El Festival Paisatges Barcelona porta una vintena d'activitats per descobrir la natura i la gastronomia de l'Anoia, el Bages, el Moianès i Osona
La iniciativa, que arriba a la seva 3a edició, se celebra tots els caps de setmana d’octubre i està organitzada per la Diputació de Barcelona i els consells comarcals amb la participació d’empreses turístiques del territori.
La 3a edició del Festival Paisatges Barcelona tindrà lloc tots els caps de setmana del 5 al 27 d’octubre, i oferirà activitats guiades per empreses locals que permetran descobrir els paisatges de tardor de les comarques que integren la marca turística de Paisatges Barcelona: l’Anoia, el Bages, el Moianès i Osona.
La programació inclou propostes com ara rutes a peu o en bicicleta, classes de ioga en espais singulars, tastos de productes locals, visites a obradors i cellers, castells, esglésies i espais naturals. Els tiquets per a les activitats es poden adquirir en línia i els preus oscil·len entre els 15 i els 60 euros. La majoria inclouen tastos de productes locals al llarg o al final de l’activitat.
La programació inclou les següents activitats:
- Visita cultural a la Muntanya de Sal de Cardona i joc de pistes Expedient 1711 (5/10): Els participants descobriran els secrets de la sal a Cardona i els misteris que s'amaguen al nucli antic.
- Senderisme botànic al meandre del Gelabert (5/10): Ruta guiada a peu per descobrir la flora del meandre del Gelabert seguint un recorregut pel bosc de ribera del Ter al seu pas per la Plana de Vic, a les Masies de Roda.
- Coneixes els castanyers centenaris del Montseny? (6/10): Visita guiada per conèixer els castanyers i els productes que s'elaboren, amb una degustació de productes fets amb les castanyes de la zona.
- Descobreix Calaf i el seu entorn en bicicleta elèctrica (6/10): Sortida guiada amb bicicleta elèctrica pels voltants de Calaf i visita al casc antic i al castell de Calaf.
- Ioga i l'hora del vermut a Oller del Mas (6/10): Proposta de contemplació i ioga que permetrà descobrir l’entorn privilegiat a través d'un tast guiat del celler Oller del Mas.
- Explora i viu la màgia del vi i del territori des de l’alçada del Collbaix (12/10): Visita guiada del Celler el Molí Collbaix, Montserrat, el Parc Natural de Sant Llorenç i tot el Pla de Bages des del cim del Collbaix.
- Marxa nòrdica a La Llacuna (13/10): Recorregut demarxa nòrdica per camins i corriols a la Llacuna, amb visita al castell i esmorzar.
- Matinal per tastar el Parc Natural del Montseny (13/10): Proposta per viure de prop el Parc Natural i assaborir formatge artesanal de L’Esquellot del Montseny gaudint d’una petita exhibició gossos d’atura amb les ovelles del ramat, i visita a l’Esquellot, una petita explotació ramadera sostenible.
- Coneix la història i els vins del celler de Sant Miquel d’Oló (13/10): Visita al celler de Sant Miquel d’Oló per conèixer l’ermita romànica i la historia de la finca, i conèixer com és el procés de elaboració del vi des de la vinya fins al celler, acabant amb un tast de vins amb formatges de la comarca.
- Seguint els passos de Jacint Verdaguer a Folgueroles (19/10): Visita a la Casa Museu Verdaguer i esmorzar a base de la típica “coca del mossèn”. Tot seguit, visita guiada a diversos punts del poble i de l’entorn de Folgueroles vinculats a la vida i l’obra del poeta Jacint Verdaguer, on es llegiran textos i s’explicaran els moments clau de la seva vida.
- Els secrets de la Sèquia (19/10): Itinerari a peu per conèixer una de les zones de regadiu de Manresa, la regada per les aigües del Ramal de Santa Clara, a les partides de la Pujada Roja i la Sagrada Família, espai agrícola singular on utilitzem la xarxa de recs. La cloenda de l’activitat és una visita històrica a la Casa de la Culla, centre productor de vi i un tast de vins del Bages.
- Marxa nòrdica a la Tossa de Montbui (20/10): Ruta en marxa nòrdica per camins i corriols de la Tossa de Montbui, amb visita guiada al castell i a l’ermita de la Tossa, it un petit esmorzar.
- Passeig guiat per Santa Maria d'Oló i descoberta de l'espai Hemalosa (20/10): Visita guiada a l'Espai Hemalosa, una antiga fàbrica tèxtil tancada al 1996 i reconvertida en espai cultural, i ruta pel poble per veure el paisatge del Brai d'Oló, inclòs dins el Geoparc de la Catalunya Central. L’activitat inclou un tastet de coca d'un forn local i vi.
- El riu: La força de l’aigua al llarg de la història (20/10): Passejada guiada per la llera del riu Mèder, a Vic, per fer conèixer tots els seus usos al llarga del temps, i visita a Les Adoberies, per visualitzar la pràctica del treball de la pell. La visita inclou un taller sobre l’art del cuir.
- Anem a buscar bolets i els tastarem (26/10): Caminada guiada al bosc proper al Restaurant Magadins Vell per descobrir-ne el paisatge i conèixer les diferents varietats de bolets que hi creixen. El reconeixement dels bolets serà a càrrec de Jordi Coll de Tòfones Coll, i s’acabarà amb un tast de bolets cuinats per l’Elies Vila del Restaurant Magadins Vell.
- Montserrat i la cova ignasiana de Manresa amb BTT (26/10): En aquesta ruta es pujarà amb les bicis fins a Montserrat (en cotxes) per fer la baixada pedalant. La ruta en BTT serà guiada des de Montserrat pedalant fins al celler d'Oller del Mas a Manresa per fer una copa de vi, i es continuarà pedalant fins arribar a La Cova de Sant Ignasi a Manresa.
- Passejant pel bosc del Paradís (26/10): Caminada guiada al voltant del poble de La Llacuna, tot passant per la Font Cuitora, el Bosc del Paradís, el castell de Vilademàger i la Font del Pla de Novell. S’explicarà la relació amb la transhumància i la geografia d’aquest entorn. A la Font Cuitora es farà un tast d’embotits i formatges subministrats per la cansaladeria Cal Travé de La Llacuna.
- La vida a pagès i les plantes remeieres (26/10): Visita guiada al Mas Casablanca de Taradell per descobrir la vida al camp a través de l’ofici de pagès, els animals i l’entorn. L’activitat acaba amb un taller de plantes aromàtiques i medicinals.
- Fòssils marins a la plana de Vic (27/10): Caminada de descoberta geològica per submergir-se a l’antic mar de l’Eocè i interpretar com era i com es va anar tancant fins a desaparèixer. Es podran veure fòssils marins de fa 35 milions d’anys i es gaudirà de les vistes de la Plana de Vic des del Turó de la Creu de Gurb. L’activitat finalitza amb un esmorzar amb coca de la Guixa, xocolata, llonganissa i vi dolç o aigua.
- A peu per les Agulles i Frares de Montserrat (27/10): Recorregut pel cor d’aquestes dues regions desgranant alguna de les seves perles i miradors. La font de l’Esllavissada, l’avenc dels Pouetons (el més profund de Montserrat) i la roca Foradada són alguns dels llocs que es visitaran, abans de gaudir d’un dinar al refugi d’Agulles, enclavat en una ubicació privilegiada.