Finalitzen les obres de restauració de la torre de la Panadella, a Montmaneu

Aquest dissabte ha tingut lloc la inauguració de la restauració que s’ha portat  a terme a la torre de la Panadella, al municipi de Montmaneu.

L’acte ha estat encapçalat pel vicepresident quart i diputat delegat d'Infraestructures, Equipament i Patrimoni Arquitectònic de la Diputació de Barcelona, Marc Castells, que ha estat acompanyat per l’alcalde de Montmaneu, Àngel Farré; el cap del Servei de l'SPAL, José Luis Sanz i la tècnica Ileana Manea, autora del projecte i encarregada de dirigir l’obra de restauració, entre d’altres.

Durant la seva intervenció Castells va destacar que “la Diputació és molt conscient de la importància històrica i cultural del patrimoni arquitectònic local i, per això, vam crear el Programa sectorial de rehabilitació i millora d’edificis, edificacions i jaciments arqueològics amb el que se us ha pogut ajudar per restaurar la torre de la Panadella. Estem feliços perquè no perdeu aquest signe d’identitat del vostre municipi, i perquè pugui ser explicat i visitat per tothom”.

L’objectiu de l’actuació ha estat restaurar el monument, mitjançant la seva consolidació i adequació a la visita pública, per tal d’explicar-ne l’ús original i habilitar-lo com a mirador. A tal efecte, s’han consolidat i restaurat tots aquells elements que han perviscut, com ara murs, obertures, envans i restes de revestiments, utilitzant materials i tècniques tradicionals i compatibles amb els originals. D’altra banda, s’han refet els sostres i les escales per tal de recuperar els nivells d’ús, les circulacions interiors i l’accés original a l’edifici en un llenguatge arquitectònic contemporani.

La torre, protegida com a Bé Cultural d’Interès Nacional i també coneguda com “el Castellot”, va ser construïda entorn l’any 1848 per allotjar una estació de la xarxa de telegrafia òptica d’ús militar de Catalunya, durant la Segona Guerra Carlina (1846-1849). Formava part de la línia que unia Barcelona i Lleida, i estava situada entre les estacions de Carbasí (Argençola) i Rubinat (Ribera d’Ondara). Per a la seva protecció disposava d’un fossat exterior, una porta d’accés elevada i una filada d’espitlleres per defensar-se des de l’interior.

La torre va arribar als nostres dies força malmesa, sense sostres ni coberta. A partir de l’any 2019, i a petició de l’Ajuntament de Montmaneu, el Servei de Patrimoni Arquitectònic Local de la Diputació de Barcelona (SPAL) va realitzar l’estudi històric i arqueològic, va redactar el projecte i, el 2024, n’ha dirigit les obres de restauració.

Les obres s’han finançat mitjançant una subvenció de 200.000 € del Programa sectorial de rehabilitació i millora d'edificis, edificacions i jaciments arqueològics locals amb valor patrimonial de la Diputació de Barcelona.