català, que s’anomenen popularment menta o poniol. Per aquest motiu, s’iniciarà la jornada aprofundint en les característiques botàniques i els hàbitats on les podem trobar.

Programa

De les 9 a les 11 h del matí
Sortida de reconeixement de flora (cap a la creu de terme, i camí cap a Carbasí). A càrrec de Flora Catalana i Astrid van Ginkel de Fitomon.
Lloc de trobada: davant de la Sala 1 d’octubre, Local Social d’Argençola. Es prega puntualitat.
Preu 5 €
INSCRIPCIÓ

A les 9 h del matí
Inauguració de l’exposició 'Sabor a Menta', a càrrec de Sílvia Escura.
Exposició i tast de productes fets amb menta: 8 varietats diferents de menta en test i tast de licor “afrodisíac” de Menta.Activitat oberta i participativa: com fas la sopa de menta? Quin és el teu producte estrella a base de menta?

De les 10.30 a les 2 h del migdia
Jornada Tècnica 'Botànica a la Cuina. Espècies, herbes i flors'. PATT.
Lloc: Església de Sant Llorenç
Activitat gratuïta
INSCRIPCIÓ

A les 11 h del matí
Plantada de menta, saüc, ginebró, mostassa, safrà, farigola.
Lloc: carrer major d’Argençola
Activitat gratuïta

A les 11 h del matí o a les 12 h del migdia (dos tastos):
Tast de menta i productes derivats, a càrrec del Col·lectiu Eixarcolant. Es tastaran 8 aliments a base de menta.
Lloc: Sala 1 d’octubre, Local Social d’Argençola
Preu 5 € (límit 40 persones a cada tast)
INSCRIPCIÓ

A les 12 h del matí
Jugarem i farem uns dibuixos aprofitant les fulles de menta amb uns exemples inspiradors a càrrec de Martí Garrancho.
Presentació de contes relacionats amb els usos i les aplicacions de les plantes:
– La Trementinaire de les nenes roses (edicions Salòria). Autors: Isidre Domenjó i Carme Invernón. A través d’aquest conte descobrim el primer viatge d’una petita trementinaire fins al mar. Vindrà a presentar-lo: Isidre Domenjó
– El carboner de Sant Llorenç (ed FC St Llorenç de la Muga i Scribo editorial). Autora: Cara Sal. Il·lustradora: Abby LedGar. Amb l’excusa de la Carbonera, aquest conte ens apropa a la vida dels Carboners, del seu menjar principal de proteïnes, i dels éssers màgics que l’envolten. Vindrà a presentar-lo: Cara Sal
Lloc: al costat de la parada de Tradillibreria (Lluis Marmí)
Activitat gratuïta per a nens i nenes.

A les 12 h del matí
Taller de fermentació: Pickles i macerats amb menta, a càrrec Carolina Zerpa i Marta Solans de Cuchara.
Descobrirem com aprofitar les verdures i millorar les seves propietats amb la tècnica de la lacto fermentació, afegint el toc fresc de la menta.
Taller demostratiu.
Lloc: Sala polivalent de l’ajuntament d’Argençola
Preu: 6 € (límit 40 persones)
INSCRIPCIÓ

A l’1 h del migdia
Tast d’herbes silvestres comestibles i maridatge amb vins de la Conca d’Òdena, a càrrec d’Astrid van Ginkel alquimista d’aliments salvatges, experta en aliments vegetals, productes botànics i ingredients a base d’herbes, directora de Fitomón.
Lloc: Sala 1 d’octubre, Local Social d’Argençola
Preu: 6 € (límit 40 persones)
INSCRIPCIÓ

Dinar: LES PLANTES DE MARGE AL PLAT: 'MENÚ DEL MERCAT'
Primer: Gaspatxo de síndria amb crema de formatge i oli de menta de Menjar a Cala Blanca. En got compostable de 250 ml.
Les persones intolerants a la lactosa, vegans, vegetarians, etc., caldrà que aviseu en el moment de recollir el menjar.
Segon: Empedrat amb salsa de Menta a càrrec de Gastronomia Salvatge
Postres: 2 Galetes de Menta del Forn de Jorba
Lloc per menjar: plaça de Lluís Maria Xirinacs.
Preu: 8 € (beguda no inclosa)
Límit 150 persones per ordre d’inscripció.
INSCRIPCIÓ

De les 4 a les 5 h de la tarda:
Presentació de llibres relacionats amb els usos i les aplicacions de les plantes:
– La Farigola. Propietats, receptes i tradició. Montserrat Enrich, Elisenda Caballido (ed. El Farell)
– El Cànem, la planta dels mil usos. (Museu DC. de Solsona). Catàleg de l’exposició amb el mateix títol. Vindrà a presentar-lo: Montse Creus Vantolra (coautora del llibre i responsable de l’exposició)
Lloc: al costat de la parada de Tradillibreria (Lluis Marmí)
Activitat gratuïta.

