IGUALADA REP A BRUSSEL·LES LA DISTINCIÓ DE CIUTAT EUROPEA DE L'ESPORT 2019

L’acte ha estat presidit pel comissari europeu d’Educació, Cultura, Joventut i Esport, Tibor Navracsis

Igualada ha rebut aquest dimarts, 4 de desembre, la distinció de Ciutat Europea de l’Esport, concedida per la Federació de Capitals i Ciutats Europees de l’Esport (ACES Europe).

L’acte, en què s’han lliurat una trentena de reconeixements, s’ha celebrat al Parlament Europeu, a Brussel·les, i ha estat presidit pel comissari europeu d’Educació, Cultura, Joventut i Esport, Tibor Navracsis, i pel president d’ACES Europe, Francesco Luppatelli. Per part de l’Ajuntament d’Igualada hi han assistit l’alcalde, Marc Castells, la regidora d’Esports, Rosa Plassa, i el regidor de Promoció Cultural i Relacions Institucionals, Pere Camps. També han acompanyat la delegació igualadina, per part de la Generalitat de Catalunya el secretari general de l’Esport, Gerard Figueras i, per part de la Diputació de Barcelona, la diputada delegada d’Esports, Maite Fandos.

L’any vinent, les Ciutats Europees de l’Esport –amb una població entre 25.000 i 500.000 habitants– seran divuit: al conjunt de l’Estat, a banda d’Igualada hi haurà Granada, Sòria i Fuenlabrada; també les italianes Livorno, Oristano, Mantova i Vercelli; Coventry pel Regne Unit; la portuguesa Portimão; la croata Sisak; Paggaio de Grècia; la búlgara Varna; la polonesa Torun; l’eslovaca Michalovce; Kumanovo de Macedònia; la georgiana Batumi i, finalment, Ganja de l’Azerbaijan.

A banda, també s’han lliurat altres guardons, destacant especialment el de Capital Europea de l’Esport, un títol al qual opten ciutats de més de 500.000 habitants i que l’any vinent distingirà la capital hongaresa, Budapest. Rab, a Croàcia, serà l’Illa Europea de l’Esport 2019 i les Comunitats Europees de l’Esport, formades per diferents municipis, seran quatre: les italianes Arco del Benessere i Sportland, l’holandesa Drenthe i la txeca Singltrek Pod Smrkem.

Les Viles Europees de l’Esport, totes elles municipis de menys de 25.000 habitants, seran deu: les italianes Sesto Calende, Livigno, Omegna i Chianciano Terme; Elgoibar, Torrijos i Jaca a l’Estat espanyol; la francesa Gignac, la luxemburguesa Dudelange i la croata Prelog. Finalment, s’han lliurat també els reconeixements a les Empreses Europees per l’Esport i la Salut, que han estat per a SEAT i Borgwarner Portugal, així com al millor Resort Esportiu Europeu, que serà el d’Albena, a Bulgària.

Les Ciutats Europees de l’Esport · La de Ciutat Europea de l'Esport és una designació que reconeix les polítiques esportives locals que contribueixen a millorar el nivell general de salut dels seus habitants, a través de la cultura de la salut, l'exercici i l’activitat física, la transmissió de valors com el joc net i l’enfortiment del sentiment de pertinença a la comunitat. Marc Castells destaca que “aquesta distinció és un segell de qualitat que reconeix l’esforç d’una Igualada que, durant moltes dècades, ha treballat per ser una ciutat que viu i s’estima l’esport a tots els nivells, que ha assolit títols i èxits molt rellevants, que ha aconseguit que la seva ciutadania integri l’activitat física i els hàbits saludables en el seu dia a dia, que disposa d’unes bones instal·lacions i que gaudeix d’una molt bona vitalitat pel que fa als seus clubs, escoles i entitats“.

Aquest reconeixement també implica, entre altres, una major visibilitat internacional per les ciutats distingides i els seus esportistes i clubs, sumada a l’intercanvi d’experiències i iniciatives amb altres municipis reconeguts i una major capacitat d’atraure esdeveniments esportius de rellevància.

Igualada ha treballat, durant els últims tres anys i amb el suport d’altres institucions com la Generalitat de Catalunya i la Diputació de Barcelona, en la candidatura per assolir aquesta distinció de Ciutat Europea de l’Esport 2019. D’una banda, es continua executant el Pla Integral de Modernització dels Equipaments Esportius Municipals, una iniciativa que ha permès dur a terme importants millores al complex esportiu de Les Comes, a la piscina del Molí Nou, a l’Estadi Atlètic i també a l’Anella Verda. I, a més, en les properes setmanes, es començarà a fer públic un nodrit programa d’activitats esportives per a l’any vinent, que combinarà esdeveniments nacionals i internacionals amb nombroses proves esportives obertes a la ciutadania, per a totes les edats i tots els nivells, posant especial èmfasi en l’esport adaptat i en la pràctica d’activitat física de col·lectius com els infants, els joves i les persones grans.