El proper 12 de maig entra en vigor el sistema de registre horari de la jornada dels treballadors

A partir del 12 de maig les persones treballadores estaran obligades a fitxar per portar un registre de la seva jornada

PIMEC va celebrar el passat dimecres una jornada sobre les novetats introduïdes a través del Reial Decret 8/2019 , de 8 de març, que entrarà en vigor el pròxim 12 de maig, el qual preveu l’obligació de l’empresari d’establir un sistema de registre diari de la jornada dels treballadors com una eina per combatre la precarietat laboral. La patronal plantejarà mesures perquè es tingui en compte la mida de les empreses, ja que aquesta mesura no afectarà de la mateixa manera a les pimes que a les grans empreses.

En l’Auditori de la seu de PIMEC a Barcelona, ple d’assistents, la directora del Departament Jurídic de PIMEC, Estrella Rincón, ha dit que aquesta nova regulació “pretén establir un marc jurídic que doni seguretat tant a les persones treballadores com a les empreses” i ha afegit que també suposarà una eina de control en matèria de jornada laboral i de salari amb l’objectiu d’acabar amb la precarietat “a través de l’ús inadequat del temps de treball i la seva prolongació, que repercuteix directament en la conciliació de la vida laboral i familiar de les persones treballadores i en el seu salari i cotitzacions”.

Per part seva, l’inspector de la Inspecció de Treball i Seguretat Social de Barcelona, Antonio Benavides, ha explicat als assistents a l’acte la manera en la qual afectarà aquesta mesura a les Relacions Laborals, tot destacant que “el punt de mira no és tenir un registre de les hores que treballa cada empleat, sinó registrar les hores extres que no es paguen en la seva nòmina”. Com a resultat de les inspeccions, ha comentat que hi ha molts incompliments entre hores contractades i hores realitzades, pel que considera molt important que les pimes compleixin aquesta nova normativa amb mitjans digitals, telemàtics o manuals, davant d’aquestes possibles inspeccions.

En la seva intervenció, el responsable del Consell Legal de PIMEC, Vicenç González, ha posat de manifest la necessitat que les empreses prenguin consciència que totes aquelles qüestions que constin al registre estiguin cobertes per tenir sempre arguments de defensa.

Finalment, el director del departament de Tecnologia i Innovació de PIMEC, Andreu Bru, ha donat a conèixer el nou servei de la patronal, el qual suposa una solució tecnològica per a les necessitats de marcatge, que a partir d’ara totes les pimes tindran com a obligació.

En aquesta jornada, que s’ha pogut seguir per stremaing, a banda del registre horari s’ha parlat també de les novetats en matèria d’igualtat. En concret, la responsable d’Igualtat de PIMEC, Itziar Ruedas, ha parlat del Decret 6/2019, d’1 de març: “Les empreses han de garantir la igualtat salarial entre homes i dones, i han de caminar cap a una corresponsabilitat en termes de conciliació laboral i familiar”.

PIMEC ha previst diverses Jornades al territori per explicar la norva normativa:

Programació

09:30h
15 maig 2019
Jornada
 
NOVETATS, GRATUÏTS
Lleida
Jurídic
09:30h
28 maig 2019
Jornada
 
NOVETATS, GRATUÏTS
Vallès Oriental
Jurídic
09:30h
29 maig 2019
Jornada
 
NOVETATS, GRATUÏTS
Girona
Jurídic
09:30h
06 juny 2019
Jornada
 
NOVETATS, GRATUÏTS
Catalunya Central
Jurídic
10:00h
11 juny 2019
Jornada
 
NOVETATS, GRATUÏTS
Terres de l'Ebre
Jurídic
16:30h
11 juny 2019
Jornada
 
NOVETATS, GRATUÏTS
Baix Camp
Jurídic
09:30h
20 juny 2019
Jornada
 
NOVETATS, GRATUÏTS
Baix Llobregat-Hospitalet
Jurídic
09:30h
27 juny 2019
Jornada
 
NOVETATS, GRATUÏTS
Vallès Occidental
Jurídic