El president Torra lliura la medalla de Turisme a Calaf pel la recuperació de les botigues de la Plaça Gran

L'acte ha tingut lloc aquest dilluns a la tarda a Barceloma, amb una àmplia representació de l'Ajuntament calafí

El president de la Generalitat, Quim Torra, acompanyat de la consellera d'Empresa i Coneixement, Àngels Chacón, han lliurat aquesta tarda els Guardons del Turisme de Catalunya 2018, un dels quals és per a l'Ajuntament de Calaf i la seva proposta de recuperar amb finalitats turístiques les botigues que fa unes dècades omplien la plaça Gran d'aquesta població. L'acte ha tingut lloc al Saló Sant Jordi del Palau de la Generalitat davant d'uns 300 professionals del sector del turisme.

Jordi Badia, alcalde de Calaf, i Montserrat Mases, regidora de Promoció Econòmica i Turísme, han estat els encarregats de rebre la distinció. Badia explicava just després d'acabar l'acte que el premi "serà un estímul més per donar a conèixer la proposta", tot i que assenyala "que fins ara ja va molt bé pel que fa a visites. Més de 2.000 persones han visitat les botigues de la Plaça Gran de Calaf des que el conjunt es va posar en marxa el passat mes d'abril.

Badia ha explicat que el projecte, que actualment té set espais recuperats, està cridat a créixer en un futur. De fet, la previsió del govern per al 2019 era poder obrir dues botigues més. La setmana passada, però, els dos grups de l'oposició van votar contra la proposta de pressupost del govern i ara és una mica més complicat trobar el finançament per poder obrir les botigues-museu recuperades. L'alcalde ha explicat que en un cas el procés pot ser que es faci perquè se centra només en la recuperació de l'espai. En l'altre, però, és més complicat perquè l'Ajuntament contemplava la possibilitat de comprar l'edifici on hi ha l'establiment a recuperar.

A hores d'ara, el conjunt de les botigues recuperades, aquests petits museus de la història del comerç de la postguerra, obre els dissabtes diumenge, i entre setmana, amb visites concertades. A recollir el premi de la Generalitat hi han acudit l'alcalde i la regidorra acompanyats de diversos membres del govern i d'alguns tècnics municipals, i els responsables de l'empresa Catpatrimoni, que ha estat l'empresa que ha dut a terme el procés de recuperació de les botigues.

Amb aquests Guardons, la Generalitat reconeix cada any la feina del sector turístic català i la seva contribució perquè Catalunya sigui una destinació turística referent a escala internacional. Els Guardons consten de quatre categories: Millor experiència turística; Innovació en accions promocionals i comercialització; Millor projecte de coneixement i recerca referit al sector turístic; i Turisme responsable. Enguany, el Jurat, format pels components del Consell de la Taula de Turisme, ha determinat que els guardonats siguin: L'Ajuntament de Calaf pel projecte Les botigues de la plaça Gran, un tresor recuperat, en la categoria de "Innovació en accions promocionals i comercialització". En la proposta de premi, els jutrat destaca que "les botigues de la Plaça Gran de Calaf és un projecte turístic singular que recupera l'antic comerç de la plaça porxada en forma de museu".

La plaça Gran de Calaf era la plaça del popular mercat d'aquesta pobalció des del 1226. Era el centre neuràlgic del comerç de la vila i del territori. Als anys 50 del segle passat, però, el mercat va canviar d'ubicació, fet que va provocar que a poc a poc les botigues anessin tancant o traslladant-se. Les visites guiades ajuden a donar a conèixer l'antic comerç de la plaça tal com era a principis de segle XX, donant l'opció d'entrar a les set botigues recuperades i museïtzades

També s'ha premiat l'Ajuntament de Vilafranca del Penedès pel projecte El Camí del Vi, en la categoria de "Millor experiència turística". La proposta és un recorregut que permet experimentar amb els cinc sentits el món de la vinya i el vi. Pensat per a residents i visitants, transmet la cultura enològica i la seva importància en el desenvolupament i la història de la vila. Aquest producte turístic, dissenyat conjuntament amb Vinseum, el Museu de les cultures del vi i de Catalunya, promou també l'activitat física, ja que està pensat per fer-lo a peu i en bicicleta.

I a Estela Mariné pel projecte de recerca centrat en la imatge i la identitat de la Catalunya turística, en la categoria de "Millor projecte de coneixement i recerca referit al sector turístic". La professora Estela Mariné Roig té un currículum farcit d'exemples de recerca i dedicació al turisme i l'oci tant a nivell nacional com internacional. La seva especialització i línies de recerca dels darrers anys l'han portat a analitzar la imatge i la identitat de la Catalunya turística, així com les d'altres destinacions. Ha presentat els seus estudis sobre les marques turístiques catalanes en congressos nacionals i internacionals i ha publicat els resultats a revistes i llibres científics de prestigi.

Associació Marques de Pastor (Pallars) s'ha endut el premi en la categoria de "Turisme responsable". L'associació Marques de Pastor està formada per sis cases rurals i una agència de viatges que treballen plegats per crear productes turístics responsables al Pallars. D'entre els seus principals objectius, destaquen la recuperació del patrimoni històric i etnogràfic relacionat amb la vida dels pastors, donar valor als antics camins utilitzats pels pastors, fomentar les economies locals i crear activitat econòmica i turística que fomenti el coneixement d'aquests valors. L'any 2012 van crear el Cinquè Llac i enguany han iniciat el projecte Gratitud, per reforçar els vincles entre residents i visitants amb propostes de protecció de la natura i de recuperació de patrimoni.

El jurat ha destacat també altres projectes que han resultat finalistes: en l'apartat de "Millor experiència turística", Ajuntament de la Vall d'en Bas, pel projecte "Bas de Màgia en "Innovació en accions promocionals i comercialització": Serhs Tourism, pel projecte dedicat al cicloturisme (Pineda de Mar); en la de "Millor projecte de coneixement i recerca referida al sector turístic": Associació de Recerca i Difusió del Patrimoni Històric de la Noguera (Camarasa). Finalista en "Turisme responsable": Consorci de les Vies Verdes de Girona, per l'adequació de dos trams de la via verda per a persones cegues i amb deficiències de visió.