Igualada, designada Ciutat Europea de l'Esport 2019

L'alcalde Marc Castells ho ha anunciat aquest divendres al vespre després de rebre la comunicació oficial des de Brussel·les

La Federació de Capitals i Ciutats Europees de l’Esport (ACES Europe) ha comunicat formalment a l’Ajuntament d’Igualada aquest divendres, 26 d’octubre, la seva designació com a Ciutat Europea de l’Esport 2019.

L’alcalde, Marc Castells, ho ha fet públic aquest mateix vespre en una trobada amb una àmplia representació del teixit esportiu de la ciutat, que ha tingut lloc a la nova pista coberta d’entrenament de l’Estadi Atlètic.

La carta signada per Gian Francesco Luppatelli, president d’ACES Europe, dóna l’enhorabona a Igualada per la seva distinció ja que, afirma, implica que és un veritable exemple de ciutat que acosta l’esport a tothom i que l’utilitza com a instrument de salut, educació i respecte, que són precisament els objectius que aquesta associació considera fonamentals. A més, destaca que Igualada ha desenvolupat polítiques esportives exemplars, oferint bones instal·lacions, programes i activitats.

Les distincions a les noves capitals i ciutats europees per al 2019 es lliuraran en una gala que tindrà lloc al Parlament Europeu, a Brussel·les, el proper 4 de desembre. Allà, rebran els seus guardons la nova Capital Europea de l’Esport, l'hongaresa Budapest, i també la resta de ciutats i municipis que, com Igualada, ostentaran les diferents acreditacions d’excel·lència esportiva al llarg de l’any vinent.

Un reconeixement a tota una ciutat · El mes de gener de l’any 2016, l’Ajuntament d’Igualada va anunciar la seva voluntat de presentar candidatura per ser Ciutat Europea de l’Esport 2019. L’objectiu del govern municipal era, segons es va destacar en el moment de l’arrencada del projecte, assolir un segell internacional que reconegués la vitalitat esportiva que, des de fa dècades, caracteritza la capital de l’Anoia. Els èxits dels clubs i esportistes federats, que han sumat múltiples títols en nombroses disciplines, però també l’esport amateur, l’escolar, l’inclusiu i totes aquelles persones que practiquen activitat física en el seu dia a dia.

Durant aquests dos anys, entre altres iniciatives, s’ha dut a terme una àmplia campanya de recollida de suports, que ha aconseguit sumar diferents institucions, clubs, esportistes, empreses, entitats, col·lectius, escoles i també molts ciutadans a títol personal. S’ha desenvolupat una imatge pròpia de la candidatura, s’ha treballat per acollir més competicions d’abast internacional i s’ha engegat un ambiciós Pla de Modernització dels Equipaments Esportius Municipals que implica, entre altres projectes, la construcció d’una pista coberta d’entrenament i la propera renovació del tartan exterior a l’Estadi Atlètic o l’ampliació dels frontons de la pista del Molí Nou. El complex esportiu de Les Comes, aixecat durant la dècada dels ’80, és on més s’està actuant: aquí, per exemple, s’hi està construint una nova pista poliesportiva, s’estan duent a terme diferents millores als pavellons, vestidors i sales ja existents, es va canviar la gespa del camp de futbol principal i s’ha ampliat notablement l’oferta d’estacionament al voltant de les instal·lacions.

El passat mes de maig, coincidint amb la celebració de l’Igualada Urban Running Night Show i de l’Aerosport, es va rebre la visita del comitè avaluador d’ACES Europe per a conèixer de primera mà les polítiques esportives i el potencial de la ciutat en aquest àmbit. El secretari general de l’entitat, Hugo Alonso, va destacar en aquell moment la “feina extraordinària” que havia fet la candidatura i va valorar que la ciutat tingués “un plantejament d’esport per a tothom”.

L’alcalde, Marc Castells, ha afirmat avui que “Igualada ha demostrat com s’estima l’esport, com el té integrat en la vida diària com a element de foment de la salut i quin paper juga com a element integrador, educador i de transmissió de valors”. Castells ha volgut agrair “el suport i la feina de tots aquells que han fet costat i han treballat per fer possible aquesta candidatura durant tot aquest temps” i ha avançat que “properament començarem a detallar tot allò que passarà a Igualada al llarg dels propers dotze mesos, amb l’esport i l’activitat física com a indiscutibles protagonistes”. En aquest sentit, ha convidat el conjunt de la ciutadania “a fer seu aquest guardó, a viure’l i a gaudir-lo, perquè és el reconeixement a tota una ciutat”.

Les distincions d’ACES Europe · La de Ciutat Europea de l'Esport és una designació que reconeix les polítiques esportives locals que contribueixen a millorar el nivell general de salut dels seus habitants, a través de la cultura de la salut, l'exercici i l’activitat física, la transmissió de valors com el joc net i l’enfortiment del sentiment de pertinença a la comunitat.

Aquest reconeixement implica, entre altres, una major visibilitat internacional per les ciutats distingides i els seus esportistes i clubs, sumada a l’intercanvi d’experiències i iniciatives amb altres municipis reconeguts i una major capacitat d’atraure esdeveniments esportius de rellevància. El segell l’atorga la Federació de Capitals i Ciutats Europees de l’Esport (ACES Europe), d’acord amb la Comissió Europea.