El president de la Diputació de Barcelona, Marc Castells, a la Festa de la Caldera de Montmaneu

El president de la Diputació de Barcelona, Marc Castells, ha estat aquest diumenge el convidat d’honor de la Festa de la Caldera de Montmaneu, una festa molt arrelada al municipi anoienc per celebrar el Carnestoltes. Enguany, la Festa ha nomenat com a calderers d’honor el meteoròleg Tomàs Molina i la periodista Núria Solé.

Castells ha arribat a migdia a Montmaneu, on ha estat rebut per l’alcalde, Àngel Farré, per membres de l’equip de govern municipal i per alcaldes i alcaldesses de la comarca de l’Anoia que també han assistit a la festa.

A la sortida de missa, oficiada pel bisbe de Vic, Romà Casanova, les autoritats s’han desplaçat fins a la Plaça Major per saludar el mestre calderer, Josep Parera, i els calderers de Montmaneu, així com als participants de la Fira.

Tot seguit, ha tingut lloc la benedicció de les calderes a càrrec del bisbe de Vic i s’ha iniciat l’acte de nomenament dels calderers d’honor de la festa d’enguany, el meteoròleg Tomàs Molina i la periodista Núria Solé.

L’acte ha finalitzat amb la intervenció del president de la Diputació de Barcelona, Marc Castells, agraint l'oportunitat de compartir la festa i recordant algunes de les intervencions que es faran els pròxims mesos al poble amb el suport de la Diputació. Així, ha comentat que properament s’iniciaran obres a l’Ajuntament per fer-lo accessible a tothom i es repararà el sostre de l’Església de Santa Maria.

Castells ha reiterat el suport de la corporació als municipis petits tot remarcant que «volem que sigueu iguals que els pobles més grans i que tingueu els serveis que us mereixeu», i ha reblat el seu parlament assegurant que «Montmaneu és la porta d’entrada a Barcelona. Abans era un poble de passada i ara és una “passada” de poble».

L’estada de Marc Castells a la festa ha finalitzat amb el tradicional tast de l’escudella.

Festa de la Caldera de Montmaneu

Per Carnestoltes un dels costums més arrelats són els grans àpats col·lectius, oferts en alguns llocs als pobres, i en d’altres, hi pren part tota la població, com és el cas de Montmaneu.

El repartiment de la caldera, una mena d’escudella, és una tradició que es conserva des de fa molts anys. De bon matí, s'encén el foc de les calderes i s'elabora en directe l'escudella a càrrec del mestre calderer Josep Parera de Cal Pau i dels calderers de Montmaneu. És també tradicional concursar en un típic joc de bitlles mentre les calderes amb la botifarra, trossos de cansalada, arròs, fideus i d’altres condiments s’acaben de coure.

La tradició de la festa de la Caldera es remunta a èpoques molt antigues i neix amb el costum d'oferir un bon àpat abans de la Quaresma. De bon principi, la festa tenia lloc el dimarts de carnaval però ja fa molt de temps que es va traslladar al diumenge de Carnestoltes.

La fira actual s'organitza des de l'any 2000. En el decurs dels quatre anys primers es va denominar fira dels bandolers; durant els següents quatre anys, fira dels hostals i dels viatgers i, a partir de l'any 2008, el Carnaval a la Catalunya Rural, on es mostren tradicions vives pròpies de festes de Carnaval que disposen d'un caràcter i autenticitat excepcionals.

A la festa s’hi suma també un mercat de pagès i diverses activitats, així com un concurs popular d'alliolis, i a les 14h del migdia es fa el repartiment gratuït de l'escudella entre el públic.