Igualada se suma al projecte musical Espurnes Barroques amb un concert el 31 de maig a la basílica de Santa Maria
A Igualada es presentarà una versió contemporània de “Els Membra Jesu Nostri” amb la col•laboració del festival Jordi Savall, ballarins de l’Institut del Teatre i la veu en la narració de Sílvia Bel
Sota el lema “Enjoia’t!”, el festival Espurnes Barroques arriba a la seva vuitena edició programant una quinzena de propostes artístiques —la meitat de les quals, de producció pròpia—, acompanyades de cinc tallers, dues taules rodones, una instal·lació artística, un dinar entre vinyes amb música, cinc conferències i una setantena d’accions socials i educatives. Ho farà a llarg de cinc caps de setmana ininterromputs de maig i juny apostant per una major transversalitat de les propostes, amb l’obertura a diverses disciplines artístiques i establint convenis de col·laboració amb més entitats i agents culturals del país.
Fidel als seus principis, Espurnes Barroques continua apostant principalment pel talent jove del país i pels músics catalans, sense descuidar, però, les figures internacionals; i ho fa ampliant el seu radi d’acció, incorporant nous enclavaments i realitzant actuacions en una vintena de municipis de 5 comarques diferents. Espurnes Barroques és un festival de música barroca en entorn barroc i amb gastronomia barroca, durant cinc caps de setmana de maig i juny, en diversos municipis de la Catalunya Central (Solsonès, Segarra, Bages, Berguedà i Anoia).
La inauguració del festival serà el divendres 9 de maig a Solsona. Els concerts del quart cap de setmana s'iniciaran a Igualada el dissabte 31 de maig a les 7 tarda amb una producció de grans dimensions que compta amb la col·laboració del festival Jordi Savall. Els Membra Jesu Nostri de D. Buxtehude es presentaran davant del retaule desmembrat de Santa Maria d’Igualada, amb una posada en escena amb dansa contemporània a càrrec de ballarins del Conservatori de Dansa de l’Institut del Teatre de Barcelona i la veu en la narració de l’extraordinària actriu Sílvia Bel.
El cartell del festival
El festival d’aquest 2025 girarà al voltant de la idea de joia, posant en dubte que sigui un objecte superflu per a la nostra existència, connectant amb la naturalesa. Per això el cartell d’enguany, amb una fotografia de Michal Novak, presenta lasoprano Raquel Andueza —que va perdre la veu i ha tornat a recuperar-la— enjoiada amb un penjoll de malva i unes arracades de gavarrera, que tenen propietats magnífiques per al mal de coll.
Espurnes educatives 2025
Espurnes barroques compta amb un programa social que implica les entitats del territori. En aquest cas, a Igualada, el 23 de maig, hi haurà un taller amb Jorge Losana (Cantoría) i els
Cantaires del Cor d’homes d’Igualada.
Igualada també comptarà amb una activitat complementària gratuïta, on es presentarà el concert al Teatre Municipal Ateneu el dilluns 19 de maig a les 18 h, en col·laboració amb l’Aula d’Extensió Universitària d’Igualada i el Conservatori Superior de Música del Liceu, la soprano i dissenyadora Marta Esteban-Ferrera presenta un treball d’investigació sobre l’obra Membra Jesu Nostri oferint una guia d’audició d’aquesta obra extraordinària de Dietrich Buxtehude.
Promoció i descoberta gastronòmica i patrimonial del Territori Barroc
La gastronomia no faltarà a cap de la trentena d’actes programats, amb prop d’una cinquantena de productors, habitualment amb dos o tres productors a cada un dels concerts, dels quals el festival pretén ser aparador, donant a conèixer no sols la qualitat del seu producte, sinó els criteris de sostenibilitat i responsabilitat social amb els quals treballen.
La Fundació Espurnes Barroques, adherida a la Regió Mundial de la Gastronomia 2025, durant el festival presentarà una oferta gastronòmica que cobreix l’abast de tres
Denominacions d’Origen Protegides, tres Indicacions Geogràfiques Protegides, tres productors amb el segell d’Artesania Alimentària, prop d’una quinzena amb el distintiu de Venda de Proximitat, a banda de més d’una vintena d’altres productors, promovent al màxim la cultura del consum KM0.