De les 4 a les 5 h de la tarda
Taller d’encens amb plantes silvestres: els sahumeris a càrrec de Samanta Cid Lopez.
Elaborarem dos sahumeris o lligat d’herbes per cremar amb espècies del nostre entorn per fer aquest tipus d’encens. 
Lloc: plaça de Lluís Maria Xirinacs
Preu: 6 €
Límit 30 persones
INSCRIPCIÓ

De les 4 i fins a les 6 de la tarda (4 torns de mitja hora)
Mandales de menta, a càrrec de Roser Melero de La Macarulla. Es tracta de un taller d’estampació botànica sobre paper on cada participant crearà una composició fent servir fulles i flors de mentes diferents. 
El taller és apte per a totes les edats.
Lloc: Sala polivalent de l’ajuntament d’Argençola
Preu: 7 € Activitat per nens i familiars
4 torns de 8-10 persones, d’uns 20-30 minuts per fer el mandala.
INSCRIPCIÓ

A 1/4 de 7 de la tarda
Xocolata de menta i fruites. Taller per nens a càrrec de Jaume Teixé del Forn de Jorba.
Lloc: Sala polivalent de l’ajuntament d’Argençola
Activitat gratuïta per a nens i nenes.

De les 5 i fins a les 7 h de la tarda
L’alquímia de les espècies
– Destil·lació amb alambí per arrossegament de vapor de menta. Isabel Ubach Font.
Entrada a la Sala 1 d’octubre, Local Social d’Argençola.
– Gaspatxo de síndria amb crema de formatge i oli de menta i un Mojito de síndria, Blanca Vela, bloguera gastronòmica a Menjar a Cala Blanca. Guanyadora del 1r premi per a no professionals del 6è concurs de sals aromàtiques 2016 d’Argençola. 
– Tabbouleh vegà amb menta de la mà d’Amanda Bataller (@amandabataller). Una recepta fàcil, ràpida i fresca!
– Xarop de menta i com combinar-lo. Guillem i Natasha, Els Corremarges.
– L’Hora del te amb menta magrebí a càrrec Zahra El Fatihi.
– Amazake amb crumble de fruits secs. Tepache refrescant. Kombucha de sabors. A càrrec de Sandra Galvé. Naturòpata, assessora nutricional, especialista en reconducció i reeducació alimentària. Xef saludable. Cuina natural, vegetariana i alimentació viva. www.sandragalve.com
– Gelea de Menta, Maria Soler, aplicacions de la gelea i amb quin plat marida.
– Licor de menta que podreu degustar, salsa de iogurt i menta, sorbet de Menta, Astrid van Ginkel. Fitomon.
– Tintura i extracte de menta terapèutic. Ester Risco.
– Cosmètica: pols dentífric, més d’acord amb la cosmètica de residu 0% i un elixir bucal. Ma Pilar Anglada Fort, fa botànica aplicada.
– Galetes de menta i Xocolata amb Menta. El forn de Jorba. Jaume Teixé.
Moderadora: Astrid van Ginkel, de Fitomon
Lloc: Sala 1 d’octubre, Local Social d’Argençola
Activitat gratuïta

A les 2/4 de 7 h de la tarda
CLASSE OBERTA i SWING JAM a càrrec de Swing Anoia.
Lloc: Plaça Mariano Mestre
Activitat gratuïta

De les 8 a les 9 h del vespre:
Concert de Bols Tibetans i Cants Harmònics, a càrrec de CescJu (Francesc Juan)
Facilitador de l’harmonia natural amb Bols Tibetans i Cants Harmònics, formació de Sonoterapeuta realitzada a Tu Sonido Interior i amb Jacomina Kistemaker entre d’altres. Realitza concerts i teràpies individuals.
Lloc: Església de Sant Llorenç
Activitat gratuïta

A les 9 h del vespre:
L’HORA del MOJITO
Sopar i coques vegetals del Forn de Jorba.
Música ambiental
Lloc: plaça Mariano Mestre i al Bar

DURANT TOT EL DISSABTE

– Activitats: A partir de les 9 h del matí i fins a les 9 del vespre. Veure Programa.
– Parades del Mercat: de les 9 del matí fins a les 8 del vespre. Veure Parades i activitats.
– Exposició dedicada a la Menta i el seu paper en la gastronomia i en la salut: “Sabor a Menta”. Exposició i tast de productes fets amb menta: vuit varietats diferents de menta en format test i tast de licor “afrodisíac” de Menta. Activitat oberta i participativa: com fas la sopa de menta? Quin és el teu producte estrella a base de menta?
– Mostra “Aromes i remeis”. Guarniran tot el poble manats de plantes de totes menes acabades de collir amb rètols identificatius del nom popular, el nom en llatí, i l’explicatiu de les propietats medicinals o culinàries.
– Ambientació aromàtica amb difusor d’olis essencials al Racó de les Olors. Gaudirem de l’essència de menta. A càrrec de Fitomón.
– Paisatge curatiu en bici elèctrica. Ruta senyalitzada senzilla de 5 km amb 2 bicicletes elèctriques.
– Trobada de Flora Catalana. Presentació del Grup Local de Flora Catalana de l’Altiplà de la Segarra i Reunió anual de tots els grups locals de flora catalana.

Ho organitza El Trill, Associació cultural del terme d’Argençola, amb el suport de l'Ajuntament d’Argençola i la Diputació de Barcelona.