El Rewind Festival no segueix per falta de finançament per fer-lo créixer

Finalment s’ha confirmat la notícia: no hi haurà quarta edició del Rewind Festival. Els organitzadors del festival, Raül Bocache i Javier Pérez-Vico de l’associació +QCine, han decidit no seguir endavant amb el certamen, que aquest 2017 havia arribat a la 3a edició. Tampoc continuarà el Rewind Horror Festival, que aquest any s’havia de fusionar amb l’esdeveniment. El motiu principal ha estat la impossibilitat de trobar el finançament necessari.

“Hem intentat tot el possible per tirar endavant però hem vist que era molt difícil fer-ho sense una estructura econòmica més forta, com a associació sense ànim de lucre i sense ingressos extra. Per això hem decidit descansar i deixar el projecte”, expliquen.

El departament de Cultura de l’Ajuntament de Vilanova del Camí, que ha donat suport al festival des dels seus inicis no ha pogut aportar la quantitat econòmica que l’organització creia necessària per professionalitzar l’esdeveniment i per tirar endavant les grans millores a nivell organitzatiu que tenien planificades. A aquest fet cal sumar les limitacions tècniques de l’espai ja que només és disposava del Centre Polivalent de Can Papasseit, una única sala que al llarg dels dies del festival també ha de donar cabuda a altres activitats del municipi.

L’associació reconeix que potser han estat massa ambiciosos i que el creixement del festival pot ser que hagi anat massa ràpid. D’altra banda, assenyalen que un altre aspecte a millorar molt ha estat l’assistència de públic, que ha estat molt pobre en moltes de les sessions de curtmetratges durant aquests anys. Però la progressió del festival els portava a pensar en millorar aspectes, any rere any, amb noves categories, incorporant més personal a l’apartat organitzatiu i ampliant seccions i activitats, junt a l’augment de dies de festival. Aquesta progressió lògica els ha fet adonar-se que ja no hi havia possibilitat de fer marxa enrere, deixant-los amb créixer com a única opció.

Agraïments a les institucions, patrocinadors, entitats i particulars que han fet possible les tres edicions del Rewind Festival

Bocache i Pérez-Vico agraeixen el suport a l’Ajuntament de Vilanova del Camí i al seu departament de Cultura, a l’Ajuntament de Santa Margarida de Montbui i a l’Ajuntament d’Igualada, al Cineclub de l’Ateneu Igualadí, als col·laboradors que han organitzat el festival i a tothom qui ha treballat per fer-lo possible, des dels ajudants dels dies del festival, fins els membres del comitè de valoració de curts finalistes.

També estenen els seus agraïments a col·laboradors i patrocinadors com Acústic Anoia, imprescindibles per les gales d’entrega de premis i les projeccions, ITT Anoia Informàtica, Bodegas Gallardo, Informàtica Sigrid, Peixos Dueñas, Seguros Bilbao, Riff Raff, Cuina de Can Papasseit, BL Paper, Diset, L’art de la llum, i les incorporacions de l’última edició Frankfurt Cal Nus, Un 9 Forn i Valentí. I per descomptat a l’Associació Cultural Camp del Rei per les seves decoracions i a Star Wars Catalunya per les seves rues. També recorden el suport de Jordi Comellas, mentor dels organitzadors i director del Festival Zoom d’Igualada, que els va aconsellar i ajudar a tirar endavant el projecte

L’Associació +QueCine agraeix de manera especial el suport de Ràdio Nova per ser mitjà oficial i per valorar la categoria amateur i de centres escolars i donar cobertura informativa al seu web i a la ràdio durant els dies de l’esdeveniment amb entrevistes als protagonistes. A tot l’equip capitanejat per Marisa Martínez, directora de comunicació de Vilanova del Camí.

També envien milers de gràcies a Imma Jubert per la seva tasca fantàstica amb el suport de premsa i protocol, i als mitjans de comunicació que han ajudat a difondre el festival com a mitjans col·laboradors, com Ràdio Igualada o mitjans digitals com Anoia magazin i Surtdecasa Centre.

Per últim també volen agrair la seva implicació als membres dels jurats que han anat passant pel Rewind Festival en les seves tres edicions i, per descomptat, a tots els nominats i nominades que s’han desplaçat fins a Vilanova del Camí per l’esdeveniment, des de Javier Gutiérrez fins a Ingrid Rubio.

Set anys d’activitat relacionades amb el cinema a Vilanova del Camí

Des de 2007 Javier Pérez-Vico condueix el programa +QCine a Ràdio Nova al qual es va incorporar Raül Bocache el 2010 per col·laborar-hi activament. Aquell mateix any van organitzar una Marató d’El Senyor dels Anells a Can Papasseit, amb la projecció de les tres pel·lícules, a més d’una sèrie d’activitats.

L’octubre de 2011 van fer una prova pilot per portar a Vilanova del Camí una programació estable de cinema familiar, que es va consolidar a partir de març de 2012 amb projeccions de pel·lícules l’últim diumenge de cada mes.

L’any 2013 van organitzar les 12 Hores del Terror a Can Papasseit, amb un gran èxit de públic. Al març de 2014 van incorporar a la seva programació de cinema les projeccions de cinema per a tots els públics, en vista de la gran afluència als passis de cinema familiar. I el març de 2014 van començar a plantejar-se l’opció de crear un esdeveniment ambiciós, que fos diferent i interessants per als vilanovins i per als habitants de la resta de la comarca.

Un mes després es van posar en contacte amb el Departament de Cultura de l’Ajuntament de Vilanova del Camí, que els va donar el vistiplau per posar en marxa el projecte d’un festival de curtmetratges. Aquell mateix juny van començar a gestionar els contactes per arribar a acords amb col·laboradors i patrocinadors per engegar el que acabaria sent el Rewind Festival.