Els museus celebren el futur de la tradició

  • La commemoració del Dia Internacional dels Museus centra l’activitat cultural del 18 de maig que es clourà amb la Nit dels Museus

Un any més, el museus adherits a la Xarxa de Museus Locals de la Diputació (XML), 68 museus i equipaments culturals de 53 municipis de la demarcació de Barcelona, volen afegir-se al Dia Internacional dels Museus (DIM), que se celebra el 18 de maig, amb una jornada carregada d’activitats.

Aquest any, el Consell Internacional dels Museus (ICOM) ha proposat el lema "Els museus com a centres culturals: el futur de la tradició" per destacar els nous papers que els museus desenvolupen en una societat canviant. L’ICOM remarca que els museus s'estan reinventant contínuament per ser encara més interactius, centrats en l'audiència, orientats a la comunitat, flexibles, adaptables i mòbils. En aquest context, els museus han esdevingut eixos culturals que funcionen com plataformes on la creativitat es combina amb el coneixement i on els visitants poden co-crear, compartir i interactuar.

D’acord amb aquesta filosofia, els museus exerceixen al llarg de l’any un protagonisme que pren especial rellevància amb les activitats programades al voltant de la commemoració del DIM 2019 que enguany es clourà amb la Nit dels Museus.

Podeu consultar totes les activitats organitzades pels museus de la XML en els següents enllaços:

Dia Internacional dels Museus 2019
Nit dels Museus 2019

Sense oblidar les propostes que acolliran l’Institut del Teatreel Palau Güell, el CCCB o el Museu Marítim de Barcelona.

En paral·lel, la Llibreria de la Diputació també celebra el Dia Internacional dels Museus amb una selecció de títols editats pels museus sobre les seves col·leccions i exposicions que podeu consultar en el següent enllaç.

Propostes per a tots els gustos

A continuació us oferim una mostra de les activitats programades:

Els Museus de Sitges al Cau Ferrat i al Palau de Maricel avancen la celebració de la Nit dels Museus a divendres 17 de maig amb portes obertes gratuïta de les 20h a les 23h, que presentarà l’acompanyament d’una selecció de música ambiental de dones compositores de la història. Dissabte 18 de maig, a més de les portes obertes es realitzarà un joc de pistes al Museu de Maricel, el taller “De Maricel a Terramar. Arbres, flors i arquitectura” al Racó de la Calma, i la ruta monogràfica “Tasta el Sitges més mediterrani, del Museu al plat”. Les celebracions es tancaran diumenge a la tarda amb un concert de la Coral Sitges Canta!, al Saló d’Or del Palau de Maricel.

Els Museus de Vilanova i la Geltrú, organitzen portes obertes i vistes guiades per a dissabte i diumenge amb especial protagonisme per a la música i la dansa la tarda-nit de  dissabte que inclou actuacions en directe a les seus del Museu del Ferrocarril de Catalunya, la Biblioteca Museu Víctor Balaguer, el Museu Romàntic Can Papiol, la Masia d’en Cabanyes, el Centre d’Art Contemporani La Sala i l’Espai Far. 

El Museu d’Art de Cerdanyola, oferirà jornades de portes obertes del divendres 17 de maig al diumenge 19 de maig. Divendres 17 de maig acollirà a les 19h, la conferència “Destrucció i salvaguarda del patrimoni artístic cerdanyolenc a la Guerra Civil” en el marc de l’exposició “D’entre les cendres. L’art que va sobreviure a la guerra”, que alhora forma part de l’exposició compartida de la  Xarxa de Museus Locals “1939. L’abans i el després”. Entre d’altres activitats, dissabte a la nit acollirà la VI Mostra de Curtmetratges de Cerdanyola amb tres hores continuades de curts realitzats a la ciutat. De cara diumenge, dos dels espais patrimonials més singulars del Museu d'Història de Cerdanyola, l'Ermita de Santa Maria de les Feixes i l'Església de Sant Iscle i Santa Victòria, obriran les seves portes i s'hi faran visites guiades.

El Museu de Terrassa ha organitzat una sèrie de visites de portes obertes per dissabte i diumenge a la Casa Alegre de Sagrera, el Castell Cartoixa de Vallparadís i la Seu d’Ègara. A més, presenta les exposicions “La joia del Museu: Campana (1.638)” i “Dona i artista. La col·lecció del Museu de Terrassa”. Dissabte presenta per La Nit dels museus el concert “Quan la cançó francesa es troba amb el jazz manouche” al Castell Cartoixa.

Al Museu de L’Hospitalet la Nit dels Museus tindrà especial rellevància a les seves seus de Casa Espanya, L'Harmonia i Can Riera que programen visites guiades a les fosques, decoració lumínica de façanes, espectacles de llum, circ contemporani, dansa, màgia i concerts. Altres equipaments culturals, com el Centre Cultural Metropolità Tecla Sala i la Fundació Arranz Bravo,4 també ofereixen una programació especial oberta a tots els públics fins a la 1 de la matinada.

El Museu Abelló de Mollet del Vallès organitza per dissabte un programa de visites comentades a la Casa del Pintor al matí i per la tarda la gimcana familiar “La volta al món amb Joan Abelló” i  la presentació de l’exposició “Un món sense mapes. Els viatges de Joan Abelló”. Tancarà la jornada un concert al carrer amb la Mollet Jazz Band.

Els Museus de Martorell programen per a divendres la conferència “Processos de creació en Joan Brossa” a l'entorn de l'exposició “Joan Brossa. Escolteu aquest silenci” a l’Espai Muxart, Dissabte, la Nit dels Museus estarà protagonitzada per un joc de pistes i un recorregut per descobrir com era el Martorell del segle XVII, mentre que diumenge hi haurà l’espectacle familiar “Brossabadat” al voltant de l’univers brossià.

Els museus d’Igualada també obriran les seves portes amb activitats especials i gratuïtes durant pràcticament tota la setmana, del 14 al 19 de maig, en el seu horari habitual. El dissabte, el Museu de la Pell proposa una visita per teatralitzada que permetrà a conèixer tots els seus espais, mentre que diumenge hi haurà un taller de pintura mural a l’aire lliure, amb graffiti per a infants a partir de 8 anys i les seves famílies.

La Fundació Palau de Caldes d’Estrac presenta dissabte al matí un recital poètic-musical en el marc de l'exposició “Narcís Sayrach, Sant Jordi: paraula i art. Poetes i artistes catalans contemporanis”, mentre que per la tarda tindrà lloc una passejada amb barrets per la riera de la població amb motiu de l'exposició “Chapeau! De Casas i Picasso a Balenciaga i Pertegaz”. Al vespre es farà la lectura dramatitzada de “La dona pantera”, espectacle basat en el teatre de Don Joan de Josep Palau i Fabre. Diumenge al matí 19 de maig es farà una visita guiada a l'exposició “Chapeau!”.