Segons AnoiaDiari, el grau de feines a temps parcial a l'Anoia és tres vegades més alt en dones

El promig de temporalitat és d’un 27,8%, però hi ha una trentena de comarques amb índexs més alts

El grau de parcialitat en els treballs és molt més alt en l'apartat femení, també a les altres comarques del centre de Catalunya. L'índex de temporalitat afecta als dos sexes en proporcions no tan diferents: els homes un 26,3% i les dones un 29,5%.

L'Anoia és una de les comarques catalanes que hi ha menys feines a temps parcial "a compte d'altri" segons les dades de l'Idescat. Un 19,5%. Només hi ha quatre comarques amb un grau menor de parcialitat, a més de la Selva, amb unes xifres idèntiques a l'Anoia pel que fa a contractació a temps parcial. Ara bé, les dades de l'institut estadístic mostren diferències abismals pel que fa a com afecten els contractes a temps parcial als dos sexes. La diferència a Catalunya és de 16 punts. En canvi, a l'Anoia, un 11,2% dels contractes que es fan a un home és a temps parcial; en una dona, el número es multiplica gairebé per tres: 29,1.

 

Alfonsa Santisteban, coordinadora comarcal del sindicat CCOO, apunta sobre aquestes dades que "és un fenomen que és especialment notable en el sector serveis. Les dones tenen contractes a temps parcial en les tasques de neteja, monitores de menjador o l'hosteleria. Hi ha moltes dones que treballen a temps parcial. Quan atenem els casos, trobem molt pocs homes que estiguin en aquesta situació. I el fet és que poden acabar treballant moltes més hores que el que fixa el contracte".

 

Pel que fa a temporalitat "a compte d'altri", l'Anoia se situa en un 27,8% de temporalitat. Les xifres queden molt lluny de les comarques on hi ha més contractes temporals, situades a la zona pirinenca, en comarques amb vocació turística estacional. Al capdavant hi ha l'Alta Ribagorça (42,5%), el Pallars Sobirà (38,9%) i el Pallars Jussà (38,0%). La temporalitat més baixa és a dues comarques veïnes: el Baix Llobregat, un 25%, i la Segarra, amb 25,3%, empatada amb Osona. 

En aquest aspecte, la diferència entre homes i dones és menys acusada que en el cas dels contractes a temps parcial, però aquestes darreres també tenen un grau de temporalitat superior. En els homes, el grau de temporalitat és del 26,3% pel 29,5% de les dones.