Acte de lliurament de guardons de la vint-i-tresena edició dels Premis Ciutat d'Igualada

El Premi d’Honor Ciutat d’Igualada ha recaigut, en aquesta ocasió, en els historiadors Josep M. Torras i Ribé i Pere Pascual i Domènech
 

Aquest diumenge, 18 de novembre, el Teatre Municipal l’Ateneu ha estat escenari de la vint-i-tresena edició dels Premis Ciutat d’Igualada, els guardons que anualment reconeixen el treball dels creadors en diferents disciplines dels vessants artístic, cultural, social i de recerca. L’acte ha estat encapçalat, entre altres autoritats, per l’alcalde, Marc Castells, el regidor de Cultura, Pere Camps, regidors del consistori, i el director dels Serveis Territorials del departament de Cultura de la Generalitat a la Catalunya Central, Lluís Cerarols.

Durant l’acte s’han lliurat el premi Paquita Madriguera de Composició Musical, el Jaume Graells d’Art Digital, el Gaspar Camps de Disseny, el Procopi Llucià de Fotografia, el Joan Llacuna de Poesia, el Joan Mercader de Recerca, el Mossèn Còdol de Compromís Social i Cívic, i el Premi d’Honor Ciutat d’Igualada, creat l’any 2017.

El Premi de Composició Musical Paquita Madriguera, convocat per  l’Ajuntament d’Igualada i l’Escola Conservatori Municipal de Música, amb la col·laboració de l’Associació Catalana d’Escoles de Música, premia el guanyador amb 1.000 euros, i l’enregistrament i edició de l’obra com a base pedagògica per a joves intèrprets. El guardó ha estat concedit a la composició Aforismes, del barceloní Gerard López.

La convocatòria del Premi de Fotografia Procopi Llucià compta amb el suport de l’Agrupació Fotogràfica d’Igualada (AFI) i el primer premi, dotat amb 1.000 euros i la participació en el proper festival FineArt, ha estat per Diego Pedra, de Cornellà de Llobregat, pel treball Boira. El segon premi, amb 350 euros i un diploma acreditatiu, ha anat a parar per segon any consecutiu a Yolanda Luque, de Castellbisbal, per la col·lecció Llibertat d’expressió.

El Premi d’Art Digital Jaume Graells, promogut per l’Ajuntament d’Igualada amb el patrocini del Centre d’Estudis Informàtics de l’Anoia (CEINA), ha estat per les obres Él me aplasta, Yo aplasto i Nos aplastamos, elaborades per l’argentí Eduardo Argañarás. Ha rebut el guardó Ciutat d’Igualada, una llicència original Corel i 1.800 euros atorgats per La Renda Urbana, Trilogi i CEINA. També hi ha hagut un accèssit, dotat amb una llicència original Corel, per l’igualadí Dani Ramos i el seu treball Ablació. I finalment, en la mateixa categoria, hi ha hagut una Menció Especial al treball Igualada, signat per la també argentina, resident a Barcelona, Eugenia Margarit.

Pel que fa al Premi Gaspar Camps, que té per objectiu reconèixer el talent en el món del Disseny, seguint la convocatòria de l’Ajuntament d'Igualada amb la col·laboració de l’entitat Disseny=Igualada i l’Escola Municipal d’Art i Disseny Gaspar Camps, el jurat l’ha atorgat al treball El Redondo Bags, de la igualadina Olya Dubovik, que rebrà 1.350 euros i exposarà la seva obra en una exposició.

El Premi de Poesia Joan Llacuna, organitzat per l’Ajuntament amb el suport de l’Ateneu Igualadí i el Centre d’Estudis Comarcals d’Igualada (CECI), dota el premi amb 1.500 euros i la seva publicació de l’obra a Viena Edicions. L’escriptor guanyador ha estat Josep Civit, de Montblanc, amb el poemari Mil vides.

Pel que fa a les convocatòries biennals, enguany no s’atorgava el Premi d’Investigació Jaume Caresmar, però sí que hi havia convocatòria del de Recerca Joan Mercader, com sempre amb la col·laboració del CECI. La proposta guanyadora ha estat Les transformacions socioculturals i socioeconòmiques de la comarca de l’Anoia explicades a través dels canvis en la utilització de les plantes: viatjant des de finals del segle XIX fins a l’actualitat, i mirant cap al futur, del també igualadí Marc Talavera, que rep 5.000 euros i la publicació del llibre.

El Premi Mossèn Còdol al Compromís Social i Cívic, organitzat per l’Ajuntament i la Fundació Sant Crist d’Igualada, té l’objectiu de promoure i reconèixer la feina duta a terme per persones, entitats i organitzacions compromeses amb els valors socials. En aquesta edició, l’entitat guardonada amb els 2.000 euros que aporten l’Ajuntament i la Fundació del Sant Crist, ha estat la Fundació Educació Solidària, representada de manera molt especial pel pare escolapi Manel Magunyà.

Finalment la gala ha viscut moments emotius amb alguns reconeixements personals. D’una banda, amb els homenatges pòstums als desapareguts Francesc Valls Junyent (1966-2017), professor titular d’Història Econòmica de la Universitat de Barcelona i sempre vinculat al CECI, i a Jordi Mateu Lliró (1937-2018), activista cultural sempre molt lligat a entitats i moviments relacionats amb la natura, el patrimoni, l’ensenyament, l'excursionisme i la cultura. I, d’altra banda, amb el lliurament dels Premis d’Honor Ciutat d’Igualada, que enguany han estat concedits a Josep M. Torras i Ribé, historiador i catedràtic emèrit de la Universitat de Barcelona, i a Pere Pascual i Domènech, també historiador en l’àmbit econòmic i també catedràtic emèrit de la Universitat de Barcelona, actualment membre del Centre d’Estudis Comarcals d’Igualada (CECI).