Es presenta al Campus Motor Anoia el primer autobús autònom del país

El Campus Motor Anoia ha acollit dimecres i dijous la 14a edició de La Jornada Catalana de la Mobilitat, organitzada per l’Associació de municipis per la Mobilitat i el Transport Urbà (AMTU) en col·laboració amb el Consell Comarcal de l’Anoia, per tractar com a tema central “El transport públic amb vehicles autònoms”.

Professionals de l’àmbit de la mobilitat preveuen “poder circular de manera automàtica per la ciutat cap al 2020 i arribar a la cinquena fase d’automatització (sense conductor) en 2025-2030”, en paraules de Jordi Xena, President de l’AMTU. En aquets escenari d’innovació i progrés, la Cristina Pou, Subdirectora general de Gestió del Trànsit, confirma que “des del Servei Català de Trànsit s’està treballant en aquest sentit, per definir quin model de mobilitat volem a les ciutats i els pobles de Catalunya”.

Escenaris de futur

La Jornada Catalana de la Mobilitat, liderada per l’AMTU, promou l’intercanvi de coneixement i experiències, planteja escenaris de futur i fomenta el debat entre els experts i les administracions públiques, per treballar plegats en la definició d’aquest escenari esdevenidor amb l’objectiu de preparar el sector català i assentar les bases per una transició progressiva i exitosa.

L’ús del vehicle autònom en el transport públic encara suscita moltes incògnites, sobre tot pel que fa al finançament i la viabilitat, la seguretat, la legalitat i responsabilitat del conductor, la integració als municipis, la transformació del model de mobilitat… A l’avantguarda de la mobilitat a Catalunya, l’AMTU ha organitzat la XIV Jornada Catalana de la Mobilitat: un espai per l’intercanvi de coneixements i experiències, un escenari on sensibilitzar i compartir les visions de futur i crear un entorn per debatre sobre els reptes i canvis que implicarà l’arribada dels vehicles públics autònoms a Catalunya.

Primera iniciativa

En el marc de La Jornada s’ha presentat la primera iniciativa que portarà el transport públic autònom als municipis catalans aquest setembre, liderada per l’AMTU.

Gira per tot el país del primer autobús autònom

En col·laboració amb la empresa francesa Transdev, l’AMTU ofereix als Ajuntaments catalans la possibilitat de participar d’una gira itinerant per experimentar el vehicle públic autònom al seu municipi amb un carril d’una ruta de transport reservat per a la circulació de fins quatre vehicles autònoms.

Aquest roadshow servirà per donar a conèixer al conjunt de la població aquest sistema de transport d’alt desenvolupament tecnològic per al desplaçament de viatgers, podent observar in situ el seu funcionament, els avantatges i les múltiples possibilitats que ofereix aquest sistema de futur.

D’altra banda, la iniciativa pretén conscienciar sobre els canvis econòmics i culturals, en la mobilitat, en la planificació urbanística, en el paisatge, etc. que comportarà l’arribada d’aquesta modalitat de transport emergent i de futur. La durada prevista del roadshow és de dos mesos (del 3 de setembre al 28 d’octubre), un potencial per visitar fins a un màxim de 8 municipis.

També s’ha pogut veure un autobús autònom en exposició per primer cop al territori. Segons paraules de Ricard Font, Secretari d’infraestructures i mobilitat de la Generalitat de Catalunya, “aquest vehicle exemplifica molt bé com serà la mobilitat del futur: elèctrica, no contaminant i amb vehicles compartits, digitals i connectats”. La Cristina Pou, representant del Servei Català de Trànsit, destaca el caràcter innovador de la iniciativa comentant que “aquesta és la primera ocasió a tota Europa en que municipis mitjans i petits tenen accés a provar el transport públic autònom”.

A partir d’ara, per tal d’aconseguir que aquest escenari futurista esdevingui una realitat, l’AMTU tancarà acords amb els ajuntaments, compromesos amb la innovació tecnològica com a font d’un transport públic de qualitat, accessible i sostenible. En paral·lel, la Direcció General de l’AMTU busca vies per cofinançar la campanya, per tal de minoritzat les despeses pels Ajuntaments que acullin la iniciativa.

El Campus Motor, convertit en referent de mobilitat

La Jornada ha plantejat -en format de ponències, taules rodones i espais de debat- quin és l’escenari de futur que s’obre a Catalunya amb l’arribada del bus autònom i, sobretot, com hauran d’afrontar els municipis aquest canvi que ja està a punt de ser una realitat.
La Jornada d’enguany ha comptat amb la participació de Pere Calvet -director general d’FGC i recentment anomenat també president de la Unió Internacional del Transport Públic (UITP) i diverses autoritats representants del món local. La resta de ponents eren representants d’empreses i països d’arreu del món que ja han posat en marxa projectes relacionats amb l’autobús autònom com són: empreses fabricants de busos autònoms, com Navya o EasyMile; portaveus de les ciutats que ja han fet proves amb el bus autònom, com Lió, Dubai, Sant Sebastià, Màlaga o Talavera de la Reina; l’operador francès Transdev, que ja està operant línies autònomes, i experts en smart cities.