Els fons europeus Feder s'aboquen amb el projecte de convertir l'edifici de Cal Maco en un alberg

Els fons europeus Feder, que concedeix la Unió Europea, finançaran el 50% del projecte de convertir l’edifici de Cal Maco, a la plaça de la Creu, en un alberg, que es destinarà als pelegrins del Camí de Sant Jaume, però que també estarà obert a més visitants, especialment joves. 

Aquesta setmana, l’Ajuntament ha comunicat que els fons europeus han decidit concedir un ajut de 870.000€ a aquest projecte, valorat inicialment en 1.741.000€. L’edifici, que actualment acull l’Arxiu Comarcal, a l’espera de que finalitzin les obres del seu nou destí a l’antiga Escola de Teneria, acollirà l’alberg i també l’Oficina Comarcal de Turisme, que se situarà a la planta baixa. 

L’alcalde Marc Castells va explicar que “la subvenció atorgada és del 50% sobre el valor del projecte, però podrien ser més diners. De la meitat que manca, un 25% intentarem que els aporti la Diputació de Barcelona, i l’altre 25% podria ser provinent d’una institució privada”, probablement l’obra social d’alguna entitat financera. 

Cal Maco és un dels edificis amb interès patrimonial més coneguts de la ciutat d’Igualada, especialment a partir de l’any 1914 amb la reforma realitzada per l’arquitecte Josep Pausàs i Coll (qui alhora fou arquitecte municipal d’Igualada fins l’any 1927). És un element de referència arquitectònica dins el context de la ciutat i està considerat com a protegit pel seu evident interès patrimonial.

Projecte
En total, l’alberg oferirà 48 llits distribuïts en 12 habitacions. A la planta baixa hi haurà l’Oficina de Turisme de l’Anoia i la recepció. A la primera planta, espais comuns per a l’alberg, que inclouen sala amb zona de lectura per als hostes, zona de treball, sala menjador, cuina per a pelegrins i banys públics. A la segona planta, habitacions per a pelegrins, amb habitacions col·lectives per a 8 persones i habitacions per a 2 persones amb llitera. 

Molt pocs municipis han estat inclosos en els fons Feder a Catalunya en aquesta ocasió, un d’ells Igualada. No és la primera vegada que recentment s’obtenen inversions d’aquesta partida de la UE per a la ciutat. Anteriorment també hi han tingut cabuda l’edifici 4D Health, l’Adoberia Bella, el projecte europeu 4D Cities o l’adequació de la quarta planta de l’antiga fàbrica de Vivesa, actualment en obres, en un centre tecnològic tèxtil. En total, una inversió de 3,5 milions d’euros de fons europeus per a la ciutat.

A la tercera planta hi haurà habitacions quàdruples, pensades especialment per a famílies, dues de les quals adaptades per a persones amb mobilitat reduïda. Espais administratius i serveis complementaris, com la bugaderia.
La terrassa superior es convertirà en transitable i accessible al públic per a poder gaudir de les vistes . Al pati s’hi planteja una mínima intervenció, en un espai bàsicament per a la relaxació pel pelegrí.

Obres l’any que ve
L’Ajuntament preveu haver recuperat el ple ús de Cal Maco al gener de 2020, un cop l’Arxiu Comarcal estigui completament traslladat. Les obres de rehabilitació hauran d’haver començat al mes de juny de 2020. Segons especifica també el projecte, la voluntat és posar en marxa l’equipament l’any 2022, coincidint precisament amb la celebració de l’Any Ignasià.

Actualment, per la capital de l’Anoia hi transcorre una de les rutes del Camí de Sant Jaume fins a Santiago de Compostel·la. Es dóna la circumstància, però, que el Camí Ignasià, que comença a Loiola i acaba a Manresa, té també a Igualada una de les seves darreres escales. 
Es preveu que l’any del Jubileu passin per la ciutat milers de pelegrins. Concretament, una mitjana de 40 pelegrins al dia d’abril a setembre i 10 pelegrins al dia la resta de mesos.

El 12 d’abril, reunió sobre el Camí de St. Jaume
L’Associació d’Amics del Camí de Sant Jaume ha organitzat pel proper 12 d’abril una reunió informativa, de 7 a 9 del vespre, a l’Espai Cívic Centre, per a tots aquells que vulguin fer el camí i necessitin la Credencial

Article de Jordi Puiggròs a La Veu Anoia