El 13 de gener, taller familiar al voltanst del Tres Tombs

Els participants coneixeran l’antic ofici de baster i elaboraran un objecte de pell inspirat en els guarniments dels cavalls

Aquest diumenge, 13 de gener, el Museu de la Pell enceta la segona edició del programa de cultura i lleure familiar Creactiva’t al Museu! amb un taller dedicat a la festa dels Tres Tombs, celebració que des del 1981 és Festa d’Interès Turístic i des del 2010, Festa Tradicional d’Interès Nacional.

Al llarg d’aquesta activitat, els participants coneixeran l’antic ofici de baster o guarnicioner a través de les selles de  muntar i els arreus d’animals de càrrega que es poden veure tant al Museu de la Pell com al Museu del Traginer Col·lecció Antoni Ros. A més, hi haurà una part de taller on es farà un petit objecte de pell inspirat en els vistosos guarniments de lluiran els cavalls durant la festa dels Tres Tombs d’Igualada, gràcies a la col·laboració amb l’Antic Gremi de Traginers d’Igualada. El taller començarà a les 12h i s’adreça a famílies amb infants a partir de 6 anys. L’admissió és gratuïta però l’aforament és limitat.

El programa Creactiva’t al Museu! Diumenges familiars al Museu de la Pell reuneix deu propostes mensuals molt variades, que van des de tallers diversos a contacontes, visites o activitats lúdiques. L’objectiu és posar en valor l’experiència de crear i d’aprendre gaudint en família, al voltant de les exposicions temporals i les col·leccions del Museu, la història i l’expressió de la cultura local. És una iniciativa del Museu de la Pell i del departament de Promoció Cultural de l’Ajuntament d’Igualada, amb la col·laboració de l’Antic Gremi de Traginers d’Igualada, el Museu del Traginer Col·lecció Antoni Ros, el festival fotogràfic FineArt, el Col·lectiu Eixarcolant, l’Associació Cultural Dessota, l’Aula de Música Tradicional de l’Anoia (AMTA), els Moixiganguers d’Igualada, el Vinseum Museu de les Cultures del Vi de Catalunya, la Fundació Joan Brossa, Fira d’Igualada, l’Associació del Barri de la Font Vella i la Diputació de Barcelona.

Visita guiada a les exposicions permanents · Complementàriament a aquesta proposta, com succeeix cada mes, el mateix 13 de genere, a les 11:30h, el Museu de la Pell d’Igualada convida a participar en una visita guiada i gratuïta per les seves exposicions permanents, que permetrà conèixer el món de la pell i les adoberies.

A Cal Boyer, antiga fàbrica cotonera del segle XIX i seu central del Museu, el visitant hi podrà distingir tres àmbits: L’home i l’aigua, Univers de pell i L’ofici d’adober. L'home i l'aigua presenta una visió general de les qualitats i l’ús de l'aigua. Aquí, la col·lecció d'estris i enginys hidràulics es reforça amb el Canal d'Experimentació, que ajuda el visitant a comprendre els mètodes de canalització i d'aprofitament energètic i industrial de l'aigua. Univers de pellés una de les sales centrades en la pell i es dedica a explicar el seu ús per la humanitat al llarg del temps a través d’una selecció acurada d'objectes confeccionats total o parcialment amb pell, que exemplifiquen les múltiples aplicacions i utilitats del cuir. L’altre espai dedicat a la pell, L'ofici d'adober, se centra en el treball de la pell a Igualada des de fa generacions. Aquí, eines i màquines són els testimonis dels inicis manufacturers i de la millora constant fins a la implantació industrial, que explica la vigència dels processos productius de les adoberies actuals i la configuració de tot el barri del Rec.

L’altre edifici del Museu és Cal Granotes, antiga adoberia del Pla del Cornet, que data del segle XVIII. Es troba situada a pocs metres de Cal Boyer i al costat del rec, canal medieval que abastia les fàbriques de la zona. En aquest espai hi ha la posada en escena de l'ofici artesanal de l’adob de la pell grossa o bovina, que transporta al visitant a la Igualada preindustrial.

Per a demanar més informació al voltant d’aquestes propostes, es pot trucar al telèfon del Museu, el 93 804 67 52.