Castellolí i el Bruc entren en el projecte del Parc Rural de Montserrat per recuperar l'activitat agrícola

Són les dues úniques poblacions anoienques en aquest projecte de 16 municipis al voltant del massís

El passat divendres, el monestir de Montserrat acollia l'acte de constitució del Parc Rural del Montserrat, un projecte impulsat per la Diputació de Barcelona i 16 municipis per un per desenvolupar l'activitat productiva econòmica agrícola, ramadera i forestal en aquest territori. Entre els municipis, s'hi compta la presència de dos municipis de l'Anoia, el Bruc i Castellolí.

L'alcalde d'El Bruc, Enric Canela, i el de Castellolí, Joan Serra, van signar el divendres passat la creació del consorci del Parc Rural de Montserrat, juntament amb altres alcaldes de la zona en un acte que va comptar amb l'assistència l'abat de Montserrat, Josep Maria Soler, i el president executiu del Patronat de la Muntanya de Montserrat. El projecte neix per recuperar terrenys agrícoles d'aquests 16 municipis, la consolidació i augment de la producció agrària i l'elaboració de productes de qualitat. A l'agenda, hi ha també el foment de l'agricultura ecològica, el foment d'infraestructures de reg de suport al cultiu de secà, la venda de productes sota la marca 'Montserrat', la creació d'un banc de terres i la prevenció d'incendis forestals en aquest territori.

El projecte del Parc Rural de Montserrat va néixer amb només quatre dels 16 municipis que finalment tindrà. El nucli inicial era El Bruc, junt a Olesa, Esparreguera i Collbató. Es parlava en aquell moment d'unes 1.700 hectàrees agrícoles i unes 3.000 de forestals com a àmbit d'actuació. Ara, amb l'addició al llarg dels anys de 12 municipis més del Bages i el Vallès Occidental, l'àmbit s'ha multiplicat. 

Una iniciativa amb 15 anys de recorregut

Durant l'acte, es van donar a conèixer algunes de les xifres que assenyalen la pèrdua de terreny agrícola destinat en el conjunt dels municipis. Aquest ha passat de les 10.846 hectàrees de l'any 1956 a les 4.308 de l'any 2017, que suposa una disminució del 60%. Davant d'aquesta situació, els alcaldes impulsors del Parc Rural del Montserrat han remarcat que porten 15 anys treballant en aquest projecte, amb l'objectiu clar de potenciar l'activitat agrícola i ramadera, amb l'ambiciós objectiu de promocionar productes sota la marca 'Montserrat'.

La voluntat del Parc Rural del Montserrat és precisament recuperar aquesta activitat agrària amb l'objectiu de "donar oportunitats a noves generacions de poder viure en els seus municipis". Dionís Guiteras, vice-president de la Diputació, apunta que des de l'ens "volem dotar de les eines necessàries per donar oportunitats de futur als joves perquè puguin viure de la terra". En aquest sentit, Guiteres remarca que "el Parc Rural és excepcional perquè no només és l'espai del parc natural, sinó que abraça un conjunt de territori molt més ampli, a través del qual es volen aconseguir sinèrgies i oportunitats per a petits emprenedors i nous llocs de treball en el sector agrari".

La presidenta de la Diputació de Barcelona, Mercè Conesa, afegeix que des de la Diputació de Barcelona "hem volgut donar el màxim rang a aquesta signatura, acompanyant als municipis en la seva constitució, compartint el compromís de treball i respectant les competències del Patronat de la Muntanya de Montserrat per aquest territori, ja que el que aporta el Parc Rural és fer de cinturó agrícola de consolidació de la muntanya".

 

Potenciar el paisatge d'oliveres, al peu de Montserrat, un dels objectius FOTO: Ajt. Collbató
 
Entre els objectius del nou Parc Rural del Montserrat hi ha la consolidació dels boscos de pastura amb la doble finalitat d'incrementar la silvopastura amb ramats i per la prevenció d'incendis forestals, així com en donar a conèixer i apropar els ciutadans a aquest entorn rural privilegiat dels entorns de la muntanya de Montserrat. Aquest territori té com a conreu destacat l'olivera, que juntament amb els conreus herbacis, la vinya, els fruiters i el bosc, configuren un paisatge típicament mediterrani on l'activitat ramadera esdevé, a més d'una activitat econòmica i una eina per a la gestió silvopastoral, sense oblidar productes com la mel o l'horta, així com productes artesanals com el mató, el formatge, l'oli i el vi, entre d'altres.

 

Serà primer Parc Rural de Catalunya i l'Estat. Un espai configurat per un paisatge de mosaic on des de fa anys s'hi desenvolupa una activitat productiva econòmica de tipus agrícola, ramadera i forestal. L'objectiu és que el Parc Rural esdevingui un eix per potenciar i revaloritzar activitats complementàries al voltant de l'artesania alimentària, de l'agroturisme, la restauració i també de l'activitat cultural i lúdica, i impulsar la seva personalitat rural tot reconnectant-se amb l'àmbit urbà.