La majoria del govern tomba la proposta de suport a la vaga del 8-M al ple d'Igualada

El ple d'Igualada d'aquest dimarts a la nit tenia a l'ordre del dia l'aprovació de les bases d'ajuts a universitaris, les bases d'ajuts per a llocs de treball estable o els canvis a l'ordenança en la tinença d'animals. En l'apartat de les mocions va ser on va aparèixer la fricció entre govern i oposició, amb una declaració de suport a la vaga del 8 de març que el PDeCAT no va aprovar.

La moció presentada per CUP i Decidim -que tenia el recolzament d'ERC i va obtenir també el del PSC- de suport a la vaga feminista del 8 de març no va prosperar al ple d'Igualada davant la negativa del grup municipal del PDeCAT que va considerar que "es tracta d'una vaga polititzada". Els impulsors volien aconseguir que l'Ajuntament s'adherís a la Vaga Internacional de Dones, a fi de "denunciar les desigualtats i rebutjar qualsevol tipus de violència masclista, i per tant de reivindicar una altre model social".

Els vots contraris del PDeCAT i el PP, és a dir 12 regidors en contra pels nou a favor, van significar que no prosperés un text que assenyalava com a accions "facilitar la informació per a que les treballadores puguin adherir-se a la vaga, promoure les aturades a les treballadores que vulguin parar, així com fent una aturada davant del centre de treball en la que prenguin la veu les dones". El redactat també parlava d'"utilitzar tots els mitjans a l'abast de l'Ajuntament per tal de fer difusió de la vaga i les seves reivindicacions. I, finalment, impulsar un grup de treball amb la participació dels grups polítics i les entitats feministes del municipi per generar un entorn de discussió que permeti articular accions conjuntes basades en les reivindicacions de la vaga".

"Més enllà d'una vaga"

El text presentat per CUP i Decidim partia de la Comissió 8 Març que convoca la vaga i que explica que "és una vaga que va més enllà del que s'identifica com aturada laboral perquè la participació de les dones és nuclear en totes les esferes de la vida, i la vaga ha d'assolir també altres treballs i espais: el de les cures, el consum, la vida estudiantil i associativa". La Comissió afirma practicar "un feminisme interseccional perquè sabem que estem travessades per desigualtats i precarietats que ens situen en llocs molt diversos davant del patriarcat, el treball assalariat, les cures, el consum, l'exercici dels nostres drets, la formació i la participació ciutadana, per les diferències que travessem alguna de nosaltres segons la procedència, la classe, l'edat, l'orientació sexual, la identitat de gènere i habilitats". Conclou que "el 8M pararem el nostre consum, el treball domèstic i les cures, el treball remunerat i els nostres estudis, per demostrar que sense nosaltres no es produeix, i sense nosaltres no es reprodueix".