Un Vadefoodies amb molt de morro reivindica la cuina tradicional amb el capipota i el bacallà com a protagonistes
L’Associació Gastronòmica i Cultural Vadefoodies, amb la col·laboració de l’Ajuntament d’Igualada, celebrarà el proper 7 de juny una nova edició del festival. Aquest any, l’organització ha volgut reafirmar i potenciar dues tendències que vertebraran totes les activitats programades: la cuina visceral i la pesca salada.
Vadefoodies, que arriba enguany a la seva 9a edició, vol posar en valor la cuina de les vísceres, en especial la del capipota, una recepta nascuda a Barcelona i arrelada a tot Catalunya. Per això, l’organització va fer un pas endavant organitzant el I Concurs de Capipota de Catalunya, el qual ha tingut una gran participació i celebrarà la final a Igualada, amb 22 restaurants, el mateix dissabte del Festival.
Pel que fa a la pesca salada, un element essencial a l’Anoia, l’organització la torna a potenciar amb la II Ruta del Bacallà, la presentació del llibre de Fina Comas i dos showcookings per aprendre a cuinar bacallà a la igualadina. Com a comarca d’interior, l’Anoia ha mantingut la tradició de consumir peix com el bacallà i les arengades, els únics productes del mar que, antigament, es podien conservar sense refrigeració.
Per donar encara més visibilitat als restaurants que reivindiquen i conserven el capipota, l’organització ha creat un cercador al web de Vadefoodies. Aquesta eina permet descobrir i geolocalitzar els millors restaurants de Catalunya especialitzats en aquest plat tradicional. A més, també s’ha inclòs un cercador específic dels restaurants que participen aquest any a la II Ruta del Bacallà, facilitant als usuaris planificar la seva ruta gastronòmica.
El capipota, el menut amb més morro, s’eleva a nivell nacional
El 7 de juny a les 11 h, 22 restaurants participaran a la final del I Concurs de Capipota de Catalunya. Un jurat format per Marc Castells, Maria Nicolau, Jonathan Nuevo i Rosa Molinero decidirà qui és el guanyador en un acte obert a la Rambla d’Igualada.
Els restaurants finalistes son: Cal Sagristà, Ca l'Escolà, Tasqueta Cal Miguelín, El Bar del Mercat, Restaurant Aqua, El Racó de la Cigonya, Bar Casi, Bodega Pàdua, Bar Rest. Sant Josep, Restaurant Sambucus, Restaurant Can Solà, Cal Blay Orígens, Caprici Restaurant, Bar Rest. El Foment, Bar Rest. El Jardí, Santa Magdalena, Cal Mao, Braseria L'Alzina, Sensitiu, Ca l'Isidre, Cal Frare, La Canal Restauració.
Torna La ruta del bacallà amb 24 participants
Del 27 de maig al 7 de juny, els igualadins podran seguir una ruta del bacallà. Diversos restaurants hi participaran creant una tapa amb el bacallà com a protagonista o incorporant aquest producte al seu menú o carta. L’organització ha volgut tornar a fer una picada d’ullet a la ruta del bacalao, en referència a l’estil musical dels anys 90.
Els restaurants participants son:
Sensitiu by Passadis, Cafeteria Cocoa, L'Atelier Gastrobar, Bar Manel, Es Moss, El Café de l'Ateneu, IDO, Bar del Foment, El Clandestí, Meson del Abuelo, Figueres, S'Al·lot Gastrobar, Cubics, El Jardí Restaurant, Bar Mirasol, Kiosk del Rec, Ca l'Isidre, Ramon Cuadras Restaurant, Restaurant Fènix, Restaurant Nou Urbisol, Restaurant Cal Ramon, Restaurant Castell de Rubio, IGUST, Bar Gimnas Cal Font.
Un esmorzar de forquilla multitudinari per donar pas a una jornada plena d’activitats
El dissabte 7 de juny començarà fort amb un esmorzar de forquilla i la presentació del llibre Esmorzars de Forquilla d’Albert Molins. Els tickets ja es poden comprar a vadefoodies@vadefoodies.cat. Tot seguit, s’entregarà, per primer cop, el porró a l’esmorzador de l’any i començarà la final del I Concurs de Capipota de Catalunya. Al migdia i al vespre, diversos estands de restaurants i cellers oferiran degustacions i begudes. I a la tarda s’ha programat dos showcookings de bacallà, la presentació del llibre del bacallà de Fina Comas i diversos concerts i actuacions musicals gràcies a la col·laboració amb Vadejazz. En concret, actuarà Elisenda Julià Quartet, Josa Jazz Band, Big Band Emmi i Contra Blues.