Presentació del llibre "Les colònies industrials de la conca del Llobregat. 150 anys d'història"

El vestíbul de Can Serra, seu de la Diputació de Barcelona ha acollit aquesta tarda la presentació del llibre “Les colònies industrials de la conca del Llobregat. 150 anys d’història”, que aborda una de les etapes més assenyalades del riu com a motor de progrés. L'acte ha comptat amb la presència del president en funcions de la Diputació de Barcelona, Marc Castells, i dels autors del llibre, Albert Balcells i Rosa Serra.

Durant la seva intervenció, Castells ha afirmat que «la Diputació de Barcelona es compromet a mantenir la memòria i el paper de les colònies industrials, a donar suport als ajuntaments i als agents territorials perquè segueixin tenint un paper en el desenvolupament dels pobles i ciutats dels quals van ser, un segle enrere, motors i impulsors econòmics».

Les colònies industrials són uns conjunts que neixen, creixen i es desenvolupen de maneres molt diverses, amb un espai patrimonial de primer ordre i, alhora, complex. Una història extraordinàriament rica i plural que conforma la personalitat del nostre país.

Els darrers 150 anys d'història de l'extens territori que va des del naixement del riu Llobregat, a Castellar de n'Hug, fins a la seva desembocadura, al Prat de Llobregat, han estat marcats pel ritme de transformació i urbanització de les colònies industrials. Ni va haver 63.

El tema d’aquest volum, de prop de 500 pàgines, són les colònies industrials i mineres al Llobregat i als seus afluents, amb algunes referències comparatives amb el Ter.

«la història de les colònies no ha acabat, perquè continuen lligades al territori, generant prosperitat a través d'altres activitats turísiques».

Els autors
Albert Balcells (Barcelona, 1940), catedràtic emèrit d’Història contemporània a la Universitat Autònoma i membre emèrit de l’Institut d’Estudis Catalans (on va presidir la secció Històrico-Arqueològica), és un dels màxims experts en la història social de Catalunya en el darrer segle. Ha escrit, dirigit i coordinat nombroses obres sobre sindicalisme, qüestió agrària, història dels Països Catalans, anarquisme, nacionalisme català i les institucions i els moviments socials del segle XX a Catalunya, de l’estudi dels quals va ser l’iniciador. És un dels primers i millors experts en l’etapa de la Mancomunitat de Catalunya, sobre la qual ha publicat diverses obres.

Rosa Serra (Puig-reig, 1958), llicenciada en Història de l’Art, ha estat professora de Secundària, directora del Museu de les Mines de Cercs, gestora cultural i coordinadora de l’Àrea de Coneixement i Noves Tecnologies de la Diputació de Barcelona. Actualment n’és coordinadora de l’Àrea de Desenvolupament Econòmic Local. És autora de diverses publicacions sobre museografia, patrimoni industrial i història local i industrial, i en concret és autora de diversos articles i estudis especialitzats sobre les colònies industrials a Catalunya.